mattom napisał(a):marsik napisał(a):Kotwica 0,7kg to za mało, 5 kg w pontonie za dużo (tyle miałem na łódce 5,3m), celowałbym w 2-3kg, ale łańcucha im więcej tym lepiej.
Okej to może inaczej pytanie - docelowe miejsce "nocne" to jest bojka przy apartamencie,
Kotwice potrzebowałbym tylko do plażowania - czyli cały czas w koło pontonu, albo nawet na nim - nigdzie byśmy go nie zostawiali na dalej niż te 200m - pytanie czy w ogóle w takim razie kotwica byłaby mi potrzebna (albo kotwica z łancuchem) nie ukrywam, że to wydatek na 10 dniowy wyjazd tylko - w Polsce i tak albo do pomostu, albo do garażu idzie na noc i po prostu więcej jej nie użyje,
Myślałem o tym małym drapaku z Juli - bo w taki sposób mocowałem do tej pory kajak, czyli jedna cuma do skał na dnie, druga długa do brzegu - wiem, że ponton cięższy i trochę bardziej podatny na odpłynięcie - ale może jednak bez kotwicy by dało radę - jak nie to widzę, że jest jeszcze rozmiar 1,4 kg i 3,5 kg
Te drapaki i tak d...y nie urywają jeśli chodzi o trzymanie w dnie.
Kup minimum tę 1,4 , będzie lepiej trzymała.
Miałem kiedyś drapaka jako drugą kotwicę.
Kolega też miał ale większy niż mój - była zauważalna różnica w trzymaniu.
Jeśli będziesz miał tę najmniejszą, to trochę więcej miejsc do cumowania Ci odpadnie , bo po prostu kotwica nie będzie trzymała.
Z tym trzymaniem przez drapaki to i tak jest loteria, ale to sobie sprawdzisz na wakacjach.
Koniecznie dodaj do tego łańcuch.
Koszty....bedą wyższe jeśli będziesz później zmieniał kotwicę.
PS mój drapak ważył 3,5 kg , był za mały, ale na ribie. Kolega miał 5kg. Był zdecydowanie lepszy.
Ten 1,4 kg to jest absolutne minimum abyś mógł w miarę bezpiecznie zakotwiczyć.
Na Twoim miejscu kupiłbym ten 3,5 kg.
Pytanie czy będzie Ci to potrzebne .... na 100% będzie. Kawałek łańcucha też - kup grubość 6mm i tak max 36 mm długość oczka. Koszt poniżej 10pln za metr w ocynku. Nierdzewka razy 5-6.