Re: Po Bałkańsku! oczami krakusów.
napisał(a) krakusowa » 09.08.2013 21:43
wchodzimy do cerkwi pod wezwaniem Presveta Bogorodica Perivleptos. ( myślę że Przenajświętszej Bogurodzicy Dziewicy?) Została ona wybudowana przed rokiem 1295 – ta data jest widoczna na jednym z fresków. Cerkiew została wybudowana na planie krzyża wpisanego w przestrzeń prostokątna, podobnie jak wiele budowli bizantyńskich. Materiałem był kamień, wapń i cegły, a dzięki ich kombinacji uzyskano różne efekty ozdobne.
Na freskach znajdują się postaci z ciemnymi twarzami, a przecież freski powstały przed odkryciem Ameryki przez Kolumba
Po wyjściu z cerkwi, część grupy idzie na kawkę i inne napoje chłodzące , a część - mniejszość - idzie na twierdzę.
My niestety wybieramy to pierwsze, dlatego nie mamy zdjęć z twierdzy.
, ale pijemy za to przepyszną kawę.
tzn piję ja, bo Janusz wybiera "skopsko"
Kawkę pijemy nieopodal cerkwi Cerkwi św. Klimenta i Pantelejmona, w której znajduje się grób św. Klimenta.
Cerkiew znajduje się w miejscu Plaoshnik w starej części Ochrydu, nazwana tak na cześć św. Klimenta Ohrydzkiego, który pierwotnie wybudował świątynię w tym miejscu oraz na cześć św. Pantelejmona, któremu początkowo była poświęcona.
Cerkiew św. Kliment i Pantelejmon przedstawia replikę starszej cerkwi Św. Pantelejmon, zbudowanej przez św. Klimenta Ochrydzkiego w roku 863 w tym samym miejscu, na fundamentach dużej pięcio nawowej bazyliki wczesnochrześcijańskiej. W roku 916, po śmierci, św. Kliement został pochowany w podłodze cerkwi, w grobie, który sam uprzednio przygotował. Cerkiew św. Pantelejmon została kilkukrotnie odnowiona aż do XV wieku, kiedy została zniszczona przez Turków i na jej fundamentach wybudowano meczet znany jako Imaret-meczet.
Obecną cerkiew wybudowano w 2003 roku, wokól niej w dalszym ciągu trwają prace archeologiczne.
Obok buduje się również seminarium.
W tej cerkwi wreszcie udało sie zrobić kilka zdjęć, pewnie dlatego, że to współczesna replika
- cerkiewi pod wezwaniem Presveta Bogorodica Perivlepto
- Cerkiew św. Klimenta i Pantelejmona
- grób św. Klimenta
Ostatnio edytowano 01.08.2019 08:10 przez
krakusowa, łącznie edytowano 1 raz