Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Grecji przyszedł czas na Cro - Omis - Duce

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zauroczona
Croentuzjasta
Po Grecji przyszedł czas na Cro - Omis - Duce

Nieprzeczytany postnapisał(a) zauroczona » 27.04.2008 16:59

Po kilku urlopach spędzonych w róznych miejscach Grecji, zakochana w niej bez reszty, uległam presji chwili i po raz pierwszy w sierpniu 2007 wybrałam sie z rodzina do Cro - kierunek Omis - Duce. Miejsce docelowe jak i kwatera rezerwowana w ostatniej chwili. Sporo chwil spędzonych na tym forum utwierdziło mnie w przekonaniu, że Cro to najlepszy wybór z mozliwych. I nie było rozczarowania - wręcz przeciwnie - w tym roku, pewnie żaden z Cromaniaków się nie zdziwi - ponownie Cro zamiast Grecji (czuje się troszke jak zdrajczyni) - tym razem Orebic na Peljesacu. Aktualnie poszukuje jeszcze kwatery, ale termin juz okreslony - 14-27 sierpnia 2008. Ubiegłe wakacje bardzo aktywnie spędzone - zwiedziliśmy kawałek tego pieknego kraju - Split, Trogir, Omis, nawet przepiękny Mostar - były plany na więcej , ale czasu nie starczyło :( . W tym roku mam apetyt na kolejny kawałek pieknego wybrzeża południowego, stąd wybór padł na Peljesac - mam nadzieję na pyszne winko. Dzis tylko tyle, bo czasu mam zawsze mało, ale czytając to forum i piekne relacje z podróży nabrałam chęci do opisu swojej. :)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 27.04.2008 17:41

zauroczona napisał(a):...czytając to forum i piekne relacje z podróży nabrałam chęci do opisu swojej. :)

Fajnie :D , czekamy :!:
zygi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygi » 28.04.2008 09:12

Ja też czekam ...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.04.2008 10:16

W oczekiwaniu na wrażenia z miasta OMIS

Obrazek

zapowiedź wrażeń z półwyspu PELJESAC

Obrazek

:papa:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 28.04.2008 10:46

Czekamy.

Krótkie wspomnienie pobytów w Grecji też mile widziane.

Cro jest tego warte (grzechu) :D .
zauroczona
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zauroczona » 28.04.2008 19:18

Lidia K napisał(a):

Cro jest tego warte (grzechu) :D .

No właśnie! Dlatego tam wracamy!
To miło, że jest kilka osób zainteresowanych moją realcją.

A wspomnienie z Omiś i zapowiedź Peljesac wspaniałe! Dzięki!

Nawiązując do wątku głównego przyznam, że szalone, zorganizowane w kilka dni ubiegłoroczne wakacje pozostaną juz na zawsze w mojej pamięci jako wyjątkowe. Na decyzję złożyło sie wiele czynników - w planach nie mieliśmy wyjazdu za granicę (trochę mniejszy zasób portfela, kupione niedawno nowe auto) - juz trwało od jakiegoś czasu poszukiwanie kwater nad dawno nie widzianym Bałtykiem... Jednak powrót pod koniec czerwca 2007 z Cro koleżanki z pracy, która tez była tam po raz pierwszy, jej opowiedziane jednym tchem wrażenia - decyzja zapadła w kilka dni - jedziemy i my! Budżet domowy obliczony i wyśrubowany na maksa, kilka wieczorów spędzonych na czytaniu Forum na znalezionej przez męża stronie Cro.pl (?), niełatwy wybór kwatery w zasadzie w środku juz sezonu - to zajęło nam najwięcej czasu. Nie sądziliśmy, że będzie trudno znaleźć to czego chcieliśmy, a jak każdy, mamy swoje tzw. żelazne minimum wymagań :) Wybór na Duce jako cel był dość przypadkowy - ograniczona liczba kwater w ogóle, a nie chcieliśmy z dzieckiem jechać bez rezerwacji, ponadto na tyle daleko na południe, żeby nam choć trochę krajobraz przypominał Grecję. Przyznam, że jak dla mnie, zwolenniczki wycieczek samolotem, tak długa podróż to było ogromne wyzwanie! Ale jak wspomniałam auto nowe, z klimą, to cóż, raz kozie śmierć - najwyżej więcej nie pojedziemy! A z Mazur droga daleka, oj bardzo! Rozłożyliśmy ją sobie na 3 dni - pierwszy nocleg w Mikulovie (przepiękny zamek i miasteczko do zwiedzenia na jakieś 2 godz.) na granicy czesko-austriackiejObrazek
Obrazek
drugi (bez wcześniejszej rezerwacji, w ciemno) w Plitvicach - rano przed południem 6 godzin cuuudownych wrażeń znad jezior Plitvickich Obrazek
Obrazek
Obrazek
i pojechaliśmy dalej do naszego Duce.

Dużo się pisze na Forum o elektrowni w Dugi Rat (teraz to wyczytałam), ale ja jej nie widziałam - samo Duce - typowa letniskowa miejscowość położona wzdłuż baaardzo ruchliwej arterii. Kwatera nam się udała, z jednym małym ale - nie było klimy, a nocą ruch na ulicy nie mniejszy niż w dzień, a nasz pensjonacik przy samej drodze :( , ale za to piękny widok z balkonu i bliskość PIASZCZYSTEJ plaży, z daleką w morze płycizną do pasa - ogromna radość dla dziecka, rekompensowały niedogodności. Poza tym, położenie naszego letniska sprzyjało wycieczkom w różne ciekawe miejsca. Wybraliśmy się na obowiązkowe wycieczki do Splitu
Obrazek
Obrazek
Trogiru
Obrazek
- przepiekne starówki w tych miastach!
No i oczywiście Omiś
Obrazek
Również zapuścilismy się do BiH i zwiedziliśmy urzekający Mostar
Obrazek
którego podziurawione kulami budynki wywarły na mnie kolosalne wrażenie!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W drodze do Mostaru przez Medjugorje, wyszukaliśmy z wyczytanych w przewodniku Pascala informacji, dwa przedziwne jeziora:
Crveno Jezero
Obrazek
i Modre Jezero
Obrazek
oba zadziwiające, zjawiskowe, w Modrym mozna nawet pływać, pod warunkiem, że się do niego zejdzie - nie lada wyzwanie! Ciekawe, że na Forum nigdzie się nie natknęłam, żeby ktoś był w tych miejscach, ale na pewno nie przeczytałam przecież wszystkich tematów! Te dwa jeziorka warte są zobaczenia - zachęcam!
W planach był jeszcze Dubrownik, plaża Złoty Róg, ale 10 dni to zdecydowanie za mało, żeby odpocząć i pozwiedzać, więc wyjeżdżaliśmy z przekonaniem, że następny urlop bez dwóch zdań powtarzamy! Nawet nie zniechęciło mnie do zmiany decyzji 6 godzinne stanie w korku na wyjeżdzie z Cro przed granica ze Słowenią - co jest zadziwiające, bo z natury nie jestem zbyt cierpliwa w takich sytuacjach :) . Tak więc czytam i czytam forum, ładuję się wspomnieniami innych, szukam nadal dobrej kwatery, i myslami jestem juz TAM...
Na pewno moją realację będę rozszerzać, dodam też zdjęcia, których mam bardzo dużo, ale to w ciągu kilku następnych dni, bo czas goni. A relacje z moich greckich wyjazdów na pewno tez zrobię, bo nosze się z tym zamiarem juz od dawna, czuję się odpowiednio zachęcona i zmotywowana do działania powyższymi wpisami! Pozdrawiam wszystkich gorąco!
Ostatnio edytowano 29.04.2008 21:45 przez zauroczona, łącznie edytowano 5 razy
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 28.04.2008 19:40

bok :) ślicznie piszesz :) , już czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy :) i fotki :) pusa :*
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.04.2008 20:57

Potwierdzam słowa Adasia - pisz dalej i prosimy o kilka fotek.
Jeśli nawet pobyt w Duce przy samej Jadrance nie był przeszkodą w zauroczeniu Chorwacją, to inne miejsca jeszcze bardziej go pogłębią. :lol: :papa:
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 28.04.2008 21:34

Podłączę się to tych próśb-czekam, więc dobrze by było jeszcze przed tegorocznymi wyjazdami coś Twojego poczytać i pooglądać :D
zauroczona
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zauroczona » 28.04.2008 21:41

Janusz Bajcer napisał(a):Potwierdzam słowa Adasia - pisz dalej i prosimy o kilka fotek.
Jeśli nawet pobyt w Duce przy samej Jadrance nie był przeszkodą w zauroczeniu Chorwacją, to inne miejsca jeszcze bardziej go pogłębią. :lol: :papa:

Duce samo w sobie, to żadna atrakcja, ale świetne jako miejsce wypadowe na wycieczki - a tych zawsze robimy dużo, no i plaża piaszczysta, to w zasadzie ewenement w Cro i to mnie zadziwiło. Pobliski Omiś za to wart jest uwagi i na pewno żal byłoby go pominąć, przede wszystkim z uwagi na Cetinkę.
maddy
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maddy » 28.04.2008 22:16

a mozesz wstawic jakis fotki z samego duce?
jade tam w lipcu i chialabym wiedziec na co mam sie psychicznie nastawic :P
zauroczona
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zauroczona » 28.04.2008 22:42

maddy napisał(a):a mozesz wstawic jakis fotki z samego duce?
jade tam w lipcu i chialabym wiedziec na co mam sie psychicznie nastawic :P

To zależy czego oczekujesz po swoim urlopie i jak lubisz spędzać czas.
Duce to moim zdaniem mało atrakcyjna miejscowość, bo przy ruchliwej Jadrance, ale jest gdzie posiedzieć, wypić winko czy piwko - kilka knajpek przy plaży. Jak pisałam - piaszczysta, choć wąska plaża, ale daleka w morze płycizna i to bardzo piaszczysta - graliśmy w piłę, że hoho! O wiele ciekawszy pod względem infrastruktury turystycznej jest pobliski Omiś, do którego można dojechac nawet autobusem - jest kilka przystanków wzdłuż całego Duce, a busy jeżdżą często. Tam jest gdzie pospacerować i dużo lokali różnej maści, sklepów, straganów i ładna staróweczka z ruinami zameczku na skałach - do zwiedzania dla odważnych. Przyznam, że z Duce mam zdjęcia tylko z plaży, bo tam tylko się plażowalismy. Ale wspomnienia same miłe!
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 29.04.2008 11:31

Czekamy na ciąg dalszy, no i na fotki:-)))
maddy
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maddy » 29.04.2008 20:10

zauroczona napisał(a): jest gdzie posiedzieć, wypić winko czy piwko - kilka knajpek przy plaży.
O wiele ciekawszy pod względem infrastruktury turystycznej jest pobliski Omiś, do którego można dojechac nawet autobusem - jest kilka przystanków wzdłuż całego Duce, a busy jeżdżą często.
dzieki za te informacje, w gruncie rzeczy to mi wystarczy, bo jakis wielkich oczekiwan nie mam - wazne ze ta miejscowosc nie jest w srodku "niczego" ;)
zauroczona
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zauroczona » 29.04.2008 21:50

Uff, wklejanie zdjęć to mozolna praca, wczoraj uczyłam sie tej sztuki, dzis ćwiczenia praktyczne!
Na zdjęciu Modrego Jezera jak się je powiększy widac pływających w nim ludzi - dopiero widac jak to jezioro jest głeboko położone!
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży