Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 02.08.2018 11:58

czesiu1976 napisał(a):Bajka jak wrócę cały zestaw na sprzedaż muszę kupić łódź i 100KM tak nam się spodobało super :D :D

Choroba postępuje. Tak trzymać, życie za krótkie, aby się nim nie cieszyć...

Miałem tak samo, chociaż z pontonem wytrwałem dłużej, 3 sezony.
Z łódką 5,3m i 100hp - 2 sezony.
Jeśli mogę doradzić: jeśli Cię stać, kup od razu łódkę >=6m, wtedy silnik może trochę więcej niż 100hp.

Cumowanie przy plaży laminatem: wszystko zależy od warunków, najpierw plaży, potem morza.
Najprawdopodobniej na tej plaży, którą pokazał #czesiu1976 przy braku fal spokojnie można zacumować przy samym brzegu, rufą do morza. O ile nie ma na dnie wystających ostrych kamieni.

Ja uwielbiam płytkie zatoczki z piaskiem na dnie. Czas spędzamy obecnie na pokładzie, nie ma konieczności leżakowania na lądzie. Zresztą obecnie zejście/wejście z/na pokład z dziobu nie jest możliwe, za wysoko. Za to super się skacze z dziobu do wody! :D

Przy wyspie Prvić.
DSC_3337_s.jpg

Rab. Widać reling dziobowy u dołu po prawej.
DSC_3226_s.jpg

Grecja, Chalkidiki. Łódki na brzegu przebywały tam krótko. Ja cumowałem dalej od brzegu, na płytkiej wodzie, dziobem do morza, bo popołudniu lubiły zrobić się fale.
DSC_0009_2_s.jpg

A jak są kamienie, to tak jak pisał #ogórek - rufą do brzegu, na tyle blisko, aby swobodnie wyjść na brzeg, a spodzina czy skorupa, żeby nie uderzały w dno.

Grecja, Kefalonia.
DSC_2297_s.jpg
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 06.08.2018 18:41

Podpatrzyłem dziś mocny zestaw u Chorwata i nie wiem czy zamiast znowu targać się z przyczepą za rok nie pójść w jego ślady.

Sprawa mianowicie wygląda tak: Poważny ( :D ) ponton z Intexu - dobre 4 metry, a do tego półmetrowy akumulator gdzieś na środku podłogi wbijający ceratę pewnie na kształt V-ki i elektryk. Na pokładzie chyba z sześć osób i jazda aż za horyzont. Można - można :)
Załączniki:
Zmiana rozmiaruDSC00962.JPG
Galad
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Galad » 08.08.2018 05:45

Witam. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć gdzie na Korczuli przycumować gumiakiem, aby zwiedzić stare miasto?
zablo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zablo » 08.08.2018 07:34

Galad napisał(a):Witam. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć gdzie na Korczuli przycumować gumiakiem, aby zwiedzić stare miasto?

Rozumiem, że nie chcesz płynąć do mariny tylko gdzieś "na dziko"
Proponuje Ci to miejsce, na wysokości konoby morski konjic - https://goo.gl/maps/1yRR4wrrw2S2

Masz tu bezpośrednie wyjście po schodkach z morza (street view)
p.s. jeśli nie widać przerwy w murach i metalowej barierki to musisz pochodzić w tym miejscu kursorem, na pewno znajdziesz

Widziałem jak w tym miejscu były przycumowane dwie niewielkie motorówki oraz jak dzieciaki schodziły na dół i kąpały się w morzu

Musiałbyś tylko zadbać aby dobrze przymocować ponton :-p
bkusmier
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bkusmier » 08.08.2018 09:46

w zeszłym roku cumowaliśmy obok mini plaży. nikt nas nie pogonił :D
Załączniki:
korc.jpg
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 08.08.2018 10:07

Dokładnie tu, pod bastionem, przy małej plaży. Sprawdzone 2 tyg. temu.
https://goo.gl/maps/PQGTnb8UmJG2

Tylko od tej strony popołudniu rusza maestral, a wtedy zaczyna mocno falować. Najlepiej zaplanować wizytę przed południem.
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 08.08.2018 10:55

zablo napisał(a):Proponuje Ci to miejsce, na wysokości konoby morski konjic - https://goo.gl/maps/1yRR4wrrw2S2
Też tu cumowałem 2 razy. Nawet wykorzystałem jakąś starą na wpół zatopioną bojkę, ale można rzucić kotwicę i do skałek się dowiązać. Za drugim razem najpierw wysadziłem żonę w marinie dopiero potem cumowałem bo krzyku narobiła za pierwszym razem jak musiała przejść po deskach między skałami pod murami :) Taki model panikujący :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2018 15:08

.
Ostatnio edytowano 07.05.2019 12:56 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Galad
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Galad » 08.08.2018 18:55

OK. Dzięki za precyzyjne i szybkie informację. Jutro Jaskinia Odyseusza, pojutrze pod bastion.
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 09.08.2018 10:29

