napisał(a) Raul73 » 19.07.2012 16:43
franki napisał(a):Interseal napisał(a):Jest jeszcze rozwiązanie, by z Villach przejechać górami przez Podkoren do Kranjskiej Gory (niezłe widoki na Alpy Julijskie) i do Bled jechać lokalną drogą przez Jesenice.
Trasa wygląda fajnie.
Zmienisz zdanie jak się nią przejedziesz!
Ja co prawda jechałem od strony słoweńskiej (w dół do Villach), gdzie podjazd jest krótki, za to zjazd długi, ale wrażenia mam do tej pory, a i pewnie klocki do wymiany. Na dole w Villach śmierdziały okropnie, chociaż starałem się ich używać jak najmniej - nie dało się!
Ale w drugą stronę, z Austrii - to jest dopiero hardcore! Ok. 15 kilometrów podjazdu, z czego jakieś 80% na jedynce!
Jeśli chcesz jechać przez Podkoren i Kranjską Gorę, to zdecydowanie lepszą opcją jest jechać autostradą do Tarvisio i tam zjechać w lewo na Podkoren. Niedużo dalej, a dla auta różnica ogromna! A przy okazji możecie sobie wstąpić do Planicy. Jechalem tak 2 lata temu - fajna trasa.
Przez Wurzenpass pojechalem tylko raz - w sobotę - i więcej nie chcę - już bym wolał dopłacić za Karawanke!
Co do Bledu, byliśmy tam w ostatnią sobotę przed południem i tłumów nie było. Parking jest przy samym wejściu na zamek i raczej spokojnie znajdzie się miejsce. Podjazd znów na jedynce, ale tym razem tylko jakieś 200 metrów
Trudniej o miejsce po drugiej stronie jeziora, skąd jest najlepszy widok na zamek.