Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mottom
Cromaniak
winieta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 21.07.2009 08:43

Hej.
Własnie jestem w okolicach Szibenika.
Potwierdzam cenę winiety - 330 kuna (210 + "DODATKI" 8O )
Ponton sprawuje się wyśmienicie (chociaż żona boi się fali 8) więc muszę pływać sam albo ze szkabem, który tylko czeka na "skoki" )
Relację napiszę pewno po powrocie.
Pozdrav
waszka
Globtroter
Re: winieta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waszka » 21.07.2009 08:59

mottom napisał(a):Hej.
Własnie jestem w okolicach Szibenika.
Potwierdzam cenę winiety - 330 kuna (210 + "DODATKI" 8O )
Ponton sprawuje się wyśmienicie (chociaż żona boi się fali 8) więc muszę pływać sam albo ze szkabem, który tylko czeka na "skoki" )
Relację napiszę pewno po powrocie.
Pozdrav

Proszę daj mi informacje jakie dokumenty wymagali przy zakupie winiety.
Czy konieczny był patent motorowodny czy wystarczy tylko rejestracja .
Mam ponton Honda 3,2 m długi i silnik 6 kM.
Dzięki za szybka informację
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 21.07.2009 09:53

Waszka, na 99% musisz mieć patent motorowodny lub czasami wystarcza żeglarski. Ten 1% to wtedy, gdy wydający winietę bedzie zakrecony lub pijany. Nie licz na szczęście, bo bedzie tu trudno. O dokumentach pisane tu już było wielokrotnie.
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 21.07.2009 11:39

Po długich poszukiwaniach i dyskusjach klamka zapadła. Mój tochatsu 15HP dostanie jako partnera Briga Baltic 380 ze sztywną drewnianą podłogą. Bedzie on i tak troszeczkę lżejszy niż 360 Bush.
Oto jak ma wyglądać (jutro po niego jadę): http://www.brig.ua/baltic_full.phtml
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 21.07.2009 11:42

terenowiec - ile za tego Briga sobie życzą :?: i jaki kolor bierzesz :?:

zawsze możesz

http://www.allegro.pl/item693281261_pon ... rmata.html :D

ps kup kółka :

http://www.allegro.pl/item692641928_kol ... ziowy.html
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 21.07.2009 11:57

Mocno myślałem o tym Bushu (wczoraj aż do 1 w nocy), ale ostatecznie stwierdziełm, że bardziej przyszłościowy na morze jest Brig. Bałem się, że po kilku wypłynieciach Bushem bede narzekał na jego miękkość, o czym tu wielu z Was mnie informowało.
Z kolorem nie miałem wyboru - tylko jasno szary (dobrze - bo maskujący przy chorwackich brzegach, źle - bo w razie czego nie tak widoczny). Płace za niego 5200zł brutto. Co do kółek, to koniecznie, ale zrobie je sobie sam, bo posiadam cały do tego potrzebny sprzet (z tokarką włącznie).
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 21.07.2009 17:15

waszka napisał(a):Proszę daj mi informacje jakie dokumenty wymagali przy zakupie winiety.

Na początku "Kapitanja" poprosił o dowód rejestracyjny. Wyczytał w nim, że jest to ponton 3,2m z silnikiem "DO" 20kW (tak mam wpisane). Jak to zobaczył to poprosił o patent i OC. Do patentu się nie przyczepił, a OC nie miałem więc mu wytłumaczyłem, że tam jest napisane UpTo/limit, a silnik mam przyczepiony 9,9 HP - zrozumiał i dokończył proces (trwało to razem jakieś 20 minut). W sumie nie wiem jak by wyglądała rozmowa gdybym nie miał patentu, gdyż chyba trafiłem na nie najlepszy humor "Kapitanja" (może zawsze tak ma - nie wiem).
mottom
Cromaniak
airmata

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 21.07.2009 17:42

W końcu przetestowałem airmatę na fali morskiej. Pierwszego dnia popełniłem standardowy błąd gdyż napompowałem podłogę zwykłą pompką nożną, aż wydało mi się, że jest dobrze (nie chciałem przedobrzyć z ciśnieniem - żeby nie wybuchło od gorąca :twisted: ). Na fali porażka!!! Wszystko faluje!!.
Naładowałem moją nową pompkę elektryczną 12HPBAT i ustawiłem ją na 0,8 bara. Od tego momentu to zupełnie inna łódka 8O . Wszystko się usztywniło i już nam fala nie straszna (chociaż dzisiaj prawie bym zgubił baldachim podczas skoku - zapomniałem go dokręcić i motylek dokręcający przepadł w otchłani morza :cry:
Relacja już się powoli pisze.....
devilcape
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) devilcape » 21.07.2009 18:26

...z tego co widzę, po własnym doświadczeniu także, nie ma co się certolić z uwzględnianiem temeratury, itp. Pisze że pompować do ciśnień nominalnych i tak trzeba. Prędzej uszkodzimy ponton gdy nie napompujemy go jak należy niż jak zadbamy o ciśnienia nominalne. Producent musiał to już uwzględnić!

...z resztą ... zabawa jest tym lepsza im sztywniejszy jest gumenjak :)

Pozdrawiam
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 21.07.2009 20:02

terenowiec - nie chcę nikogo namawiać ani przekonywać, ale pływałem na paru pontonach Buscha ( przed tym zanim kupiliśmy go sami) i pływałem a także widziałem na żywo Briga , uważam że pontony Buscha są lepiej wykonane , gdybym ja kupował ponton to brałbym właśnie tego Busha z linka + dokupił do niego dobrą pompkę elektryczną taką jak ma Kolega Mottom i to byłoby najlepsze rozwiązanie do pompowania całego pontonu a w szczególności airmaty do odpowiedniej twardości, poza tym miałbyś prawie 2000zł w kieszeni na dodatki typu baldachim itp :D

mottom - to wyliczyłem że ojciec zapłaci za winietę 280 + 120 = 400kun , mam jeszcze pytanie w sprawie ubezpieczenia Pontonu tak jak podał MorskiPas w wątku o ubezpieczeniach podstawowe OC wyniesie 180 kun w Allianz i to wystarczy :?: ( silnik ma 40km więc łapie się do 30kw )

devilcape - rozwala mnie ta Chorwacka nazwa pontonu :D , ale trzeba jeszcze pamiętać że Chorwackie słońce też dodatkowo napręża nasze pontony :D
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 21.07.2009 20:55

D1ALVARO może bym i go (Busha) kupił , ale czas zaczął odgrywać znacząca rolę. Gość od Busza z Allegro nie dał telefonu. Wysłałem do niego zapytanie, ale odpowiedź otrzymałem już po wyjściu do pracy i będąc w pracy powiedziałem, że nie ma co czekać i trzeba coś do końca tygodnia kupić i zamówiłem Briga. Zdania są podzielone, choć większość moich rozmówców twierdzi, że Brig jest lepszy. To wcale nie znaczy, że mają rację. Fakt jest taki, że zapłaciłem sporo więcej, dostałem 20 centymetrów dłuższego gumioka i o parę dobrych kilogramów większą wagę. Czas pokaże, czy był to wybór dobry. Przede mną południowo wschodnie wybrzeża Szwecji, później Atlantyk, Horn, Ocean Spokojny i wiosna w Australii. Później Przylądek Dobrej Nadziei i z początkiem lata do Chorwacji, aby trochę odpocząć - szczególnie dzieciaki, bo dla nich taki rejs będzie strasznie męczący i nudny.
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 21.07.2009 21:03

terenowiec - w takim razie mam nadzieję że będziesz zadowolony z wyboru i widzę że szykuje Ci się do opływania wiele miejsc na tym sprzęcie , oby był bezawaryjny i jak najdłużej Ci służył :) , stopy wody pod kilem :)
waszka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waszka » 21.07.2009 22:23

mottom napisał(a):
waszka napisał(a):Proszę daj mi informacje jakie dokumenty wymagali przy zakupie winiety.

Na początku "Kapitanja" poprosił o dowód rejestracyjny. Wyczytał w nim, że jest to ponton 3,2m z silnikiem "DO" 20kW (tak mam wpisane). Jak to zobaczył to poprosił o patent i OC. Do patentu się nie przyczepił, a OC nie miałem więc mu wytłumaczyłem, że tam jest napisane UpTo/limit, a silnik mam przyczepiony 9,9 HP - zrozumiał i dokończył proces (trwało to razem jakieś 20 minut). W sumie nie wiem jak by wyglądała rozmowa gdybym nie miał patentu, gdyż chyba trafiłem na nie najlepszy humor "Kapitanja" (może zawsze tak ma - nie wiem).

Dziękuję za info , widzę że pływamy na tym samym sprzecie Honda T-32IE - naprawdę dobre urzadzenie z tym że mam silnik Tohatsu 6 KM - jak zrobię patent to chyba zammienię na mocniejszy około 15KM ,Bawcie się dobrze w okolicy Sibenika jest wyspa MUrter oraz miejscowośc Tisno z fajnym kempingiem Jazina. Napisz o swoich wrażeniach .Czesć.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 22.07.2009 07:29

D1ALVARO napisał(a):pytanie w sprawie ubezpieczenia Pontonu tak jak podał MorskiPas w wątku o ubezpieczeniach podstawowe OC wyniesie 180 kun w Allianz i to wystarczy :?: ( silnik ma 40km więc łapie się do 30kw )

Niestety nie mam doświadczenia w temacie OC - w końcu przy winiecie nie wymagali ode mnie żadnego, a w kraju nie udało mi się ubezpieczyć pontonu za "sensowne pieniądze" więc pływam na "ryzyk-fizyk" :roll:
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 22.07.2009 09:11

mottom - tak tylko że bodajże do 20kw nie jest potrzebne OC, także nic Ci raczej nie grozi :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 60
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone