Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie w soczewkach.

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
WANDA.K
Globtroter
Pływanie w soczewkach.

Nieprzeczytany postnapisał(a) WANDA.K » 13.07.2010 04:11

Witam ! Mam pytanie, czy ktoś próbował pływac w soczewkach. Czy jest problem ze słona wodą. W tym roku mąż po raz pierwszy chce spróbowac kompieli w Adriatyku w soczewkach, czy jest to wogóle mozliwe. Jezeli ktos próbował to proszę o opinie.
Pozdrawiam. 8)
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 13.07.2010 06:07

barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 13.07.2010 07:34

WANDA.K napisał(a): W tym roku mąż po raz pierwszy chce spróbowac kompieli w Adriatyku w soczewkach, czy jest to wogóle mozliwe. Jezeli ktos próbował to proszę o opinie.
Pozdrawiam. 8)

jak najbardziej możliwe od 10 lat mam soczewki w kilku morzach się pływało nigdy nie było problemu, moja rada w razie czego jak mąż pierwszy raz będzie w nich pływał/nurkował niech w razie czego weźmie ze sobą płyn do soczewek na plaże jakby po wyjściu piekły oczy to niech wyjmie, albo przepłucze tym płynem oczy ewentualnie niech kupi sobie krople visine jakby miał czerwone oczy
andy.pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy.pl » 13.07.2010 09:23

również kąpię się korzystając z soczewek kontaktowych i tak jak pisze barti75 nie widzę problemu. Zdecydowanie polecam komplet soczewki+zwykła maska a nie maska ze szkłami korekcyjnymi - mam dużą wadę wzroku i nie wyobrażam sobie po kąpieli wędrowania przez plażę, pod natrysk a potem w poszukiwaniu własnego leżaka w masce ze szkłami korekcyjnymi :wink:
kiedy nie miałem "kontaktów" wiele wspaniałych widoków mnie omijało :lol:
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 13.07.2010 15:16

andy.pl napisał(a):również kąpię się korzystając z soczewek kontaktowych i tak jak pisze barti75 nie widzę problemu. Zdecydowanie polecam komplet soczewki+zwykła maska a nie maska ze szkłami korekcyjnymi - mam dużą wadę wzroku i nie wyobrażam sobie po kąpieli wędrowania przez plażę, pod natrysk a potem w poszukiwaniu własnego leżaka w masce ze szkłami korekcyjnymi :wink:
kiedy nie miałem "kontaktów" wiele wspaniałych widoków mnie omijało :lol:

Ale się uśmiałam :lol: Właśnie sobie to wyobraziłam, dokładnie jakbym widziała siebie :wink: :wink:

Niestety dla mnie pływanie w soczewkach w słonej wodzie to trochę dyskomfort, bo niestety oczy pieką okropnie :?
WANDA.K
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) WANDA.K » 13.07.2010 21:26

Serdecznie dziękuję za rady. Mąż razem ze mną śledzi forum i wszystkie rady są dla nas bardzo cenne.
Przez moment miał zamiar zafundowac sobie maskę ze szkłami korekcyjnymi i tu dzięki :lol: andy.pl :lol: Twój wpis
nie wyobrażam sobie po kąpieli wędrowania przez plażę, pod natrysk a potem w poszukiwaniu własnego leżaka w masce ze szkłami korekcyjnymi

wywołał usmiech, ale jest bardzo cenny, nie pomyśleliśmy o wędrówce w masce przez plaże. Teraz już zapadła decyzja będzie zwykła maska +soczewki, ewentualne przemywanie oczów i soczewek na plaży.
monia85, barti75, jorgus111 - jeszcze raz wszystkim dziękuję za podzielenie się doświadczeniem.
Pozdrawiam :lol:
andy.pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy.pl » 13.07.2010 21:28

monia85 napisał(a):...
Niestety dla mnie pływanie w soczewkach w słonej wodzie to trochę dyskomfort, bo niestety oczy pieką okropnie :?

Przecież można korzystać z małych okularów do pływania - zabezpieczą przed słoną wodą a i soczewki nie wypłyną / nie zginą :D

radość z "normalnego " widzenia dzięki soczewkom - bezcenna.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.07.2010 07:53

zona plywa od ponad roku. zero klopotu. super komfort i wygoda. uzywa miesiecznych ktore kupujemy w necie za 16 zeta/komplet wiec nie ma stresu
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 14.07.2010 08:41

Jasne, popieram soczewki w 100%, zawsze w nich pływam i nie wyobrażam sobie jakby było bez nich :wink:
Chodziło mi tylko o dyskomfort "zalania" oczu przez słoną wodę :D Nie lubię okularów do pływania, ale może w tym roku wreszcie skuszę się na maskę z rurką :D :D Wstyd się przyznać, ale jakoś nigdy nie mogłam się przekonać do nurkowania w masce :oops:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.07.2010 13:43

[quote="monia85"]Jasne, popieram soczewki w 100%, zawsze w nich pływam i nie wyobrażam sobie jakby było bez nich :wink:
Chodziło mi tylko o dyskomfort "zalania" oczu przez słoną wodę :D Nie lubię okularów do pływania, ale może w tym roku wreszcie skuszę się na maskę z rurką :D :D Wstyd się przyznać, ale jakoś nigdy nie mogłam się przekonać do nurkowania w masce :oops:[/quote

W cro bylismy kilak razy ale odnosze wrazenie, ze dalej niz do kolan moja zona nie weszla do Jadranu. Tak wiec na to pytanie ja nie znam odpowiedzi 8O
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 14.07.2010 13:52

:D To tak jak moja mama, jak kiedyś jeździliśmy na rodzinne wakacje, to ona tylko do kolan się zanurzała :wink:
Sprostuję, że oczywiście pływam normalnie, tylko jakoś do nurkowania z maską przekonać się nie mogę :lol:
Dobrze ktoś wyżej wspomniał, że warto mieć przy sobie albo płyn do soczewek, albo roztwór soli fizjologicznej (w małych ampułkach z apteki) - wkropli się do oka i po kłopocie :D

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone