Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po obróbce zdjęcie ma więcej megabajtów

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 26.07.2011 22:26

nic dziwnego ...zobacz ile straciło szczegółów ... to widać w cieniach,drzewach...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.07.2011 04:30

Wojanku, to nie obróbka ... To raczej: kastracja ;)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 27.07.2011 09:37

Komputer mam raczej mocny, więc ze zdjęciami po kilkanaście MB radzi sobie bez problemów. Tyle tylko, że zdjęcia zgrane z aparatu miały około 12 GB. Myślałem trochę wyrzucę, trochę przekadruję, będzie 10 GB, a wygląda, że jak dobrze pójdzie to nie przekroczę 30 giga. :wink:
dzięki za zainteresowanie tematem.
pzdr
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.07.2011 10:05

No, niestety, ale to pamięciożerna zabawa.

Zawsze możesz zachowywać oryginały, a opracowane zdjęcie zapisywać w postaci docelowej, to znaczy skompresowane i pomniejszone do skali w jakiej chcesz je zaprezentować.

Jeżeli jest to internet, to, przy zachowaniu 72 DPI, zmniejszasz je do formatu 1040 x 800 px (około, bo to, oczywiście zależy od formatu w jakim robisz zdjęcia).

Jeżeli szykujesz do wydruku, to też nie musisz trzymać się wielkości z aparatu, tylko pomniejszasz do formatu w jakim standardowo drukujesz.

Poczytaj te artykuły: 1, 2, 3.

Z doświadczenia mogę ci powiedzieć, że zdjęcie przygotowane do formatu mniej więcej 10 x 15, da się bezproblemowo wydrukować i obejrzeć w formacie 20 x 30, a nawet i większym.
Pewnie i 40 x 60 nie będzie złe, ponieważ, zazwyczaj, wraz ze wzrostem formatu rośnie również odległość ekspozycji takiej fotki.

Po takiej obróbce zdjęcie nie jest już takie wielkie, natomiast, zazwyczaj, plik wysyłasz na serwer w internecie i, jeżeli nie jest w otwartym formacie oczywiście i nie będziesz już na nim pracował, wywalasz w kosmos.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 27.07.2011 10:13

weldon napisał(a):Z doświadczenia mogę ci powiedzieć, że zdjęcie przygotowane do formatu mniej więcej 10 x 15, da się bezproblemowo wydrukować i obejrzeć w formacie 20 x 30, a nawet i większym.

Dowcip polega na tym, że mam projektor HD i ekran 2.4/1.6m
8O :D
pzdr :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.07.2011 10:17

No i ...?

Jaki format musisz mieć do wyświetlenia zdjęć?
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 27.07.2011 10:58

longtom napisał(a):Pewnie powinienem widzieć dlaczego :oops:
Ale nie wiem.
Zacząłem przeglądać zdjęcia z tegorocznych wakacji. Zdjęcia robione Canonem 60d mają po około 3 do 5MB, po najprostszej korekcie typu korekta poziomów, po zapamiętaniu robi się często ponad 10 MB.

Kompletnie się na tym nie znam ... ale łączę się w bólu ! ;) 8)
Szczególnie, że na tegoroczną relację czekam ! :)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 27.07.2011 11:17

weldon napisał(a):No i ...?

Jaki format musisz mieć do wyświetlenia zdjęć?

Chodzi mi o to, stosunkowo duże wyświetlam te obrazki, więc jestem ostrożny z kompresją.

A jeśli chodzi o wzrost MB sprawa się wyjaśniła. Zresztą dzięki twojemu ulubionymi Gimpowi.

Printscreen z Gimpa, info o zdjęciu zgranym prosto z aparatu:

Obrazek

I preentscreen z Gimpa, info o zdjęciu otwartym w PS Elements i bez żadnych zmian zapamiętane ponownie (save as):

Obrazek

:wink:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 27.07.2011 11:20

mariusz-w napisał(a):Szczególnie, że na tegoroczną relację czekam ! :)

Aktualnie chyba ze 4 relacje zahaczające o Pag lecą, więc trochę przeczekuję. :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.07.2011 11:41

longtom napisał(a):Zresztą dzięki twojemu ulubionymi Gimpowi.

Dzięki :D

Osobiście uważam go za największy wyprodukowany w historii badziej , ale to szczegół :lool:
(zaraz po Inkscapie ;))

Czasami, po prostu, nie wszyscy mają alternatywę,
dlatego starałem się go poznać i opisać w zakresie wystarczającym
do podstawowych prac postprocessingowych, ale żeby nazywać takiego starego gniota moim ulubionym?

Poszukaj o kup sobie starą szóstkę Peesa, a będziesz o całe niebo bardziej zadowolony :D

A co do pliku, to chodziło mi o parametry pliku z tego projektora.
Co masz tam wpisane w dane? Z jakiej odległości oglądasz obraz?

Plik wyjściowy powinien być dostosowany do urządzenia finalnego, a nie "najlepszy".
Czasami algorytm uproszczania zbyt dużego, zawierającego zbyt dużą ilość informacji pliku wejściowego przez takie urządzenia daje niepożądane rezultaty.

Po prostu nie ma co przesadzać z jakością - vide: wyostrzanie po zmniejszaniu. Przesadzisz i dostajesz kiszkę.

A jeszcze jedno: próbowałeś zapisu/odczytu w tiff'ie?
Zobacz co wtedy się dzieje.

No i drugie: prawdopodobnie ten projektor czyta prezentacje/slajdy/jakieś filmy utworzone ze zdjęć. Sprawdź jakiej kompresji podlegają takie twory, a łatwiej będzie ci dopasować twoją, dla indywidualnych obrazów.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 27.07.2011 11:54

longtom napisał(a):
mariusz-w napisał(a):Szczególnie, że na tegoroczną relację czekam ! :)

Aktualnie chyba ze 4 relacje zahaczające o Pag lecą, więc trochę przeczekuję. :wink:

To napisz o Grecji. :lol:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 27.07.2011 12:20

weldon napisał(a):Plik wyjściowy powinien być dostosowany do urządzenia finalnego, a nie "najlepszy".

Jakbym swojego syna słyszał :D .

weldon napisał(a):A jeszcze jedno: próbowałeś zapisu/odczytu w tiff'ie?
Zobacz co wtedy się dzieje.

Tiff z LZW z 2 robi 12MB.

weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.07.2011 12:41

No to musisz kompresować :D

Irfan, jeżeli cię to pocieszy, ze zdjęcia 1 MB zrobił mi 2,85 bez obróbki, a 4,92, kiedy ostrość tylko zwiększyłem :D

Oczywiście przy jakości ustawionej na 100.

Tak więc ten twój nie jest jeszcze taki najgorszy :D

Jakość, oczywiście, na monitorze kompletnie się nie polepszyła przy tym :lol:
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 27.07.2011 13:52

moze wrzuć tego jpg gdzies do pobrania mam kilka programow graficznych wiec moge zobaczyc ktory i jak sie zachowuje...
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 27.07.2011 14:10

weldon napisał(a):Wojanku, to nie obróbka ... To raczej: kastracja ;)

Oj od razu kastracja ... :lol: Taki żarcik miał być .... :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja