Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po drodze do Tucepi - nasz Iszy raz :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pumis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumis » 10.08.2012 19:16

wermar napisał(a):chętnie bym poczytał ale jakaś 6-dniowa przerwa jest.
albo kwatery z wi-fi nie było :D

W Tucepi sporo knajp ma darmowe WiFi :)
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 10.08.2012 19:19

...ale donieq pewnie o tym nie wie ,albo o Nas zapomniał :wink:
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 11.08.2012 13:45

czekam na ciag dalszy
donieq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donieq » 16.08.2012 16:37

Witam ponownie po dłuższej nieobecności :D
Urlop udał się znakomicie!!!! od teraz wiem że tylko Chorwacja, oczywiście nie obyło się bez wpadek i niepokoju, nerwów ale wszystko przyćmił urok Chorwacji.
Na początek parę wyjaśnień - nie pisałem relacji na bieżąco z uwagi na brak sieci w apartamencie a chodzić do knajpy z laptopem średnio mi się chciało :D
Zdjęcia będę wrzucał ze spokojem, po niedzieli czyli w pracy, najpierw trzeba to wszystko ogarnąć, poukładać etc.
Ale po kolei.....
Nocleg minął w Slunju w rejonie jezior plitwickich, pierwsze zdziwienie nastąpiło rano po przebudzeniu, poszliśmy do pekary po pieczywo, była 7.24 a knajpy......pełne!!!!! wszędzie wszystkie stoliki zajęte, pifko, jedzonko, zupełnie jakby to było po 7mej wieczorem a nie rano.
Miejsce bardzo przyjemne na nocleg w trasie, kwatery są na to przygotowane i nie ma problemu aby zostać na jedną noc, ciut więcej to kosztuje ale co tam, na urlopie jakoś można to przeboleć.
Ledwo ruszyliśmy dalej a tu.... korek, i to spooorawy, okazało się że było wahadełko, szło wolno ale w miarę płynnie.
Krajobrazy odebrały mowę żonie (nie po raz ostatni), aparat tylko pstrykał :D , później było już tylko lepiej i pod względem krajobrazów i ilości zdjęć 8) .
Autostrady w Chorwacji można skwitować jednym słowem BOMBA!!! a tunele REWELACJA!!!.
Droga mijała szybko podobnie jak rosła temperatura aż do momentu kiedy zaczęła rosnąć temperatura silnika a to już nie było fajne a że miałem już w zeszłym roku przejście w tym temacie to i mi się zrobiło "gorąco", kolana się ugięły. Ma szczęście do celu było jakieś 100 km i po krótkim postoju okazało się, że jest płyn w zbiorniku i nie jest to awaria tylko system chłodzenia trochę nie wyrabiał w tym klimacie, ale mała niepewność do końca pozostała i ciut zepsuła urlop.
Zjazd z autostrady na riwierę makarską nadszedł szybko a droga dojazdowa do jadranki też przyprawia o mocniejsze bicie serca, zwłaszcza od momentu kiedy ukazał się adriatyk!!!!
Nagle w obu samochodach dało się usłyszeć głuchy stuki - to szczęki opadły na podłogi :lol:
Do Tucepi dotarliśmy koło 12,30 i udaliśmy się na poszukiwania kwatery.
Ale o tym kolejnym razem.......
Będzie m.in. o tym jak książkowo daliśmy ciała, o koszmarnych nocach, cenach i takie tam inne rzeczy.
Aaaaa, jeżeli ktoś jadący ma pytania to walić śmiało!!!!
olcia85
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) olcia85 » 16.08.2012 17:10

czekamy zatem na zdjęcia :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.08.2012 17:11

...a ja z ciekawością na "będzie m.in. o tym jak książkowo daliśmy ciała".
:)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 16.08.2012 17:42

donieq napisał(a):Aaaaa, jeżeli ktoś jadący ma pytania to walić śmiało!!!!

Ja nie pytam , a domagam się zdjęć , czy nam tu kitu nie wklejasz z tym Tucepi!

.....no dobra żart....... :smo:
donieq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donieq » 16.08.2012 18:24

Na początek parę liczb:
- trasa w obie strony: 2642 km,
- spalony olej napędowy: 160,23 l,
- średnie spalanie: 6,06 l/100km,
- średnia prędkość: 82 km/h
- trasa powrotna wzięta na raz, czas przejazdu 17 godzin,
Samochód Mazda 6, 2,0 diesel, kombi, rok 2002, na autostradach tempomat ustawiony na 120-130 km/h.
Plusy trasy:
- autostrady - ponad 900km, a jak kto woli 1800 km,
- oznakowanie na trasie a zwłaszcza w Chorwacji, na dobrą sprawę nawigacja nie jest potrzebna,
- od Austrii do Chorwacji duża ilość miejsc odpoczynku oraz CPN-ów,
- stan dróg w Chorwacji - nasze im do piet nie dorastają,
Minusy:
- przejazd przez Czechy,
- drogi w Czechach,
- oznakowanie w Czechach,
- aaaa zapomniałbym jeszcze o....Czechach :lol:
i to chyba tyle, szkoda że z południowej wielkopolski trzeba jechać przez pepiki :( o ile łatwiej by było.....

Zdjęcia będę dodawał ale muszę je pozmniejszać rozmiarowo a tego w domu nie zrobię bo nie mam czym, a w tzw. międzyczasie podrzućcie jak najlepiej wrzucać fotki.
kuzii
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuzii » 16.08.2012 18:33

To i ja jestem;) Wybieram się do Tucepi i wszystko mnie ciekawi;) to mój pierwszy wyjazd do Chorwacji i wybór padł własnie na Tucepi... rezerwacje zrobiłem tutaj http://tucepi.com/vela/ może kojarzysz ten dom tą lokalizacje...jakie ceny? gdzie warto chodzic i dobrze zjeść itd...
Ostatnio edytowano 19.08.2012 13:56 przez kuzii, łącznie edytowano 1 raz
donieq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donieq » 16.08.2012 18:38

Tego domu nie kojarzę, my byliśmy z drugiej strony Tucepi.
Gdzie jeść? na pewno poszukaj Gostionicy "Dupin" z delfinkiem w szyldzie, od twojej kwatery to trochę spacerku będzie (jakieś 2-3 km) bo jest ona w stronę Makarskiej za portem ale jedzenie pycha, polecam również pierwszą knajpę za mariną, apteką, kantorem i placem zabaw, w sumie wszędzie gdzie jedliśmy było bardzo smacznie z wyjątkiem Gostionicy "KOK" gdzieś koło Studenaca.
Część gastronomiczna wraz z cenami będzie opisana ciut później :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2012 21:30

..moj ..drugi raz byl w Tucepi zatem dolacze sie do grona czytajacych....:)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 16.08.2012 21:35

donieq napisał(a):Zdjęcia będę dodawał ale muszę je pozmniejszać rozmiarowo a tego w domu nie zrobię bo nie mam czym, a w tzw. międzyczasie podrzućcie jak najlepiej wrzucać fotki.

Zdjęcia możesz hurtem zmiejszyć np. IrfanView i wrzucać poprzez "dodaj załącznik z poziomu forum.

Pozdrav
kuzii
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuzii » 19.08.2012 13:55

Czekamy,czekamy... :D

Ja medluje się w Tucepi już 26.08 :mrgreen: wiec tym bardziej czekam na twoja relacje :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.08.2012 14:23

Kliknąłem w obserwuj :lol:
monika313
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monika313 » 20.08.2012 11:44

Janusz Bajcer napisał(a):Kliknąłem w obserwuj :lol:

witam :) ja też się przyłączam :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Po drodze do Tucepi - nasz Iszy raz :) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone