Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pn. Dalmacja, Vodice, co byście szczególnie polecili?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
don_Octavio
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) don_Octavio » 02.03.2004 10:59

Witam :D .

Na przełomie czerwca i lipca jadę do Chorwacji. Wybór padł na Vodice. Spędzę tam minimum tydzień.

Tych, którzy Vodicach już byli proszę o info nt. ulubionych knajpek, lokali rozrywkowych, sklepów i innych miejsc godnych uwagi. Na jakie atrakcje można liczyć i czego należy unikać?

Nie przepadam za plażą, więc będę dużo buszował po okolicy. Wiem, że warto odwiedzić Zadar, Biograd, Sibenik, Split, PN Krka.... Czy coś istotnego pominąłem?

Jedziemy w 3 rodziny (6 dorosłych + 3 dzieci). Wiem, że znalezienie na miejscu apartamentu dla 2-3 osób nie stanowi większego problemu, ale jak to będzie z apartamentem dla 9 osób? Czy w takim przypadku lepiej jest zarezerwować coś wcześniej przez internet? Czy możecie coś konkretnego polecić? Czy 10 euro/osobę to dobra cena, czy szukać jeszcze tańszych ofert?

Pozdrawiam.
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 02.03.2004 11:42

warto jeszcze się wybrać do NP Kornati np. z Biogradu, w zeszlym roku plynąłem, ale była jazda widoki super, wrażenia exxxtra !!! jeżeli chcesz więcej info pisz
grazka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grazka » 02.03.2004 12:34

Jeśli doceniasz piękne widoki natury to warto aobaczyć wyspę Murter połaczoną z lądem mostem (niepłatny) i z tamtąd popłynąć na Karneti tańszy koszt niż z innych miejscowości z lądu.
Grazka :roll:
grazka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grazka » 02.03.2004 12:35

Jeśli doceniasz piękne widoki natury to warto zobaczyć wyspę Murter połaczoną z lądem mostem (niepłatny) i z tamtąd popłynąć na Kornati tańszy koszt niż z innych miejscowości z lądu.
Grazka :roll:
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 02.03.2004 17:12

Rok temu byliśmy w ostatnim tygodniu czerwca przez tydzień w Vodicach na trzy autka ( i trzy rodzinki). Dużo jeździliśmy po okolicy bliższej i dalszej.
Teraz nie mam czasu na pisanie, ale zasiądę przed klawiaturką późnym wieczorem - to napiszę więcej. O.K?
don_Octavio
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) don_Octavio » 02.03.2004 20:36

a to ja napisał(a):Rok temu byliśmy w ostatnim tygodniu czerwca przez tydzień w Vodicach na trzy autka ( i trzy rodzinki). Dużo jeździliśmy po okolicy bliższej i dalszej.
Teraz nie mam czasu na pisanie, ale zasiądę przed klawiaturką późnym wieczorem - to napiszę więcej. O.K?

a to ja: OK :D
Bardzo jestem ciekaw Twoich wrażeń.
jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 03.03.2004 00:42

Może moje podpowiedzi Ci się przydadzą? W Hr byliśmy sześciokrotnie w mniejszych lub większych grupach ( od 4 do 14 osób). 5 razy byliśmy u tej samej rodzinki w Pirovcu. To niewielkie miasteczko, jadąc magistralą jadrańską od Zadaru do Vodic, będziesz je mijał. Stamtąd robiliśmy wypady po okolicy i byliśmy oczywiście w Vodicach za każdym razem. Piękny port jachtowy, ale jak na nasze wymagania trochę zbyt głośny i ludny, ale to rzecz gustu. Stamtąd koniecznie jedź do Szibenika (ok. 1okm), Trogiru-perełka!(ok. 60km) i Splitu(mniej niż 100km). W okolicach Splitu szukaj Solony (rzymskie pozostałości) i Klisa ( twierdza obronna z cudnym widokiem na Split i okolicę). Obowiązkowo wodospady na Krce - musi to być wycieczka całodniowa, bo trochę chodzenia po trasach widokowych + kąpiel pod największym wodospadem. W drugą stronę - na północ - rzeczony Pirovac, dalej Pakosztan i po prawej stronie "jadranki" słodkie jeziorko Vransko. Potem Biograd, wart zobaczenia, Szukoszan i oczywiście Zadar. Koniecznie zajrzyj na wyspę Murter, do Betiny i samego miasteczka Murter. Polecam na tej wyspie plaże Kosirina i Cigrada ( bezpieczne wejście do wody, piaszczyste dno - raj dla dzieci i mało pływających). Nie wspomnę o Dubrowniku, ale to prawie 400km od Vodic. Wrażenia niezapomniane, czego serdecznie życzę i pozdrawiam!
vicka80
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vicka80 » 03.03.2004 16:39

Właśnie wymieniłeś kilka ciekawych i wart zobaczenia czy tez zwiedzenia miejscowości, ja bym jeszcze dodała do tej listy Trogir i Dubrovik (niestety daleko do niego ale naprawde warto sie poświecić) pozdrawiam
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 04.03.2004 19:38

jolek napisał(a):Może moje podpowiedzi Ci się przydadzą? W Hr byliśmy sześciokrotnie w mniejszych lub większych grupach ( od 4 do 14 osób). 5 razy byliśmy u tej samej rodzinki w Pirovcu. To niewielkie miasteczko, jadąc magistralą jadrańską od Zadaru do Vodic, będziesz je mijał. Stamtąd robiliśmy wypady po okolicy i byliśmy oczywiście w Vodicach za każdym razem. Piękny port jachtowy, ale jak na nasze wymagania trochę zbyt głośny i ludny, ale to rzecz gustu. Stamtąd koniecznie jedź do Szibenika (ok. 1okm), Trogiru-perełka!(ok. 60km) i Splitu(mniej niż 100km). W okolicach Splitu szukaj Solony (rzymskie pozostałości) i Klisa ( twierdza obronna z cudnym widokiem na Split i okolicę). Obowiązkowo wodospady na Krce - musi to być wycieczka całodniowa, bo trochę chodzenia po trasach widokowych + kąpiel pod największym wodospadem. W drugą stronę - na północ - rzeczony Pirovac, dalej Pakosztan i po prawej stronie "jadranki" słodkie jeziorko Vransko. Potem Biograd, wart zobaczenia, Szukoszan i oczywiście Zadar. Koniecznie zajrzyj na wyspę Murter, do Betiny i samego miasteczka Murter. Polecam na tej wyspie plaże Kosirina i Cigrada ( bezpieczne wejście do wody, piaszczyste dno - raj dla dzieci i mało pływających). Nie wspomnę o Dubrowniku, ale to prawie 400km od Vodic. Wrażenia niezapomniane, czego serdecznie życzę i pozdrawiam!

Nic dodać - nic ująć :wink: Jeżdziliśmy jeszcze wgłąb lądu przez Drniś :arrow: do Knina. Zobaczyliśmy po drodze zniszczone i opuszczone wsie i osady."Inne klimaty" niż wzdłuż Jadrańskiej.

Miasteczko nie jest duże. Ma swój mały deptak wzdłuż portu, po którym nawet późnymi wieczorami przechadza się sporo ludzi. Kafejek nie brakuje. Straganów z suwenirami też (my kupowaliśmy ciekawe okazy muszli od miejscowych dzieciaków). Przy małym rynku "miejscowy dziadek" sprzedaje miejscowe trunki . A na "zapleczu" wędzi pod sufitem ogromne płaty szynki. Jest kilka bankomatów . Kursują mniejsze i większe stateczki wycieczkowe ( na pobliskie wyspy), glassboty ze szklanym dnem itp. Mieszkałam w hotelu "Punta" - ma taras widokowy z kawiarenką i z pięknym widokiem na cztery strony świata.
Ogólnie - sporo ludzi. O.k 23.00 jest ich znacznie więcej niż o 11.00 (chyba ze względu na upał w ciągu dnia). Przy hotelu "Imperial"( czy jakoś podobnie) jest zjeżdżalnia wodna. W odległości kilku kilometrów jest dość spory "supersam", gdzie można robić podstawowe zakupki dla potrzebujących...
I jak chyba wszędzie - problem z parkowaniem daje się we znaki ( zwłaszcza kiedy trzy autka z naszej ekipy wolały nie mieć zbyt wielkiego rozstrzału :wink: ) - uliczki w centrum są raczej jednokierunkowe i dość wąskie - vany czasem mają problemy :wink:
Acha! Nie ma komarów!!! :D :lol: :D
Jeśli masz jakieś konkretne pytanka - to proszę bardzo!
Pozdrawiam.
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 21.03.2004 12:14

Byłem w tamte wakacje w Vodicach i uwazem, że jest to duży turystyczny moloch. Tzn. dużo ludzi, zapchane plaże i brak chorwackiej magii. Byłem w HR 3 razy i wybieram się w tym roku, a moje zdanie jest takie, że im mniejsza miejscowośc tym piekniejsza :D Jezeli chodzi o wypoczynek, to na plaży w Vodicach jest extra rura do zjazdów i wypożyczalnia motorówek. A do kąpieli i nurkowania polecam oddaloną o 15-20 km. plaże w Murterze, bo w vodicach pod wodą jest nie atrakcyjnie, a poza tym skutery i motorówki zostawiają po sobie smród i hałas, o oleju nie wspomnę ( nie jestem broń Boże przeciwnikiem motorówek ,bo sam posiadam ale wjezdżanie w kąpiących uważam za.....)
filar
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) filar » 25.03.2004 08:50

W Vodicach byłem dwa razy , miasteczko jest naprawdę super! Byliśmy tam w 2001 i 2002 (w zeszłym roku dla odmiany byłą Grecja i żeglowanie po Cykladach ). Dobre rady :
- najtańsze kwatery znajdziesz w Srimie ( to coś jak dzielnica Vodic ) ceny za apartament 30 m od plaży z tarazem już od 60 pln
- na zakupy do Joly jest tam taki supermarket naprawdę fajny
- a co do wypadó po okolicy to oczywiście wodospady Krk'a i Szibienik

Vodice mają swój urok i moim zdaniem nie są dużym rozkrzyczanym kurortem :)

miłych wakacji

fotki z Vodic

www.filar.whad.pl

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne