Franz napisał(a): ...tak Rzymianie pozostawili po sobie bogatą spuściznę w dziedzinie wojskowości, prawa, administracji i budownictwa.
Kiedyś słyszałem, że wręcz odwrotnie
weldon napisał(a):Franz napisał(a): ...tak Rzymianie pozostawili po sobie bogatą spuściznę w dziedzinie wojskowości, prawa, administracji i budownictwa.
Kiedyś słyszałem, że wręcz odwrotnie
weldon napisał(a):Ja już dokładnie nie przytoczę, ale program, w którym to wszystko opisywali wspominał, że tak na prawdę, to historia Rzymian zaczęła się od podstępnego wybicia Celtów, bodajże i zajęcia ich kopalń na terenach dzisiejszej Francji, co szybko doprowadziło do rozkwitu, zasilonego przez celtyckie dobra, barbarzyńskiego w porównaniu z podbitym narodem, państwa.
weldon napisał(a):Zdaje się, że techniki wojskowe wzięli od Macedończyków, kulturę i sztukę od Greków, nauki ścisłe od Egipcjan, architekturę zdaje się, że też od Greków itd.itd.
weldon napisał(a):Jak się skończyły źródła czyt.: nie było nikogo bystrzejszego do podbicia, to przestali się rozwijać,
weldon napisał(a):Zdaje się, że jedno, co wymyślili, to zjadanie chrześcijan przez lwy na arenach w czasie igrzysk, notabene greckich
weldon napisał(a):Za dużo Discovery
weldon napisał(a):I tak nie lubię Włochów