Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 25.08.2018 18:17

lew napisał(a):......żeby odwrócić ,tą niedobrą tendencję, myślę,że kolega powinien wyczarterować tam jacht i zaprezentować ,co potrafi. Wtedy na szmatach będą pływały już 2 łódki :D
Niestety nie posiadam uprawnień ani umiejętności do prowadzenia jachtu, dlatego dziwię się że ktoś posiada takie umiejętności, czarteruje jacht i pływa na silniku. Niedobra tendencja odwrócona bez mojego udziału :) Dzisiaj widziałem drugą żeglującą żaglówkę.
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 25.08.2018 20:21

...... to jest wątek dla tych co pływają z silnikiem, więc pewnie próbują się wpasować. :D Na poważnie:wg mnie do Korculi z tego miejsca jest tylko około1 mili,więc pora zrzucić szmaty, ponadto z licznych kempingów tam i z powrotem przez kanał pływają tabuny wind i kitesurferów, stąd aby im nic nie zrobić bezpieczniej jest silnikować.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 27.08.2018 08:56

Po tym pierwszym roku pływania ze spaniem na łódce, zupełnie nam się zmieniło spojrzenie na wakacje.
Na tę chwilę nie zamieniłbym tego na "najbardziej wypasiony apartament" przysłowiowe 5 metrów od morza.
W sumie na łódce spędziliśmy 15 nocy , a w bungalowie na kempingu dwie ( pierwszą i ostatnią) - zdecydowanie wolę spać na łódce.
Nic nie zastąpi tego klimatu i swobody w przemieszczaniu się.
Dawniej pewne miejsca tylko "widzieliśmy" - teraz mieliśmy szansę w nich być.
Jeśli ktokolwiek myśli o spróbowaniu takiej formy wypoczynku, to naprawdę polecam - początkowo były obawy, czy damy radę na tak małej łódce, ale szybko minęły.
Zawsze się jest w pierwszej linii od morza :) a oddalenie od miejsc tzw masowej turystyki pozwala wypocząć w spokoju.
Noc w takich miejscach wygląda zupełnie inaczej.
Ostatnio edytowano 28.08.2018 10:04 przez baunty, łącznie edytowano 1 raz
albe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) albe » 27.08.2018 18:03

IMG_20180820_103125.jpg
I niestety u mnie tez nadszedł koniec wakacji :( , w tym roku popływaliśmy sporo i najważniejsze że wszyscy załapali bakcyla motorowodnego :D nic wspanialszego niż dopłynąć do jakiejś bezludnej zatoczki i mieć ją dla siebie.
Sprzęt sprawdził się bez zarzutu ( Kolibri 360 i Suzuki 20KM) a moja żonka co raz to z błyskiem w oku spoglądała na małe riby albo laminaty a to połowa sukcesu mieć ją po "swojej stronie" :P . Puki co to na najbliższe 2-3 sezony musi wystarczyć.
Żeby nie było tak słodko to moja połówka boi się pływać siedząc na tubach a ławeczka przy ślizgu to strasznie trzepie i w ogóle woli siedzieć na podłodze dlatego podpowiedzcie proszę jakieś fajne siedzisko do gumiaka tak żeby nie siadać na kamizelkach, ręcznikach itp.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 27.08.2018 18:10

AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 27.08.2018 19:17

albe napisał(a): podpowiedzcie proszę jakieś fajne siedzisko do gumiaka tak żeby nie siadać na kamizelkach, ręcznikach itp.

Ja dwa lata temu do starszego sprzętu kupiłem swojej zwykły materac dmuchany tylko taki zginany i z poduszką pod głowę i albo mogła na nim leżeć z głową przy tubie albo siedziała opierając się o sterówkę. Koszt w granicach 30zł, a regulować możesz do praktycznie każdego wymiaru pompując słabiej lub mocniej. Przy okazji można na nim też popływać.
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 28.08.2018 05:14

boboo napisał(a):Comfort Seat
https://www.comfortseat.nl/shop-2/?lang=en

Ciekawa propozycja :smo: Ale nie widzę dystrybutorów u nas w Polsce...
Czy one się jakoś składają do transportu?
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 28.08.2018 05:35

My nasze (classic large) wozimy niezłożone, w pokrowcach.
Ze względu na grubość, to tak całkiem jak kanapki nie złożysz.
Ale ten large chyba byłby za duży/długi do mniejszych pontonów.
Polecałbym "compact", "small" albo "regular" do pontonów poniżej metra szerokości wewnątrz.
Co do wytrzymałości, to mój umila moje 110-kilogramowe życie już 4 sezon. I nie trzeszczy :lol:

Tu masz łamanego large'a w pontonie o wewnętrznej szerokości 1 metra.

Polski dystrybutor (według ComfotSeat):
http://majermarine.pl
Ostatnio edytowano 28.08.2018 05:43 przez boboo, łącznie edytowano 2 razy
sebasteusz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebasteusz » 28.08.2018 05:38

albe napisał(a): podpowiedzcie proszę jakieś fajne siedzisko do gumiaka tak żeby nie siadać na kamizelkach, ręcznikach itp.

Z całą odpowiedzialnością polecam:

https://allegro.pl/fotel-do-pontonu-lod ... 54776.html

W moim 420cm (1m wewnątrz) 2 sztuki mieszczą się idealnie obok siebie.
Są wygodne w transporcie (wkładam je do tej samej torby co ponton) i szalenie wygodne w użytkowaniu.
Świetnie sprawdzają się na plaży.
Szczerze polecam.

s.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 28.08.2018 06:25

I zawsze możesz użyć jako leżaka na niewygodnym podłożu (0:49 s):
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 28.08.2018 07:38

boboo napisał(a):Tu masz łamanego large'a w pontonie o wewnętrznej szerokości 1 metra.

boboo, nie siedzisz bezpośrednio na podłodze (airmata)... :?:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 28.08.2018 07:48

Nie, za nisko by mi było.
Poza tym płaskie materiałowe oparcie tego leżaczka jest przyjemniejsze od plastikowych okrągłych tub.
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 28.08.2018 08:24

boboo napisał(a):Nie, za nisko by mi było.

No to jeśli nie bezpośrednio na airmacie to opcja sebasteusza nie jest zła, nie trzeba już nic podkładać pod siedzisko..

edit..
Ceny - KOSMOS :roll:

Wygoda kosztuje ale bez przesadyzmu :mrgreen:
albe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) albe » 28.08.2018 13:56

Wysłałem do Nich zapytanie ofertowe na 2 mniejsze modele
ponieważ large nie wejdzie do mojego pontonu mam tylko 76 cm i ceny takie:
Classic small - 71 Euro
Compact Basic - 56 Euro
Plus koszt wysyłki do pl to 25 euro jednego lub dwóch.
Czy to dużo czy mało? koledze Bogdanowi służą już 4 sezony :D także myślę że jest to dobra inwestycja, też zastanawiałem się nad tymi z tokarexu ale wygląda to jak kawał belerona.
A w przyszłości jakby się trafiła jakaś łupinka to też się przyda.
Pozdrawiam
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 28.08.2018 20:28

@albe,
koszt wysyłki 25 €...
Przecież wiesz, że mogę Ci to przywieźć. A koszt wysyłki do mnie to 6 €.

Edit: to chyba nie będzie 6 € (NL -> DE), tylko więcej.
A w DE nie znajduję taniej, niż oferta, którą otrzymałeś.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 602
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone