Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po drugiej stronie Atlantyku (2022)

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 03.02.2023 19:26

Przewijamy stronę :oczko_usmiech:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 03.02.2023 19:35

Po drugiej stronie Atlantyku

BAPS Shri Swaminarayan Mandir
Ostatniego dnia przed powrotem do domu, odwiedziliśmy perełkę architektoniczną. I może nie jest to budowla stara, nie ma bogatej historii, ale jest warta odwiedzin.
BAPS Shri Swaminarayan Mandir, jest rzeczywistym miejscem kultu dla imigrantów z Indii, a dla innych nacji wyjątkową atrakcją turystyczną. Jest to zespół świątyń, w skrócie nazywany przez Hindusów BAPS.
Bochasanwasi Akshar Purushottam Sanstha aka to organizacja zajmująca się religią hinduistyczną i wiarą w manifestację Boga. Została założona przez Shastriji Maharaj, który był lojalnym wielbicielem Swaminarajana, zwanego także Panem Wisznu, 05 czerwca 1907 roku.
Świątynia koło Chicago została zbudowana i oddana do użytku niedawno. Konsekracja miała miejsce 8 sierpnia 2004 r.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

25.jpg

Do środka nie wchodzi się przez samą świątynię, ale podziemnym korytarzem prowadzącym z sąsiedniego budynku - haweli.
Haveli to ten długi budynek widoczny po prawej.

6.jpg

W środku jest małe pomieszczenie, w którym trzeba zostawić buty, aparaty fotograficzne, kamery itp.. Obowiązuje ścisły zakaz filmowania i robienia zdjęć, ale tylko wewnątrz świątyni, na zewnątrz można robić zdjęcia.
Wymagany jest odpowiedni strój. Jeśli ktoś nie ma, otrzymuje czystą narzutkę.

W korytarzu prowadzącym do wnętrza świątyni rozwieszone są tablice, które mają przybliżyć odwiedzającym tajemnice hinduizmu i nurtu BAPS.
Z powodu zakazu, nie mam żadnego zdjęcia z wewnątrz świątyni, a trzeba przyznać, że jest tam co podziwiać. Stąpaliśmy na boso po zimnej, białej, marmurowej posadzce i podziwialiśmy min. białe filary prezentujące wizerunki bóstw czy przepiękne rzeźbione sufity z kwiatowymi ornamentami.
Zwiedzanie jest za darmo, ale można zostawić ofiarę.

Po wyjściu za zewnątrz idziemy na krótki spacerek dookoła budynku. Zadziwia mnie, że w tak pięknym miejscu jest tak mało zwiedzających.

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

Z tej perspektywy ma się wrażenie jakby budynek powstał z białych klocków lego.

22.jpg

23.jpg

Częściowo to słuszne skojarzenie, gdyż na stronie organizacji można znaleźć taką ciekawostkę związaną z budową świątyni: "Marmur z Carrary wydobywano we Włoszech, a wapień w Turcji. Stamtąd wysłano ich do Kandla w zachodnich Indiach. Następnie zostały przetransportowane do Radżastanu, gdzie były ręcznie rzeźbione przez ponad 3000 rzemieślników przez okres 22 miesięcy. Gotowe elementy zostały następnie wysłane do miejsca docelowego w celu polerowania, pakowania i numerowania przed wysłaniem z powrotem do portu w Kandla.
Podróż kontenerowca z Indii do USA zajęła dwa miesiące. Po dotarciu do portu w Wirginii, kontenery zostały załadowane na pociąg do Chicago, a następnie przetransportowane na miejsce realizacji projektu.
Po przybyciu na miejsce kawałki zostały złożone razem jak masywna, trójwymiarowa układanka."

Pożegnalna fotka

24.jpg

:papa:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 03.02.2023 19:36

piotrf napisał(a):Przewijamy stronę :oczko_usmiech:

:D :wink:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 03.02.2023 19:59

I to byłby koniec mojej opowieści :) .
Ostatni dzień to czas pożegnań, których nie lubię, czas pakowania, którego też nie lubię :) .
Na lotnisko dojechaliśmy bez przeszkód. Odprawa, lot, przesiadka, lądowanie na Okęciu - wszystko przebiegło bez niespodzianek. Można rzec - nuda :mrgreen: .
Wrażeń przywieźliśmy więcej niż rzeczy w walizkach, a wspomnień starczy do następnych wakacji. Już w czerwcu rodzinka zawita do nas w komplecie (przylecą na wesele syna), więc nawet nie zdążymy się stęsknić :wink: .

Dziękuję za towarzystwo, było mi naprawdę bardzo miło :D .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.02.2023 20:10

wiola2012 napisał(a):Dziękuję za towarzystwo

A ja dziękuję za fantastyczną podróż.
Mam nadzieję, że do zobaczenia w kolejnej relacji :!:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 03.02.2023 20:26

Piękny projekt i ciekawa realizacja :D Nie każdy pojedzie do Indii by zobaczyć stare , a ta świątynia pozwala zrozumieć w jak misterne , koronkowe zdobienia są ubrane i jak to w ogóle wygląda

Wiolu , dziękuję za przypomnienie tego co już zaczynało się zacierać w pamięci i pokazanie wielu miejsc , gdzie mnie nie było :D
Widzimy się w następnej relacji :smo:

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 04.02.2023 14:11

marze_na napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Dziękuję za towarzystwo

A ja dziękuję za fantastyczną podróż.
Mam nadzieję, że do zobaczenia w kolejnej relacji :!:

Też mam taką nadzieję :smo:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 04.02.2023 14:19

piotrf napisał(a):Piękny projekt i ciekawa realizacja :D Nie każdy pojedzie do Indii by zobaczyć stare , a ta świątynia pozwala zrozumieć w jak misterne , koronkowe zdobienia są ubrane i jak to w ogóle wygląda

Dokładnie, a dodatkowo może wykiełkuje myśl o podróży do Indii :D

piotrf napisał(a):Wiolu , dziękuję za przypomnienie tego co już zaczynało się zacierać w pamięci i pokazanie wielu miejsc , gdzie mnie nie było :D

Cieszę się, że odświeżyłam Twoje wspomnienia.
piotrf napisał(a): Widzimy się w następnej relacji :smo:
Pozdrawiam
Piotr

Oczywiście!
I cały czas widzimy się w Twojej :D
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 04.02.2023 15:50

wiola2012 napisał(a):Ostatniego dnia przed powrotem do domu, odwiedziliśmy perełkę architektoniczną. I może nie jest to budowla stara, nie ma bogatej historii, ale jest warta odwiedzin.
BAPS Shri Swaminarayan Mandir, jest rzeczywistym miejscem kultu dla imigrantów z Indii, a dla innych nacji wyjątkową atrakcją turystyczną. Jest to zespół świątyń, w skrócie nazywany przez Hindusów BAPS.

Też byłam w tej świątyni, ale nie w Chicago, lecz w Londynie. Opisałam tą wizytę w mojej relacji tutaj.
Procedura wybudowania tych świątyń była taka sama. Również taki sam jest sposób zwiedzania i całkowity zakaz wnoszenia aparatów fotograficznych czy kamer. Zapewne tak samo jest w pozostałych takich świątyniach na całym świecie.

wiola2012 napisał(a):I to byłby koniec mojej opowieści :) .

Szkoda, że to już koniec. Bardzo ciekawie pokazałaś ten kawałek świata, do którego ja zapewne nigdy się nie wybiorę.
Mnie również było bardzo miło być gościem w Twojej relacji.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 04.02.2023 22:41

megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Ostatniego dnia przed powrotem do domu, odwiedziliśmy perełkę architektoniczną. I może nie jest to budowla stara, nie ma bogatej historii, ale jest warta odwiedzin.

Też byłam w tej świątyni, ale nie w Chicago, lecz w Londynie. Opisałam tą wizytę w mojej relacji tutaj.
Procedura wybudowania tych świątyń była taka sama. Również taki sam jest sposób zwiedzania i całkowity zakaz wnoszenia aparatów fotograficznych czy kamer. Zapewne tak samo jest w pozostałych takich świątyniach na całym świecie.

Nie trafiłam wcześniej na tę relację, a wydawało mi się, że wszystkie Twoje czytałam. Zapiszę ją sobie :) . Rzeczywiście budowa przebiega w zbliżony sposób. Widocznie metoda się sprawdza, może mają świetnych artystów i innym nie ufają.
megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):I to byłby koniec mojej opowieści :) .

Szkoda, że to już koniec. Bardzo ciekawie pokazałaś ten kawałek świata, do którego ja zapewne nigdy się nie wybiorę.
Mnie również było bardzo miło być gościem w Twojej relacji.

Dziękuję Małgosiu za dobre słowo :smo:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 04.02.2023 23:19

wiola2012 napisał(a):Nie trafiłam wcześniej na tę relację, a wydawało mi się, że wszystkie Twoje czytałam. Zapiszę ją sobie :)

Jeśli nam zamkną forum, to nie zdążysz się z nią zapoznać, bo czasu do 14 lutego zostało już mało :cry:.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.02.2023 07:59

megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Nie trafiłam wcześniej na tę relację, a wydawało mi się, że wszystkie Twoje czytałam. Zapiszę ją sobie :)

Jeśli nam zamkną forum, to nie zdążysz się z nią zapoznać, bo czasu do 14 lutego zostało już mało :cry:.

Moja intuicja mi podpowiada, że nie zamkną, ale jakby co powinnismy zrobić bazę kontaktów ( czy alternatywnych adresów) . Szkoda by było , żebyś np. Ty Gosiu, nie pisała więcej relacji. Można je zamieszczać na własnym blogu ( np. Google oferuje taki), ale musielibyśmy znać adresy. Jednak jestem dobrej myśli :)
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 05.02.2023 12:57

wiola2012 napisał(a):Moja intuicja mi podpowiada, że nie zamkną, ale jakby co powinnismy zrobić bazę kontaktów ( czy alternatywnych adresów) . Szkoda by było , żebyś np. Ty Gosiu, nie pisała więcej relacji. Można je zamieszczać na własnym blogu ( np. Google oferuje taki), ale musielibyśmy znać adresy.

Jestem za, więc wysyłam Ci mój adres e-mail na priv.

wiola2012 napisał(a):Jednak jestem dobrej myśli :)

Też cały czasz mam nadzieję, że Forum się jednak nie skończy i dalej będziemy mogli z niego korzystać.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.02.2023 19:59

megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):…Można je zamieszczać na własnym blogu ( np. Google oferuje taki), ale musielibyśmy znać adresy.

Jestem za, więc wysyłam Ci mój adres e-mail na priv.

To jesteśmy umówione :smo:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.02.2023 09:18

Wiolu - ostatni odcinek mega :idea: :hearts:
Cudne miejsce, niesamowity budynek - żal tylko, że bez zdjęć z wnętrz, które muszą być tak samo piękne jak na zewnątrz 8O

Tylko dlaczego to już koniec???
Czekam na Twoją kolejną podróż i relację z niej :smo:
Ta amerykańska była świetna! Dzięki za piękne kaniony, ogrody, naturę i troszkę miast :wink:
Wierzę, że do zobaczenia w kolejnej relacji! :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Północna