Andrzej N napisał(a):Będę w tym roku pierwszy raz z pontonem w Chorwacji. Mam kwaterę w Starigradzie. Podejrzewam, że winietę trzeba kupić w Zadarze. Gdzie pływać na pierwszy raz aby było to w miarę bezpieczne. Ponton 360 silnik 20 km Potem chcę zakończyć sezon 14/10 - 20/1o w Starej Nowalji. Ciekawi mnie czy jeszcze da się kąpać i czy jakieś żarcie będzie jeszcze otwarte czy brać jedzenie z Polski
Po pierwsze zainstaluj sobie apkę nIS - tam są adresy, telefony kapitanatów.
W Starigradzie (rozumiem, że ten przy Pakelnicy) jest kapitanat, wycieczka do Zadaru w tym celu niekonieczna.
Po pierwsze nie w miarę, ale całkowicie bezpiecznie ma być.
Pływać tam gdzie poczucie bezpieczeństwa w danych warunakch nadal będizesz miał.
Najczęściej popołudniu, tak od 14stej zaczyna wiać w Velebitskim Kanale mistral z NE i warunki się pogarszają. Zauważ w pierwszych dniach jak się zmienia wiatra, jakie są wtedy fale popołudniu i sam ocenisz czy dasz radę pływać w takich warunkach.
Stamtąd masz blisko na Novigradzkie Morje i piekną wycieczkę kanionem rzeki Zrmanji. Aż do wodospadu za Obrovacem (przepłyń pod mostem) i płyń aż tu
https://goo.gl/maps/RCv9DTU27yj. Koniecznie połóż sie na rzece na mchach nad wodospadem, dla odważnych skoki z wodospadu.
Trzeba być jednak gotowym, że popołudniu wypływając z Novigradskiego na Velbitski Kanał może już nieprzyjemnie wiać i falowac w dziób. Jak chcesz tego uniknąć, wracaj ok. 13-14.00.
Ale plaż szukaj raczej w samym Velebitskim Kanale, przepłyń sobie pod Paskim Mostem.
W połowie października to już może być różnie z temp. wody. Ja pływałem najpóźniej do 25.09., okolice Rabu. Woda chłodniejsza, ale do pływania, ok. 20-22C. Ciekawostka - w tym roku, 22.07 daleko na płd., na Peljesacu też była taka temp. wody. Ale później 25-26C.
A jaką pogodę w 10 trafisz to ten co nad nami. Jak będzie słońce będzie miło i ciepło, jak deszcz to już troche mniej...
Jedzenie koniecznie z Polski - weki, konserwy, makarony, ziemniaki, trochę jabłek...
A tak serio, na pewno nie będziesz głodował, choć ta czy inna konoba może być już zamknięta, także sklepiki sezonowe. Ale inne będą otwarte i na pewno coś kupisz i zjesz.