Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
waszka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waszka » 19.07.2009 22:29

terenowiec napisał(a):Dzisiaj byłem oglądać używany ponton Busha Kaymana K-360 R. Maszyna fajna, ale żona przy podnoszeniu wymięka (ciężki). Musiałbym go targać samemu, może przy użyciu kółek. Podłoga też sprawia wrażenie takiej, z która kilka minut trzeb się pobawić.

Jeżeli pływasz w dwie osoby to wybierz ponton krótki najlepiej z airmata.
My z żoną mamy po 53 lata mam ponton honda T32 IE z silniiem Tohatsu
6KM. Jeżeli masz problem z ciezarem kup mały wózek o nosnosci powyżej 50 kg - kosztują poniżej 100 zł i wózkiem przwież ponton w torbie na plażę , tam go napompuj i zwoduj , przy składaniu procedura odwrotna.Cześc.
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 20.07.2009 07:54

A czy wiecie coś o pontonach firmy BRIG? Co to za firma i do jakiej innej jakościowo można ją porównać? Czy ewentualnie seria Baltic jest godna rozważenia?
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 20.07.2009 09:59

terenowiec - Brig to bardzo dobre pontony, wykonanie podobne do Busha, zresztą obydwie firmy działają na Ukrainie, pływa tymi pontonami straż na pewno, z tego co się orientuje to Brig Baltic są czerwone , a mówisz tu o jakim modelu dokładnie :?:
Roberto78
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roberto78 » 20.07.2009 11:26

Terenowiec a powiedz ile taka jednostka używana kosztuje? Chodzi mi o tego Busha co go już oglądałeś.
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 20.07.2009 12:08

Gość ma K-360 R z roku 2006 w bardzo dobrym stanie - zadbany. Z przyczepką (idealną), dodatkową ekstra ławeczką z oparciem i elektryczną pompką chce 5500zł. Mi ławeczka i przyczepka są niepotrzebne bo mam wielki kufer w aucie i mogę go wozić w środku (nie płacac za autostrady i promy), jednak dla polskich wedkarzy rzeczno jeziornych jest to propozycja ciekawa.
D1ALVARO chodzi mi właśnie o Briga Baltic 380 ze sztywną podłogą. Przy większej długości i szerokości jest lżejszy od Busha 360-tki. Niestety, jest też od niego o +/- 1000zł droższy. Dziś rozmaiałem z 4 różnymi fachowcami od pontonów. Kazdy z osobna odradza mi kupowanie pontonu na morzez z airmatą. Twierdzą, że jest zbyt mało sztywny i pływanie po fali (a ta przecież jest prawie zawsze) jest męczące.
Po tych dyskusjach wróciłem do punktu wyjścia, czy lekki i wygodny w rozkładaniu Bush z airmatą, czy wygodniejszy w pływaniu Brig ze sztywną podłogą? [/b]
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 20.07.2009 12:47

terenowiec - pewnie chodzi o tego Busha K-360 R z Piławy :?: , widziałem jego wystawioną na allegro Hondę 8km z 2006 roku to się uśmiałem nieźle :D

http://www.allegro.pl/item660867762_pon ... irmat.html - może jeszcze tu zadzwonisz jak się uparłeś na tą Airmatę , zapytać można czy aktualne.

ja bym brał 360 lub 380cm Busha lub Briga oczywiście podłoga ze sklejki i doczepiał kółka do pawęży tak właśnie pływają znajomi z mniejszymi pontonami.

powiem Ci że rozważałem zakup Briga tego największego właśnie chyba 4,6 metra , ale niestety cena mnie zniechęciła no i to że miał pawęż pod silnik z długą stopą, a ja miałem silnik z krótką, no i ponton wydawał mi się za lekki do silnika, więc dałem sobie z tym spokój.
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 20.07.2009 14:10

Tak to ten z Piławy. ponton jest w stanie naprawdę fajnym, ale gość go sprzedaje z całym zestawem, a ja przyczepki nie potrzebuję bo już mam.
devilcape
Autostopowicz
Ponton - gumenjak - Chorwacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) devilcape » 20.07.2009 14:37

Wtam
Wróciliśmy właśnie z żoną z cro, pływaliśmy w okolicach Brac - Hvar. Sprzęt kupiliśmy sugerjąc się wypowiedziami na forum oraz radą sprzedawcy. Wybór padł na ponton Honda T32IE + Yamaha F13,5. Zestaw bardzo fajnie i w miarę wygodnie dobrany do pływania w 2 osoby. Silniczek pozwalał na szaleństwa nawet w 2 osoby, bez problemu i szybko wchodząc w ślizg, niezaleznie od fali i kierunku wiatru (nie mówiąc o tym co można wyprawiać jednoosobowo :)). Ponton bardzo dobrze sobie radził nawet na sporej fali od otwatego morza w okolicach Hvaru.

Co do koniecznych formalności, jak to było w naszym przypadku:
1. Zakup winiety - dokonaliśmy tego w kapitanacie w Splicie. To konieczność ze względu na 1. silnik 2. dł. pontonu.
2. Do zakupu winiety konieczne są: dowód rejestracyjny potonu (nazwą go potem w dokumencie winietowym jako gumenjak :), paszport i uprawnienia... w moim przypadku zadziałało na żeglarza jachtowego (po angielsku nawet lepiej brzmi: Inland Skipper :)), dostaje się: słabą mapkę, listę załogi (mogą być na pokładze tylko Ci co na liście wymienieni... teoretycznie), którą trzeba mieć ze sobą zawsze, winietę, fakturę za to wszystko. Koszt całości to ok. 320 kun.

Pozrawiam
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 20.07.2009 16:25

devilcape - przyklejałeś winietę na silnik lub na pawęż, bo z tego co słyszałem to tak trzeba, czy nie :?: może się orientujesz jaka jest całkowita opłata za winietę za ponton 4,7m :?:
devilcape
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) devilcape » 20.07.2009 18:01

Winietkę przykleiłem na dziobie po prawej stronie obok numeru rejestracyjnego. Nie wiem czy jest to jakoś uregulowane, wiem jedynie że musi być umieszczona w widocznym miejscu.
Koszty winietek są uzależnione od długosci łodzi, generalnie zgodnie z cennikiem w tym wątku:
forum/viewtopic.php?t=17857

Plus dodakowe opłaty prócz wynikającej z długości łodzi, w postaci:
1. Spis świateł - 60 kn
2. Opłata administracyjna - 40 kn
3. Sea information chart... cokolwiek to jest (ulotka) - 20 kn

Ważne jest też to by podać jaknajwięcej osób do spisu "List of Persons" - integralnej części winiety, ponieważ żadna nie wpisana osoba nie powinna przebywać na pokładzie w razie kontroli. Należy podać ich imiona, nazwiska oraz dane np. nr paszportu, kapitanat to potwierdza pieczęcią i należy to wozić ze sobą na pontonie.

...zapomniałem dodać... wymagają okazania polisy OC pontonu lub taką jak ja miałem, czyli w Allianz "OC w życiu prywatnym" z opcją zdarzeń na wodzie!!!

Nas nie kontrolowano, ale słyszałem że to się zdarza.

Pozdrawiam
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 20.07.2009 18:12

devilcape - a jak nie mam świateł :D , a 3 punkt to rozumiem iż jest to ta śmieszna mapka :?: , tak najpierw tato pojedzie do Allianz i wykupi OC na ponton a dopiero potem do kapitanatu po winietę
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 20.07.2009 20:42

D1ALVARO napisał(a):devilcape - a jak nie mam świateł :D

To a propos punktu 1 :?: :lol:
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 20.07.2009 20:57

MorskiPas - dokładnie :D czemu płacić za coś czego nie ma , ponton to nie 6 metrowa łódź z osprzętem nawigacyjnym, radiem i światłami :D , heh co najwyżej mogą sprawdzić czy ojcu światła w przyczepie działają :lol:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 20.07.2009 21:04

D1ALVARO napisał(a):MorskiPas - dokładnie :D czemu płacić za coś czego nie ma , ponton to nie 6 metrowa łódź z osprzętem nawigacyjnym, radiem i światłami :D , heh co najwyżej mogą sprawdzić czy ojcu światła w przyczepie działają :lol:

Wstawiłem :lol: bo to nie światła Twojego pontonu są w tym spisie, tylko latarnie morskie i inne światła nawigacyjne.

Co nie zmienia faktu, że jest to haracz za rzeczy do niczego Ci niepotrzebne, bo kto pływa pontonem w nocy. Ale cóż, jak można wyrwać jeszcze trochę kasiory od turysty, to grzech odpuścić. :evil:

Dziwi mnie też wciskanie pontonowcom listy załogi, bo w przepisach na stronie Ministerstwa (więc chyba aktualnych) wyraźnie jest napisane, że lista załogi nie jest wymagana dla łodzi na których nie da się spać/mieszkać.

http://www.mmpi.hr/userdocsimages/2005/ ... 20engl.pdf
http://www.mmpi.hr/UserDocsImages/nn-40 ... e-more.htm (Članak 6)

Ale za listę nie pobierają dodatkowej opłat, więc niech sobie piszą jak mają ochotę.

pozdrav K
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 20.07.2009 21:27

MorskiPas - dokładnie pontony raczej świateł nie mają :lol:

kurcze z biednych turystów to wszędzie kasę wydoją :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 59
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone