Dzięki Marsik
Powiedz mi jeszcze gdzie będę mógł kupić vinietę możliwie blisko Svjatij Jurij 28 kwietnia Jaka kapitanija będzie już czynna w kwietniu
Andrzej N napisał(a):Przepraszam pisałem z pamięci ta miejscowość to Sveti Juri
Andrzej N napisał(a):Przepraszam pisałem z pamięci ta miejscowość to Sveti Juri
mums71 napisał(a):Byłbym ostrożny z tym pływaniem bez winiety,byłem świadkiem jak kapitan z Trstenika ukarał Czechów za to,że ich ponton stał na boi bez opłat.Nie znam wysokości mandatu,ale po zdarzeniu nie widziałem ich pontonu na wodzie już nigdy.
smoki3 napisał(a):Jednak jak już zauważono w tym wątku w/g prawa nie masz prawa nawet zwodować pontonu- łodzi na wodę bez winiety. No ale wiadomo bogatemu "wszystko" wolno. Co tam te kilka stówek euro
smoki3 napisał(a): ...No ale wiadomo bogatemu "wszystko" wolno. Co tam te kilka stówek euro
baunty napisał(a):W piątek zamykali kapitanaty jakoś nieludzko wcześnie. Byłem ok 14-tej w Jelsie i pocałowałem klamkę.
Nawet udało mi się dodzwonić do kapitanatu w Starim Gradzie (stojąc pod jego drzwiami około 15-tej) , ale nie pomogli " bo już nieczynne" - powiedział, że w sobotę będzie czynny w Hvarze, ale nie był czynny.
Miałem wybór - przesiedzieć weekend na lądzie lub kupić w sobotę na Visie lub Braču.
Brač wydawał mi się bardziej ryzykowny w płynięciu.
Przed wypłynięciem na Vis poszedłem na policję w Hvarze i "wyjaśniłem" w czym problem.
W kapitanacie na Visie podałem telefonicznie nr riba - aby w razie czego było można potwierdzić, że nie próbuję pływać bez winiety a nie mam innej możliwości aby ją kupić.
Nie wiem, czy zdecydowałbym się pływać cały dzień bez winiety . Raczej nie, trochę ryzykowne.
PS Sprawdziłem daty na zdjęciach, to była sobota 15 lipca.
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...