komanch napisał(a):0,15bara to na 100% za mało, minimum to 0,25, a na kil chyba 0,35 z tego co pamiętam,
pływam teraz łodzią ale miałem ponton Bush 400, burty były w nim twarde jak skała, nie było mowy o żadnych minimalnych ruchach pawęży, wszystko było max sztywne.
Marco55 napisał(a):JacekB. napisał(a):Nie odplywalbym dalej jak 5 km od brzegu. Obecny klimat jest nieokielznany. W ciagu kilku minut potrafi zaskoczy sztorm. Przezylem to na Vis. Bylem 30 km od brzegu. Na szczescie plynalem pontonem 470 i 210cm szerokim.
Szerokość bimini wybierałem następująco:Remik napisał(a):(...) bimini (...)
Pierwszy ma wymiar 120x145x180 tokarex
Drugi ma wymiar 120x150x210 z etmarine
Mój ponton ma 450x 180
Ja swoje skracałem. I to porządnie, jakieś 40 cm.Remik napisał(a):Czy wysokość 120 nie bedzie za mało?
lew napisał(a):......może ten sztorm , to tak nie zaskakuje w dobie tylu prognoz internetowych, ale fakt, że poziom morza w tym roku był/jest wyższy niż ubiegłym. Odnośnie uprawnień z Visu do Hvaru to jakieś 10-12 nm ,to chyba jeszcze można, czy się mylę?
mariusz.odrobny napisał(a):Jadę do Chorwacji w sierpniu i chcę popływać na pontonie długość ok. 3,5m ale z silnikiem elektrycznym.
Czy potrzebuję jakieś pozwolenia uprawnienia, opłaty czy coś tam jeszcze innego?
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...