Szanowni Forumowicze, witam Was serdecznie bo jest to mój pierwszy post na forum.
Pozyskałem już sporo informacji z FAQ i samego Forum ale mimo wszystko postanowiłem, zaryzykować i zapytać o kilka rzeczy, choć podejrzeewam, że na 625 stron wątku na pewno gdzieś się już to przewinęło. Zarezerwowałem sobie miesiąc na przebrnięcie wątku od 500 strony ale nie dałem rady
najwyżej mnie pogonicie, choć myślę, że takie zbiorcze odświeżenie co jakiś czas, wielu osobom się przyda.
Będzie to mój pierwszy wyjazd z pontonem do Chorwacji. Trasa Warszawa - Podstrana (okolice Splitu), trochę mnie to przeraża po przeczytaniu kilku wpisów, ale na ten moment wydaje mi się, że jednak zaryzykuję ciągnięcie przyczepy.
Ponton 410cm, silnik 20KM, całość zarejestrowana w PZMiNW - ciągnięte na przyczepie w stanie gotowym do pływania.
1. Czy będę potrzebował dodatkowych winiet z tytułu holowania przyczepy (tzw. przyczepa lekka ładowność do 330kg) trasa to: Polska-Czechy-Austria-Chorwacja lub Polska-Słowacja-Węgry-Słowenia-Chorwacja. Jeśli tak, to czy kupić je zawczasu w PL czy po drodze, jaka jest w przybliżeniu cena i czy w związku z tym warto kręcić się w drodze tracąc czas na szukanie winiet.
2. Ubezpieczenie Casco - badam wariant w PZU, da się ubezpieczyć, niestety jest sporo obwarowań w OWU, które muszą być spełnione (zabezpieczenia, miejsca postoju itd) Ceny jeszcze nie znam ale tak czy tak, na pewno będę się ubezpieczał. Może ktoś już przerabiał temat w praktyce i może podsunąć jakiegoś rozsądnego ubezpieczyciela. Chciałbym ubezpieczyć całość również i na podróż więc raczej nie rozważam zakupu Casco w Chorwacji.
3. Ubezpieczenie OC - wiem, że nie jest obowiązkowe, ale chcę się ubezpieczyć, bo moc mojego silnika jest zbliżona do 15kW i wolę wydać parę złotych niż potem na wodzie wczytywać się w regulaminy i dyskutować ze strażą, poza tym licho nie śpi.... Widziałem w PZU, że istnieje możliwość ubezpieczenia w pakiecie z Casco, ale nie wiem jaka jest wymagana kwota OC aby Chorwaci się nie czepiali. Czy może mi ktoś podać aktualną kwotę OC w kunach obligatoryjną w Chorwacji dla mojego zestawu (410cm/14,7kW) - będę mógł porównać z ofertami u naszych ubezpieczycieli. Czy jest to obecnie minimum 3,5mln kun?
4. Czy koło ratunkowe i bosak są wymagane jako wyposażenie pontonu (gaśnicę, kapoki dla wszystkich załogantów, apteczkę pomijam, bo jest to oczywiste, i tak zawsze mam ze sobą)
5. Czy ktoś z Was zna te okolice, może doradzić gdzie warto popłynąć, czego unikać. Widziałem ładny slip w porcie w Stobrec, czy może ktoś się orientuje czy można tam bezpłatnie zwodować pływadło, czy można zostawiać na noc w marinie, i ewentualnie jakie to koszty.
6. Gdzie najbliżej Podstrany kupić winietę.
7. Jaka jest kara za przekroczenie linii 1NM? Patrzyłem na mapę to niestety chyba szans na zwiedzanie wysp nie mam (trasa prostopadła do brzegu) bo to minimum 6km od brzegu do brzegu.
8. Jak traktują wykroczenie związanie z pływaniem po zmroku (wędkuję, i czasem się zasiedzę na wodzie bo ryby dobrze biorą po zachodzie słońca
9. O czym zapomniałem, a co może mnie zniechęcić do ciągnięcia pontonu taki kawał?
Pozdrawiam i bardzo dziękuję
Sławek