Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PN Una

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 28.01.2025 19:04

Marlowe1994 napisał(a):Rzeka Zrmanja.

Dziękuję Panie Dokładny. Już poprawiłem tę literówkę. Coś jeszcze znalazłeś? Śmiało przecież cie stać.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 28.01.2025 20:24

Kulen Vakuf to największa osada na terenie Parku Narodowego Una , mekka wędkarzy łowiących dorodne pstrągi i lipienie . Pięknie położone , otoczone górami małe miasteczko , było kiedyś twierdzą wybudowaną na sztucznie usypanej wyspie wzdłuż lewego brzegu Uny , która wraz z kanałami stanowiła fosę fortyfikacji ( kanały istnieją do dziś ) . Mury warowni posiadały cztery bramy i dwa bastiony - po wschodniej stronie Horića , po zachodniej Ćemalović . Jedna z głównych bram była przy moście , druga przy meczecie sułtana Ahmeda ( zbudowany w latach 1603 - 1613 , całkiem fajny :tak: ) . Fortyfikacje zostały rozebrane
w 1878 r. na polecenie Monarchii austro - węgierskiej .
W średniowieczu Kulen Vakuf był najlepiej ufortyfikowanym miastem w rejonie . Po jednej stronie Uny "czuwała" nad nim twierdza Ostrovica , wybudowana w XV wieku na fundamentach starej , wybudowanej przez legion rzymski twierdzy ( pierwsza wzmianka - 1407 r - król Neapolu Władysław potwierdza posiadanie Ostrovicy bośniackiemu magnatowi i wielkiemu księciu Sandaljowi Hranićowi ) . W latach 1523 - 1878 zamek był w posiadaniu Imperium Osmańskiego , jako twierdza osmańska został wzmocniony i rozbudowany ( kolejna zasługa sułtana Ahmeda I ) . W 1878 r. zamek został opuszczony , po objęciu kontroli nad Bośnią i Hercegowiną przez Austro-Węgry . Z zamku jest piękny widok na miasto , okoliczne wzgórza i Unę

2.jpg

3.jpg

4.JPG

Po przeciwnej stronie rzeki znajdują się ruiny siedemnastowiecznej osmańskiej twierdzy - zamku Havala i spory cmentarz z porozrzucanymi po okolicy muzułmańskimi nagrobkami , których nie brakuje również po stronie Ostrovicy .

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 30.01.2025 22:59

piotrf napisał(a):Kulen Vakuf to największa osada na terenie Parku Narodowego Una

Wybrałam ją na nocleg. Są w Europie jeszcze fajne ceny noclegów :mg: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.01.2025 08:55

Czyli jakie?
Bo jak szukałam na dwa dni przed pobytem w lipcu to były wolne tylko obiekty po 50-60 eur za 2 os.. o wyglądzie pokoi wolę nie wspominać....
Ostatnio edytowano 31.01.2025 12:51 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 31.01.2025 09:39

Apartament typu studio, Unaqua, 40euro/doba. Pewnie czym wcześniej tym lepiej.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 31.01.2025 15:12

wiola2012 napisał(a):Apartament typu studio, Unaqua, 40euro/doba. Pewnie czym wcześniej tym lepiej.

Doskonały wybór :spoko: , będziecie zadowoleni :tak: , znajomi spędzili tam kilka jesiennych dni , ich opinia - "było cudnie"

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 31.01.2025 16:49

piotrf napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Apartament typu studio, Unaqua, 40euro/doba. Pewnie czym wcześniej tym lepiej.

Doskonały wybór :spoko: , będziecie zadowoleni :tak: , znajomi spędzili tam kilka jesiennych dni , ich opinia - "było cudnie"
Pozdrawiam
Piotr

Piotrze, przez Ciebie, przepraszam- dzięki Tobie :smo: , już nie mogę się doczekać :) .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.02.2025 15:40

wiola2012 napisał(a):Piotrze, przez Ciebie, przepraszam- dzięki Tobie :smo: , już nie mogę się doczekać :) .

W takim razie proponowałbym zapoznać się z kilkoma legendami związanymi z tym terenem

KV1.jpg

KV2.jpg

Rozważyłbym też odwiedziny w kilku ciekawych miejscach w B&H ( Ostrożac , Bosanska Krupa ) , co prawda nie leżą na terenie PN Una , ale warto moim zdaniem je odwiedzić :mg:

Pozdrawiam
Piotr
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 01.02.2025 18:36

piotrf napisał(a):...
Rozważyłbym też odwiedziny w kilku ciekawych miejscach w B&H ( Ostrożac , Bosanska Krupa ) , co prawda nie leżą na terenie PN Una , ale warto moim zdaniem je odwiedzić :mg:

Dodałbym jeszcze Počitelj i Blagaj. Gdzie byłem. A w tym niezwykle pięknym kraju jest mnóstwo innych ciekawych miejsc które kiedyś zamierzam zobaczyć.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 01.02.2025 23:50

piotrf napisał(a):Rozważyłbym też odwiedziny w kilku ciekawych miejscach w B&H ( Ostrożac , Bosanska Krupa ) ..

Zapisałam, może się uda. :proszedzieki:
romuald22 napisał(a):Dodałbym jeszcze Počitelj i Blagaj.

Byliśmy :tak:
romuald22 napisał(a): A w tym niezwykle pięknym kraju jest mnóstwo innych ciekawych miejsc które kiedyś zamierzam zobaczyć.

To prawda, szkoda tylko, że ma tak mało morza, byłby cenową konkurencją dla Cro :) . A może już by nie był :?:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.02.2025 09:43

romuald22 napisał(a):Dodałbym jeszcze Počitelj i Blagaj. Gdzie byłem. A w tym niezwykle pięknym kraju jest mnóstwo innych ciekawych miejsc które kiedyś zamierzam zobaczyć.

Pełna zgoda , Počitelj to miejsce z "górnej półki" :spoko: . Lista jest bardzo długa : Foča , Sanski Most , Sarajewo , Banja Luka , Jajce , Jablanica z Parkiem Blidinje , Ostrożac , Park Kozara , wodospady Blihe czy Skakavac i wiele innych , pięknych i ciekawych miejsc :tak: . Nieprzebranym źródłem inspiracji tu na forum jest relacja Wojtka ( Franz ) - B&H - spacer pomiędzy minami .

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.02.2025 10:01

wiola2012 napisał(a):Zapisałam, może się uda. :proszedzieki:

Zapomniałem o Ada Mlinčići "po drodze" i nad rzeką , o której w tytule wątku mowa :tak:

wiola2012 napisał(a):To prawda, szkoda tylko, że ma tak mało morza, byłby cenową konkurencją dla Cro :) . A może już by nie był :?:

Morze podnosi wartość turystyczną kraju , ale B&H ma góry , rzeki , jeziora , kaniony i lasy - piękne i bez tłumów :D

Pozdrawiam
Piotr
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 02.02.2025 11:40

piotrf napisał(a):...Nieprzebranym źródłem inspiracji tu na forum jest relacja Wojtka ( Franz ) - B&H - spacer pomiędzy minami .

Tak. Franz odwiedza takie miejsca w których nigdy nie byłem i pewno nigdy nie będę. A na minę (jakakolwiek by nie była ;) ) to nikt z nas nie chciałby się władować. Lubię dziwne zakamarki oraz nowe miejscówki Ale życia mi chyba nie starczy na takie eskapady. Bez bicia przyznam się, że nie byłem jeszcze w Sarajewie. I w tym roku zamierzam się poprawić. Zadumać się na tą ziemią tak obficie skrwawioną. Jak nasza ojczyzna. Tylko, że u nas to było dawniej. Tam rany wyczuwa się w kontaktach z mieszkańcami. Nie są chętni o tym rozmawiać. Nie dziwię się i nie prowokuję takich rozmów.
hzag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hzag » 02.02.2025 13:54

piekara114 napisał(a):Czyli jakie?
Bo jak szukałam na dwa dni przed pobytem w lipcu to były wolne tylko obiekty po 50-60 eur za 2 os.. o wyglądzie pokoi wolę nie wspominać....

Sierpień '24, 2+2. 2 sypialnie, kuchnia, łazienka, czysto i ładnie, 70eur za dobe, tez na ostatnia chwile, booking
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.02.2025 17:47

Od wodospadu Śtrbaćki Buk , który tak ładnie pokazała Beata na pierwszej stronie , prowadzi szlak pieszy wzdłóż rzeki . Kilkukilometrowy odcinek pokonaliśmy w sandałach trekkingowych , ale polecałbym jednak pełne , twardsze buty ;) Ścieżka trawersuje dość strome zbocze kanionu , nie nazwałbym ją trudną . . .

Śtrbaćki buk.jpg

SB1.jpg

SB2.jpg

SB3.jpg

Teren obfituje w jaskinie i groty , prawie cały czas są fajne widoki na kolejne progi i baseny pomiędzy nimi

SB4.jpg

SB5.jpg

SB6.jpg

SB7.jpg

CDN
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies