Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 29.03.2020 16:04

Naprzykład taka
Załączniki:
IMG-20181118-WA0000.jpg
pabbllo_ldz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pabbllo_ldz » 29.03.2020 16:50

swider1985 napisał(a):10cm mało jak bujnie na jakims progu może dotknąć.

A jaka bezpieczna odległość do przewozu silnika w pionie?
Jeśli delikatnie wypoziomuje łódź, opuszczając dziób.
To spokojnie mogę rufę podnieść o te 5 cm.
Zago
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zago » 29.03.2020 21:34

Witaj. Moja odpowiedź banalna- jak najwyżej. Na Węgrzech na wertepach do granicy ze Słowacją zaczepiłem, aż iskry poszły. Jak zjeżdżałem z promu na przełamaniu urwałem gniazdo, prześwit mam 25cm.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 29.03.2020 22:36

pabbllo_ldz napisał(a):
swider1985 napisał(a):10cm mało jak bujnie na jakims progu może dotknąć.

A jaka bezpieczna odległość do przewozu silnika w pionie?
Jeśli delikatnie wypoziomuje łódź, opuszczając dziób.
To spokojnie mogę rufę podnieść o te 5 cm.

Na zdjęciach nie widać jaki masz kąt ustawienia riba.
Ja do łódki mam przyczepkę z nisko osadzonymi rolkami ( belki w kształcie płóz kołyski), rolki pod kilem są ustawione praktycznie w poziomie i po ułożeniu łodzi dopasowałem ustawienie rolki od strony dziobu.
W poprzednim sprzęcie (rib) też tak ustawiałem.
Teraz dodatkowo musiałem przesuwać oś o około 40 cm w celu wyważenia przyczepki.
Silnika nie wożę opuszczonego, podniesionego tym bardziej.
Zrób podkładkę z kantówki i włóż pod silnik opuszczając trym. Tak jeżdżę od wielu lat - stary sprawdzony sposób.
Zrób zdjęcie z boku przy poziomym ustawieniu przyczepy.
pabbllo_ldz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pabbllo_ldz » 29.03.2020 22:46

baunty napisał(a):Silnika nie wożę opuszczonego, podniesionego tym bardziej.
Zrób podkładkę z kantówki i włóż pod silnik opuszczając trym. Tak jeżdżę od wielu lat - stary sprawdzony sposób.

Zdjęcia jutro, napisz coś więcej.
Jak gruba kantówka i miej więcej jaki masz kont po opuszczeniu trymu?
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 29.03.2020 22:57

pabbllo_ldz napisał(a):
baunty napisał(a):Silnika nie wożę opuszczonego, podniesionego tym bardziej.

Zdjęcia jutro, napisz coś więcej.
Jak gruba kantówka i miej więcej jaki masz kont po opuszczeniu trymu?

Kilka centymetrów, owinięta jakąś szmatką, z jednej strony ściąłem kanty. - teraz nie zmierzę.
Kąt nachylenia, nie wiem, tak około 20-25stopni, sam musisz sprawdzić jak u Ciebie będzie dobrze.
Popatrzę na zdjęciach, może na którymś będzie to widać.
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 31.03.2020 19:43

Dokładnie ja zawsze na maksa ale nie musisz podpierać jak masz siłowniki sprawne bez wycieków to po co ? Ja kiedyś się zagapiłem z przyczepą przeleciałem hopkę ze 60km godz to sie posypały iskry naszczescie spód przyczepy .Niekiedy podniesienie silnika czy opuszczenie go pomaga w wywarzaniu masy przyczepy.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 31.03.2020 21:56

swider1985 napisał(a):Dokładnie ja zawsze na maksa ale nie musisz podpierać jak masz siłowniki sprawne bez wycieków to po co ? Ja kiedyś się zagapiłem z przyczepą przeleciałem hopkę ze 60km godz to sie posypały iskry naszczescie spód przyczepy .Niekiedy podniesienie silnika czy opuszczenie go pomaga w wywarzaniu masy przyczepy.

Ja bym nie woził na siłownikach, za duże obciążenia.
Wyważenie przyczepy do transportu to u mnie dość złożona kwestia - dużo bagaży wożę w kabinie i bakistach , a reguluję to tylną belką oświetleniową. Oś w przyczepce ustawiałem przy pustych zbiornikach na benzynę i wodę, ale są blisko środka, więc nie wpłynęło to aż tak bardzo na wyważenie.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 02.04.2020 06:56

Niektóre silniki (a może tylko Evinrude) maja specjalne "transom saver", które służą do ciągania łodki z podniesionym silnikiem i zablokowanym własnie za ich pomocą. Wtedy nie jest obciążony trym. Silnik opiera się na tym czymś

Obrazek

Jak poszukasz na Amazon "transom saver" to jest sporo gotowców
Obrazek

Takie coś guma/tworzywo
Obrazek

Ja się nie znam ale podpieranie silnika o przyczepę NIE PODOBA MI SIE.
Wolę takie podpórki gdzie odciąża się sam trym w silniku.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 02.04.2020 09:26

[quote="ogorek"]

.....Ja się nie znam ale podpieranie silnika o przyczepę NIE PODOBA MI SIE. ...[/quote]
Spotkałeś się z tym, żeby ktoś tak woził silnik?
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 02.04.2020 14:02

tak, widzialem pręty przykręcane do przyczepki podłodziowej z dwu stron na koncu przyczepy i dalej pod silnik.

U Niemców w CRO pamiętam taki patent.

Zresztą sa takie instrukcje na netcie czy zdjęcia

Obrazek

Może jak łodka cięzka ? W sumie nie wiem jaki ruch robi udka na przyczepie na nierownosciach.
Jak sa jakiekolwieg przesunięcia to działają wtedy z przyczepy na spodzinę.
Ale to tylko własna teoria, zresztą mam w Evinie fabryczne podpórki i nie musze się przejować
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.04.2020 22:06

ogorek napisał(a):

Jak poszukasz na Amazon "transom saver" to jest sporo gotowców
Obrazek

Jest też budżetowe rozwiązanie z którego korzystam od kilku lat. Pokazane zdjęcie jest poglądowe. Każdy musi sobie wymierzyć wielkość odbojnika od ciężarówki . Taki duży odbojnik kosztuje około 20 zł. Nie 350 zł jak oryginał.

https://autos.com.pl/foto/produkty_auto ... k-prod.jpg

ogorek napisał(a):tak, widzialem pręty przykręcane do przyczepki podłodziowej z dwu stron na koncu przyczepy i dalej pod silnik.

U Niemców w CRO pamiętam taki patent.

Zresztą sa takie instrukcje na netcie czy zdjęcia

Obrazek

Może jak łodka cięzka ? W sumie nie wiem jaki ruch robi udka na przyczepie na nierownosciach.
Jak sa jakiekolwieg przesunięcia to działają wtedy z przyczepy na spodzinę.

Jeśli łódka jest spięta porządnie dwoma pasami, to pewnie prawie się nie przesunie. Prawie to kluczowe słowo.Osobiście zawsze na krawędziach mocowania (pas-łódka) podkładam podkładkę zabezpieczającą. Po przejechaniu kilku, czy kilkunastu kilometrów staję i sprawdzam napięcie pasów. Niestety czasami pasy trzeba dociągnąć. Co się w tym czasie może się zdarzyć miedzy mocowaniem w przyczepie - uchwytem podtrzymującym, a szczególnie spodziną ? To rozwiązanie wydaje się najgorsze w podtrzymywaniu silnika podczas transportu.
Pamiętajcie nigdy nie montujcie trzech głównych pasów mocujących łódkę do przyczepy. Ponieważ w takim wypadku połamiecie motorówkę. TYLKO DWA PASY mocujące GŁÓWNE zamontowane do przyczepy.
Ostatnio edytowano 16.04.2020 12:01 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 15.04.2020 07:47

Jest pomysł może pododajemy foty z naszych akcji na adriatyku i nie tylko żeby troszkę ruszyło to forum niech inni widzą to moze wiecej maniaków przybedzie
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.04.2020 08:16

No to zaczynaj... inni powoli dołączą.
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 15.04.2020 08:28

Pierwsze nie ostatnie
Załączniki:
20180825_123848-800x600.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 664
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone