napisał(a) marsik » 10.06.2019 21:37
karpik_raszyn napisał(a):Pływał ktoś z Was pontonem po Wenecji? Wydaje się to doby pomysł i kuszący....
Po Lagunie Weneckiej pływałem w weekend majowy 2017. Poprzednią łódką 5,3m.
Niezapomniane przeżycia, polecam.
Pontonem też jak najbardziej. W Wenecji nie wolno po Canale Grande oraz po większości małych kanałów. Można z wody podziwiać Plac Św. Marka, opłynąć miasto dookoła, w tym tunelem przy terminalu promowym, kanałem Giudecca.
Jednak wszędzie wokół miasta jest duże zafalowanie od szalonego ruchu na wodzie. Jak znajdziesz się pontonem w kilwaterach między tramwajami albo taksowkami może być woda na pokładzie, z tym trzeba uważać.
Najlepsze są spokojne kanały przez Lagunę, np. z Cavallino do Torcello. Tam może być pusto, tylko woda, trzciny, ptaki. Polecam wyspy w płn. części Laguny - Burano i Torcello. Tam jest na wodzie spokojniej. Można też kanałem przepłynąć przez Murano.
Na płd od miasta też spokojniej, wzdłuż Lido, Pellestriny aż do Chioggi. W Chioggi można pływać po kanałach, ale tam nie dotarłem.
Admin wybaczy może, ale podam link do forum gdzie jest dużo info z pobytu kolegi, a potem mojego.
http://forum-motorowodne.pl/europa-i-swiat/laguna-wenecka/