Mały tani ponton na strzeżonych plażach
napisał(a) croa-noob » 11.07.2018 10:27
Cześć wszystkim!
Wybieramy się w tym roku na Chorwację po raz pierwszy. Wyjazd z grupą znajomych, padło na Opatiję, czego teraz - oglądając okolicę na Google Maps - chyba trochę żałuję. Z tego, co widzę, plaże są raczej malutkie, ale to, co martwi mnie bardziej, to żółte boje widoczne na zdjęciach (a nawet w widoku satelitarnym), połączone linami. Do rzeczy. Mam mały ponton dmuchany z dwoma plastikowymi wiosełkami (intex seahawk 2), do tego oczywiście kamizelki dla 2-ch osób, które mają na nim pływać. Nie chodzi o to, żeby zwiedzać przy jego pomocy okoliczne wyspy, bo zdaję sobie doskonale sprawę z tego, że to sprzęt raczej do basenu niż na otwarte morze. Mimo wszystko, cały sens używania takiego pontonu polega na tym, żeby jednak odpłynąć odrobinę od ludzi, poopalać się w spokoju, może zrobić sobie jakąś maleńką wycieczkę wzdłuż brzegu (na odległość max 200-300m oczywiście).
Czy ktoś orientuje się, czy w Opatiji w ogóle jest szansa to wykorzystać? Czy będąc na strzeżonej (nie wiem jak z tym strzeżeniem tam wygląda, w każdym razie ma boje) plaży możemy przeprowadzić taki ponton poza boje, czy też grożą nam jakieś konsekwencje?
Jeżeli chodzi o przepisy, to pontonik ma 236 cm i jest bez silnika, więc jak rozumiem żaden patent ani winiety potrzebne nie są.
Gdybyśmy się wybrali na małą wycieczkę takim pontonikiem wzdłuż brzegu, to czy np. grożą nam jakieś konsekwencje w przypadku przepływania w pobliżu portów żaglówkowych (tych akurat ze 2-3 w Opatiji widziałem na mapie)?