Moje cumowanie w Korculli pod bastionem, tylko na głębszej wodzie, przy pirsie. Ponton może być bliżej plaży, na płytszej.
I tak ok. 14.00 przyszedł maestral, zrobiły się spore fale, łódka longside zaczęła sie mocno kołysać, a odbijacze się napracowały. Niestety, nie obyło się bez drobnego otarcia laminatu o pirs, zanim wróciliśmy ze zwiedzania :cry:
20180725_132552.jpg

A tu przed Jaskinią Odyseusza (Mljet):
20180731_112443.jpg

20180731_113616.jpg

Jak widać, dużo ludzi, docierają tam z lądu. Nie bardzo jest gdzie zacumować, ten jeden RIB zajął jedyne sensowne miejsce.
Musiałem zakotwiczyć na ok. 12-15m głębokości, skały schodzą do morza, szybko robi sie głęboko.
A potem niemiła przygoda - kotwica nie chce wyjść, zaklinowana między dwoma głazami na dnie, za głęboko, żeby ję ręcznie uwolnić. Już byłem pogodzony ze stratą. Ostatnia próba, mocne szarpnięcie łodzią na wyższych obrotach silnika, żeby wyrwać kotwicę... Udało się :D ! Tyle, że mina mi zrzedła jak zobaczyłem kotwicę... :oops:
Obecnie wygląda tak:
20180731_184901.jpg
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 09.08.2018 10:35

"marsik"
Jakie masz całkowite DMC łódki z przyczepą ? Ciągniesz to Suvem ?
poz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2018 11:23

.
Ostatnio edytowano 07.05.2019 12:57 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 09.08.2018 11:32

DMC 2.700KG.
Ale realnie przekraczam wagę :oops: , bo łódka waży więcej niż deklarował producent i diler :evil: :evil: :evil:

Ciągnę SUVem z 313KM, V podróżna 90km/h, spalanie ok. 13-14l/100km.
Ale ciągam już tylko po Chorwacji, łódkę zawiozłem raz w maju na miejsce i zostawiłem. Mam zamiar na stałe trzymać w Chorwacji, obecnie jest w Zadarze. Na te wakacje już jechaliśmy na lekko :D . Wracając, łódkę z Orebica zaciągnęliśmy do dry mariny i serwisu do Zadaru 280km, a stamtąd do Krakowa już na lekko. W efekcie wyrobiliśmy się w jeden dzień (prom z Trpanja 6:15, przyjazd do domu 23:15).
Do łódki mam ok. 11h jazdy.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 09.08.2018 11:41

marsik napisał(a):A tu przed Jaskinią Odyseusza (Mljet)
(...)
Nie bardzo jest gdzie zacumować, ten jeden RIB zajął jedyne sensowne miejsce (...)
Przecież tam jest wielka czerwona boja naprzeciw jaskini. Nie tak blisko, jak ten RIB tam stoi, ale jakieś 50 metrów od brzegu.
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 09.08.2018 12:03

smoki3 napisał(a):Na pewno pamiętasz, przy takich głębokościach kotwiczenia - 6m+ Wystarczy dołączyć na czubku kotwicy dodatkową (asekuracyjną) linkę fi 8 + małą bojkę na drugim końcu linki. Dzięki tej innowacji jesteśmy w stanie wyciągnąć zaklinowaną pod kamieniami kotwicę znajdującą się na większej głębokości.
pozd. smoki3

Cóż, jak tą pamięć/wiedzę pokonuje lenistwo... :oops:(tyle razy nie było problemu, bojrep przyczepiać to upierdliwe...), a potem :cry:

Ale właśnie teraz wrzuciłem do koszyka w sklepie internetowym malutką bojkę 0,3l z przeznaczeniem pod bojrep, którego zacznę jednak używać w takich sytuacjach.
Staram się kotwiczyć z reguły jak najpłycej, na 2-4m., wtedy można ręcznie sprawę rozwiązać (na tym wyjeździe raz mi się tak zdarzyło z rufową kotwicą pomocniczą). Tu się nie dało, wahałem się, czy w ogóle kotwiczyć, ale chęć wpłynięcia do jaskini zwyciężyła.

Ciekawe czy w tej konkretnej sytuacji bojrep by pomógł? Na ile mogłem dostrzec na tej głebokości, bestia zaklinowała się wyjątkowo perfidnie między dwoma płaskimi głazami, w żadną stronę nie szła.

Miałem też inną sytuację: w zatoczce, gdzie kotwiczyłem na ok 6m. co jakiś czas zmieniał sie kierunek wiatru, więc łódką kręciło dookoła. Chcę odpływać, podnoszę kotwicę, wypływam już, a tu winda nie chce iść. Sprawdzam ręcznie, ciężko jak cholera. Patrzę, a tu łańcuch owinął się wokół jakiegoś głazu i ciągnę do góry głaz, a pod nim kotwicę splecioną z łańcuchem. Wróciłem na płytszą wodę, zluzowałem łańcuch, głazem uderzyłem w dno i dopiero puściło.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 592
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone