napisał(a) mattom » 21.02.2019 09:47
smoki3 napisał(a):JacekPlacek991 napisał(a):Witam wszystkich. W tym roku planuję po raz pierwszy zabrać do Chorwacji ponton 3,60 ze sztywną podłogą, silnik Mercury 20 km. Zastanawiam się nad rejestracją pontonu,a właściwie gdzie go zarejestrować. W starostwie najszybciej i najtaniej , ale słyszałem że czasami jest problem z winietą przy tym dokumencie. Inna droga to PZMiNW, lub jak radzą znajomi żeglarze PZŻ (podobno najbardziej prestiżowa
rejestracja). Mam umowę zakupu silnika z tego roku, natomiast ponton kupiłem 3 lata temu na allegro. Chętnie posłucham porad i doświadczonych w tym temacie.Pozdrawiam
Wchodzisz na stronę PZMiNW drukujesz wniosek, sprawdzasz opłaty. Wpłacasz kasę przelewem na konto PZMiNW za wpisanie do rejestru. Z
potwierdzeniem bankowym i wypełnionym wnioskiem jedziesz do oddziełu PZMiNW, składasz dokumenty, czkasz miesiąc na dowód lub za dodatkową opłatą "prawie od ręki " dostajesz w/w. Dodatkowo
zabierasz do oddziału
dowody zakupu silnika i pontonu oraz CE pontonu.Pływasz, pływasz, pływasz.
Tą procedurem podaję ponieważ sam mam rejestrację w PZMiNW.
Wniosek, dowód płatności, umowa KS silnika i w moim przypadku darowizna pontonu.
Jak nie masz nic na ponton - to poszukaj po rodzinie, kto miałby taki ponton (może żona? brat?) niech Ci taki ponton podaruje. W najbliższej rodzinie odpada podatek.
Certyfikatu CE nie wymagali ode mnie.
Czas oczekiwania około 24 dni obecnie. Chociaż miły Pan zapewniał że 14 dni.
Wziąłem bez numerów - bo potrzebuje jeszcze naklejki z nazwą - poza tym na allegro wychodzi ciut taniej niż te 60zł.
aa no i ja wysyłałem na Nowogrodzką - odpada jeżdżenie, dowód przyszedł poleconym, dobrze zabezpieczony więc biorąc pod uwagę, że do sezonu jeszcze ze 3 miesiące - to najlepsza opcja.