Wg mnie odpowiednia do pontonu linia kotwiczna to drapak składany lub bruce, 2-3kg + 2-3m łańcucha (lepiej nierdzewny, ocynk będzie brudził) + 15-20m liny 8-10mm (cieńsza jest przykra dla dłoni przy wyciąganiu). W 99% sytuacji pokryje potrzeby kotwiczenia przy plażach.
zip20 napisał(a):Drapak 0,7 Kg będzie wystarczający do plażowania ? jaki łańcuch do takiego zestawu "grubość" ?
komanch napisał(a):Jaki ciężar pontonu+silnik?
bigredone napisał(a):Mam pytanie o silnik zapasowy. Czy elektryk uciągnie riba ( ok. 5 m) ? I jaki ew. wybrać ? Czy to nie jest dobry pomysł na Adriatyk ?
komanch napisał(a):Ja na swojej miejscówce w cro zrobiłem tanim kosztem nawet takie wyższe bojki, które ułatwiają chwytanie dennych cum oraz ich zawieszanie na czas pływania wygodnie i liny się nie plączą.
smoki3 napisał(a):
Jeśli jesteś z okolic W-wy daj znać na priwa. to dam ci namiar na sprawdzonego sprzedawcę silników używanych. Ja od niego mam już trzeci silnik i uważam go za solidnego gościa.
zip20 napisał(a):Nie ogarniam tych "cum dennych" o co chodzi po co te boje z tymi drutami ?
Cuma denna tzn tonąca lina która tonie i leży na dnie ?
zip20 napisał(a):Czy ta cuma denna to coś takiego
https://imgur.com/a/7oYUWK4
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...