Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po drugiej stronie Atlantyku (2022)

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 18.01.2023 18:08

Po drugiej stronie Atlantyku

Zion Park cz. 1

Zion Park jest jak dla mnie jednym z najładniejszych w USA. Można spokojnie zaplanować tam kilkudniowy pobyt, a widoki się nie znudzą.
Wyjazd z Page po śniadaniu, gwarnatował przybycie przed południem. Nawigacja wyznacza odległość do Visitor Center - 116 mil czyli 2h 13 minut. Jadąc od strony Page, będziemy mogli zobaczyć najładniejszą widokowo drogę (wjeżdżamy wejściem wschodnim drogą stanową nr 9). Można do parku wjechać od drugiej strony, od strony miasteczka Springdale (West Zion Entrace). Tą trasę należy wybrać, gdy jedzie się np. od Las Vegas. My będziemy nią wyjeżdżać. Wjazd od strony zachodniej jest otwarty przez cały rok, natomiast ten, który nas interesuje bywa zamknięty w miesiącach zimowych, zwłaszcza podczas obfitych opadów śniegu lub w czasie nagłego załamania pogody.
Wcześniej zatrzymujemy się na stacji benzynowo - pamiątkowej :mrgreen: .

3.jpg

Jesteśmy w Utah :D .
Kupujemy wejściówkę za 35 $ za pojazd. Bilet upoważnia do zwiedzania parku przez 7 dni.

6.jpg

Część zdjęć robiłam przez szybę, bo gdybym chciała zatrzymać się na każdym punkcie widokowym, to nie dojechalibyśmy do wieczora :) . Krajobraz zmienia się bardzo szybko z pięknych białych skał na czerwono-brązowe formacje.

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

21.jpg

23.jpg

Mały korek przed wjazdem do tunelu.

19.jpg

Przejeżdżając wykutym w skale tunelem, widzieliśmy co jakiś czas "okienka na świat"
Okienka przez które wyglądałam, to właśnie widoczne w skale "dziurki". Zdziwiło mnie, że są tak wysoko.

22.jpg

24.jpg

Cały czas podziwiamy widoki

25.jpg

26.jpg

27.jpg

28.jpg

Park oferuje różnorodne szlaki: dla rodzin, dla bardziej wytrawnych piechurów, trasy wspinaczkowe. Do wyboru do koloru.
Przy Visitor Center znajduja się plakaty - gabloty z proponowanymi trasami , z oznaczonym stopniem trudności, długością, atrakcjami i informacją, którym autobusem dojechać, gdzie wsiąść i gdzie wysiąść. Tutaj nie musimy mieć maseczek. Parkujemy na ogromnym parkingu w cieniu jakiegoś drzewa i zaopatrzeni w zapas wody i przekąski idziemy na przystanek.
Organizacja, infrastruktura, widoki, ilość autobusów, wszystko na najwyższym poziomie. Po dodaniu do tego niesamowitych widoków, park Zion wysuwa się na czołówkę odwiedzanych przez nas miejsc.

Na wjeździe przy kasie dostaliśmy mapkę

mapka.jpg

Żeby atrakcja była przyjemna dla nas wszystkich :) , wybraliśmy jeden z łatwiejszych szlaków - Emerald Pools. Szlak prowadzi wzdłuż rzeki, idzie się wzdłuż ścieżki porośniętej drzewami , co daje ukojenie i chroni przed palącym słońcem.

Autobus posiadający klimatyzację w postaci pootwieranych okien, zawozi na do Zion Lodge. Tu korzystamy z toalety, kawiarni i posilamy się chwilę. Jest to jakby wielkie schronisko z świetną infrastrukturą, wokół budynku pod drzewami odpoczywają turyści, jedni wracją inni dopiero wyruszają na szlka, jeszcze inni mają przerwę w trasie. Każdy ma jakiś plan, ale wszsycy przybyli tu po to by podziwiać majestat przyrody. Jest co podziwiać, więc się nie ociągamy tylko ruszamy.

29.jpg

30.jpg

31.jpg

wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 18.01.2023 19:31

Zion Park cz. 2

Jak wcześniej pisałam, szlak prowadzi wzdłuż rzeki, ale najpierw trzeba przejść na jej drugą stronę. A potem iść wzdłuż niej.

41.jpg

40.jpg

42.jpg

44.jpg

Słodziak :)

43.jpg

Głównymi atrakcjami szlaku Emerald Pools są trzy “szmaragdowe jeziorka” wypełnione spływającą ze skał wodą.
Najłatwiejsza część szlaku prowadzi do pierwszego z nich zwanego Lower Emerald Pool.
Spacer pod gigantyczną skalną półką, z której spływa woda, jest świetna atrakcja nie tylko dla dzieci. Można się ochłodzić i zmoczyć jednocześnie :D .
Kolejne części to Middle Emerald Pool i ostatnie, najdalej położone oczko wodne - Upper Emerald Pool.

Kilka zdjęć ze szlaku:

45.jpg

46.jpg

47.jpg

48.jpg

49.jpg

51.jpg

Chyba inaczej wyobrażałam sobie kolor szmaragdu :wink: , ale to pewnie przez suszę.

50.jpg

55.jpg

56.jpg

58.jpg

58a.jpg

60.jpg

Tu już wracamy

61.jpg

62.jpg

65.jpg

Autobusy podjeżdżaą jeden za drugim i rozwożą turystów w różnych kierunkach. My wracamy na parking.

66.jpg

67.jpg

Wiem, że musimy jechać dalej, ale czuje ogromny niedosyt. Pochodziłabym jeszcze innymi szlakami, zostałabym dłużej, ale jutro mamy samolot z Las Vegas. Tu pogoda była na tyle komfortowa, że chodzenie było przyjemnością.
Ostatni nocleg mamy zarezerwowany w St. George. Miasteczku oddalonym od Zion Park o 50 mil, na drodze do Las Vegas.
:papa:

piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.01.2023 20:11

Kanion Zion to jest kosmos :D , przeglądając zdjęcia i artykuły natrafiłem na taki ciekawy ( moim zdaniem :) ) FILM
Pięknie tam :D :hut: :papa:

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 18.01.2023 22:16

piotrf napisał(a):Kanion Zion to jest kosmos :D

Zgadzam się :D , tam jest po prostu pięknie!

piotrf napisał(a):przeglądając zdjęcia i artykuły natrafiłem na taki ciekawy ( moim zdaniem :) ) FILM
Pozdrawiam
Piotr

Nie wiem czemu, ale link mi nie działa. Wpisałam sama w Google „YouTube kanion Zion” i jest jeden film. Świetny! Tylko nie wiem czy to ten sam.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.01.2023 09:33

Chyba inaczej wyobrażałam sobie kolor szmaragdu :wink: , ale to pewnie przez suszę.

Oj tam oj tam - Ty byś tak wszystko chciała mieć po naszemu kobiecemu :mrgreen: To był na pewno ...... jakiś odcień szmaragdu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Cudowne miejsce! Nie dziwię się, że twierdzisz że byłaś tam za krótko :idea: Z tym słodziakiem w takim miejscu można się poczuć jak w bajce :boss:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 19.01.2023 18:33

wiola2012 napisał(a):Nie wiem czemu, ale link mi nie działa. Wpisałam sama w Google „YouTube kanion Zion” i jest jeden film. Świetny! Tylko nie wiem czy to ten sam.

U mnie się otwiera :
KANION ZION - cały film YouTube . DOKUMENTARY CHANNEL . 29 wrz 2014
Trwa 36:35 i pokazuje najpiękniejsze miejsca i ich historię , a także mieszkańców począwszy od pierwszych plemion , panowanie Hiszpanów . . . itd.

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 19.01.2023 20:54

wiola2012 napisał(a):Spacer pod gigantyczną skalną półką, z której spływa woda, jest świetna atrakcja nie tylko dla dzieci. Można się ochłodzić i zmoczyć jednocześnie :D .
Obrazek

Niesamowita jest ta półka skalna, już nie mówiąc o całym kanionie.
Czy masz jeszcze dużo takich atrakcji do pokazania :?: :oczko_usmiech: .
Jak do tej pory atrakcje z Twojej relacji mogłyby wypełnić kilka innych.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 19.01.2023 22:11

Kapitańska Baba napisał(a):

Oj tam oj tam - Ty byś tak wszystko chciała mieć po naszemu kobiecemu :mrgreen: To był na pewno ...... jakiś odcień szmaragdu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pewnie czasami jest :wink:

Kapitańska Baba napisał(a): Cudowne miejsce! Nie dziwię się, że twierdzisz że był aś tam za krótko :idea: Z tym słodziakiem w takim miejscu można się poczuć jak w bajce :boss:

Dokładnie :) , Zion mógłby być celem samym w sobie na kilkudniową wycieczkę.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 19.01.2023 22:16

piotrf napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Nie wiem czemu, ale link mi nie działa. Wpisałam sama w Google „YouTube kanion Zion” i jest jeden film. Świetny! Tylko nie wiem czy to ten sam.

U mnie się otwiera :
KANION ZION - cały film YouTube . DOKUMENTARY CHANNEL . 29 wrz 2014
Trwa 36:35 i pokazuje najpiękniejsze miejsca i ich historię , a także mieszkańców począwszy od pierwszych plemion , panowanie Hiszpanów . . . itd.
Pozdrawiam
Piotr

Tak, to ten sam. Szkoda, że go wcześniej, przed wizytą, nie obejrzałam.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 19.01.2023 22:30

megidh napisał(a):Obrazek
Niesamowita jest ta półka skalna, już nie mówiąc o całym kanionie.

Cieszę się, że Ci się podoba :D . Chciałam choć trochę pokazać atrakcje Zion, chociaż to kropla w morzu :) .
megidh napisał(a): Czy masz jeszcze dużo takich atrakcji do pokazania :?: :oczko_usmiech: .
Jak do tej pory atrakcje z Twojej relacji mogłyby wypełnić kilka innych.

Niestety to już prawie koniec :D. Mieliśmy tylko kilka dni na miejsca, w których można by spędzić miesiąc. Trzeba było atrakcje skumulować, skupić się na must see, ale pozostaje wielki niedosyt i jeszcze tyle parków, które musiałam całkowicie wykreślić z listy :cry: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 23.01.2023 22:11

St. George to bardzo miłe miasteczko, a hotel, który wybraliśmy mogę ocenić 10/10. Pokój, czystość, basen, bezproblemowa obsługa, ręczniki na basenie, śniadanie i przystępna cena.
Po pysznym śniadaniu, nie spiesząc się, jedziemy znów do Las Vegas. Musimy tylko oddać samochód i udać się na lotnisko. Pani z wypożyczalni przyjęła auto, pobieżnie go oglądając i zaproponowała podwiezienie na lotnisko. Oczywiście ochoczo przyjęliśmy propozycję :) .
Znaliśmy już procedurę odprawy w liniach Spirit, wiec wszystko poszło sprawnie, podobnie jak lot powrotny i odbiór bagażu. Wieczorkiem dotarliśmy do domu siostry bogatsi o tysiące wrażeń.
Zostały nam jeszcze dwa pełne dni, a potem powrót do Polski. Jeden z nich wykorzystaliśmy na wycieczkę do Chicago. Wstyd by było tam nie pospacerować :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 24.01.2023 08:48

Zion kosmos, ale fajne formacje i ten kolor skał :)

Czy byliście (znowu zapytam o NBA) przy pomniku Michaela Jordana?
anielkak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) anielkak » 24.01.2023 09:51

Cześć :papa:
Zion Park jest świetny! Czytałam w jakiejś relacji, że piękny jest w tamtej części Stanów - Arches Park.
Zostawiam ślad, żeby zacząć od początku :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 24.01.2023 10:20

Wstawaj! Chodźmy na ten spacer :smo:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.01.2023 11:41

Zion Park - meeega! :D Przepięknie jest, turyści się "gubią" i ta sarenka :hearts:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Północna