Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po drugiej stronie Atlantyku (2022)

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 10.10.2022 06:17

maslinka napisał(a):Wielkie wow! 8)
Niebieskie ubranka się przydały :D Bez nich wyglądalibyście jak zmokłe kurki ;)

Oj przydały! Tak naprawdę wyglądaliśmy tak :lol: :

53.jpg
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 10.10.2022 06:26

megidh napisał(a):No jestem pod wrażeniem 8O .
Takie niebieskie ubranka bardzo by się nam przydały podczas tegorocznych wczasów, bo bardzo zmokliśmy podczas deszczu.
Teraz już mam takie przygotowane "na zaś".

Wspominaliśmy z mężem, że byłyby jak znalazł, jak dopadła nas ulewa podczas jesiennego wyjazdu :lol: .
A gdzie byliście w tym roku? Musisz się pospieszyć z kreteńską relacją, bo Ci się Gosiu zaległości robią :wink:

marze_na napisał(a):Moja sister cioteczna z podobnym entuzjazmem opowiadała o swoich wrażeniach z tej eskapady. Tyle, że ona wyruszała z kanadyjskiej strony.
Świetna przygoda :!:

Czyli byli w różowo-czerwonych płaszczykach :wink: . Szukaliśmy hotelu również po stronie kanadyjskiej, podobno lepiej z tamtych punktów widokowych widać podkowę i wieczorne iluminacje, ale zrezygnowaliśmy po namyśle. Kanada miała ostrzejsze przepisy covidowe i nie wiedzieliśmy co nas spotka przy przekraczaniu granicy.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 10.10.2022 08:04

Mega miejsce :hearts: :hearts: :hearts:
Natura jest wspaniała i te atrakcje które potrafi nam zafundować są najlepsze i niepowtarzalne :hearts:
Niebieskie płaszczyki - bardzo gustowne :mrgreen: Na pewno bardziej pasują do wody niż różowe :mrgreen:
Ciekawe są Twoje spostrzeżenia o tym filmie katastroficznym. Woda na twarzy, pył - hmmmmm.....nie powiem nic więcej żeby nie zdradzić ale tak mi się z bliższymi miejscami skojarzyło :smo:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 10.10.2022 18:09

Po drugiej stronie Atlantyku

Niagara Falls cd.

Po wyjściu ze statku kierujemy się w prawo, żeby jeszcze trochę pospacerować po przygotowanych ścieżkach i pooglądać wodospad z nieco innej perspektywy.

61.jpg

62.jpg

Wchodzę coraz wyżej i bliżej,

64.jpg

65.jpg

66.jpg

Krople wody skutecznie ograniczają widoczność, ale widzę, że już płynie kolejny stateczek.

68.jpg

Po wjechaniu windą na górę wchodzimy na jeszcze jeden taras. Widać stąd schodki, którymi przed chwilą szliśmy.

72.jpg

73.jpg

Oni jeszcze nie wiedzą co ich czeka :D

75.jpg

Wychodzimy z parku w poszukiwaniu kawiarni i lodziarni. Trzeba trochę odpocząć.

76.jpg

wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 10.10.2022 18:17

Kapitańska Baba napisał(a):Mega miejsce :hearts: :hearts: :hearts:
Natura jest wspaniała i te atrakcje które potrafi nam zafundować są najlepsze i niepowtarzalne :hearts:

Nie mogę się nie zgodzić :).

Kapitańska Baba napisał(a): Woda na twarzy, pył - hmmmmm.....nie powiem nic więcej żeby nie zdradzić ale tak mi się z bliższymi miejscami skojarzyło :smo:

O Matko! To znaczy się będzie się u Was działo 8O . My mieliśmy moc wrażeń w bardzo skomercjalizowanym, a więc i przewidywalnym miejscu, a u Was to będzie niespodzianka :o
wiola2012
Cromaniak
Po drugiej stronie Atlantyku (2022)

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 10.10.2022 18:37

Niagara Falls cd.

Po kawie i deserze w kawiarni, o której nie będę pisała, bo jej nie polecam, chociaż oceny miała dość wysokie, podobnie jak ceny, idziemy ponownie na wysepkę Goat Island. Cały obiekt jest bardzo zadbany, a wszystko dobrze zorganizowane i czytelnie oznaczone. Jest miejsce na odpoczynek, spacer, posiłek itp.

100.jpg

Tym razem kierujemy się na zachodni cypelek, na punkt widokowy Terrapin Point. Z niego najlepiej widać wodospad Horseshoe.

101.jpg

104.jpg

102.jpg

103.jpg

Podziwiam wodospad i widzę, że mimo późnej pory stateczki wciąż kursują 8O .

106.jpg

106a.jpg

109.jpg

To jednak jest żywioł

108.jpg

Wreszcie doczekaliśmy się na iluminacje, które wg informacji miały rozpocząć się o 21:00. Skupieni na kolorach zapomnieliśmy o zdjęciach, więc tylko 2 fotki :mrgreen: . Podobno właśnie te kolorowe widoki są ładniejsze od strony kanadyjskiej.

111.jpg

112.jpg

:papa:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 10.10.2022 18:53

Tak, wspaniałe miejsce ... Dla mnie chyba ten rej stateczkiem byłby najciekawszy ... Chociaż na takie cudo natury z jakiego kąta nie spojrzeć to chyba ryje beret 8O

pozdrawiam, Michał
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 11.10.2022 08:08

O Matko! To znaczy się będzie się u Was działo 8O

:mrgreen: Tytuł nie wziął się sam z siebie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

To jednak jest żywioł

Zdjęcie pod tym Twoim zdaniem jest obłędne 8O 8O 8O :hearts: :hearts: :hearts:
Siła tej spadajacej wody jest niewyobrażalna 8O
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 11.10.2022 19:57

majkik75 napisał(a):… Dla mnie chyba ten rej stateczkiem byłby najciekawszy ...

Jestem pewna, że tak :)

majkik75 napisał(a): Chociaż na takie cudo natury z jakiego kąta nie spojrzeć to chyba ryje beret 8O

Jest na co popatrzeć :) , ale z ostatniego punktu widok jest chyba najfajniejszy.

Kapitańska Baba napisał(a):
To jednak jest żywioł

Zdjęcie pod tym Twoim zdaniem jest obłędne 8O 8O 8O :hearts: :hearts: :hearts:

Dziękuję :smo: . Rzeczy piękne łatwo się fotografuje :D
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 11.10.2022 21:11

wiola2012 napisał(a):A gdzie byliście w tym roku? Musisz się pospieszyć z kreteńską relacją, bo Ci się Gosiu zaległości robią :wink:

Tym razem padło na Turcję. A zaległości się robią, bo niestety cierpię ostatnio na chroniczny brak czasu.

wiola2012 napisał(a):Tym razem kierujemy się na zachodni cypelek, na punkt widokowy Terrapin Point. Z niego najlepiej widać wodospad Horseshoe.

Brak mi słów na te cuda, które pokazujesz i podziwiam, jak tam wszystkie jest idealnie zorganizowane.
A już te nocne iluminacje rozłożyły mnie na łopatki. Szkoda, że masz tylko dwa zdjęcia z tej atrakcji. Wpisałam zapytanie do wyszukiwarki i obejrzałam sobie więcej zdjęć tych iluminacji. Wyczytałam ponadto, że wymiana oświetlenia, którą wykonano w 2016 roku, kosztowała 4 miliony dolarów 8O 8O 8O.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.10.2022 22:58

Piękna jest ta dziura w ziemi z wodą - jak to określił mój znajomy z Buffalo :lol: ( wcześniej mieszkał Denver - dla niego wodospad z automatu kojarzy się z górami :mrgreen: )

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 12.10.2022 06:24

megidh napisał(a):Tym razem padło na Turcję. A zaległości się robią, bo niestety cierpię ostatnio na chroniczny brak czasu.

Ja też cierpimy na tę przypadłość i podobno w naszych czasach jest to nieuleczalne :wink:

megidh napisał(a):A już te nocne iluminacje rozłożyły mnie na łopatki… Wyczytałam ponadto, że wymiana oświetlenia, którą wykonano w 2016 roku, kosztowała 4 miliony dolarów 8O 8O 8O.

Jak robić to z rozmachem :D . Myślę, że zwróciło im się, turystów ogrom, a zamożna klientela może sobie nawet zamówić pokazy okolicznościowe :mrgreen:

piotrf napisał(a):Piękna jest ta dziura w ziemi z wodą - jak to określił mój znajomy z Buffalo :lol: ( wcześniej mieszkał Denver - dla niego wodospad z automatu kojarzy się z górami :mrgreen: )
Pozdrawiam
Piotr

Bardzo trafne spostrzeżenia miał Twój znajomy :lol: . Spacerując po mieście i po samym parku nic nie zapowiada takich atrakcji. Ale można też przyjąć, że to my jesteśmy na szczycie ogromnej, płaskiej góry :oczko_usmiech:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 12.10.2022 16:03

Niagara Falls cd.

Ponnieważ położyliśmy się spać bardzo późno, wstajemy również późno :D.
Pijemy kawę, jemy nieduże śniadanie, bo kolacja była bardzo obfita :wink: ( motel nie serwuje śniadań, zrobiliśmy je sobie we własnym zakresie) i wyglądamy na zewnątrz.
Podobnie jak wczoraj chętnych do kąpieli brak. A basenik naprawdę zadbany.

_1110721.jpg

Pakujemy się, zdajemy klucze w recepcji i jedziemy do miasta. Parkujemy przy ulicy, za darmo, ustawiamy lokalizację samochodu i ruszamy na spacer.
Idziemy w stronę granicy czyli w stronę mostu. Ze względów covidowych nie weszliśmy na most i stronę kanadyjską. Moje niedopatrzenie? Pewnie tak. Jakoś tak zapomniałam o covidzie i restrykcjach, łagodzenie obostrzeń w Europie uśpiło moją czujność :mrgreen: Czytałam na stronie gov, że turyści przekraczający granicę drogą lądową nie muszą składać żadnych dokumentów. Oczywiście muszą mieć paszport, estę i szczepienie. Na miejscu okazało się, że powinniśmy mieć zainstalowaną aplikację, zarejestrować się i czekać na akceptację. Ile czasu? Nie wiadomo. Mogłam zrobić to wczoraj w pokoju, ale wczoraj nie wiedziałam. Darowaliśmy sobie ten spacer. Obejrzymy sobie miasto.

Miasteczko dopiero się budzi.

_1110727.jpg

_1110728.jpg

Ten deptak wczoraj wieczorem tętnił życiem.

_1110729.jpg

trzeba przyznać, że nawet w bocznych uliczkach jest czysto, są kosze na śmieci i kwietniki.

_1110730.jpg

Rainforest Cafe. Kilkanaście lat temu była to jedno z ulubionych miejsc moich dzieci. Wnętrze wygląda jak dżungla :) i podawano pyszne lody, desery i koktaile.

_1110735.jpg

Starbucks to ulubione miejsc moich dorosłych dzieci :wink: .
Ja też lubię, trzeba wstąpić na chwilę.

_1110738.jpg

Kawa smakowo podobna jak u nas, ale zdecydowanie większa :wink: .

Do hoteli nie można się przyczepić.

_1110737.jpg

W tym to mogłabym zamieszkać. Widok na Niagarę ma super.

_1110732.jpg

_1110733.jpg

Idziemy znaną nam drogą na wysepkę. Oczekujących na wspominaną już przeze mnie atrakcję Cave of The Winds jest nie mniej niż wczoraj.
Wracamy spacerkiem do samochodu.
Niagara Falls - miasto jak miasto. Oprócz parku i wodospadów nie ma za bardzo co oglądać :mrgreen: .

No to wracamy do domu. A dokąd Oni jadą? Któż to wie ... :)
IMG_0160.jpg

wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.10.2022 14:02

Może kogoś zainteresuje informacja na temat Internetu w Usa.
Oprócz wifi , które jest dostępne za darmo na lotnisku, w restauracjach i większych kompleksach handlowych, potrzebowaliśmy pakietu danych komórkowych. Przed wylotem przeanalizowałam różne opcje, włącznie z ofertą mojej sieci (orange). Bardzo pomocna okazała się strona interameryka.com. Tam znalazłam link do filmu, który wkleiłam poniżej. Zdecydowałam się na zakup karty sim. Wszystko dokładnie opisane jest w tym filmie. Oczywiście niezbędny jest zapasowy telefon. My wzięliśmy ze sobą starszego iphona, ponieważ mieliśmy gwarancję, że będzie działał :mrgreen: . Oprócz internetu dostaliśmy darmowe rozmowy do Polski. Na komórki określoną ilość, a na stacjonarne bez limitu.

tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 13.10.2022 20:28

wiola2012 napisał(a):No to wracamy do domu. A dokąd Oni jadą? Któż to wie ... :)
IMG_0160.jpg

[/color]

O, Synowie Anarchii jadą ;)

cały ten kompleks wokół Niagary FANTASTYCZNY
Really!

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Północna

Po drugiej stronie Atlantyku (2022) - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone