Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
baunty
Cromaniak
Re: Wynajem łodzi pontonów

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 24.05.2018 11:54

Rysio napisał(a):
baunty napisał(a):nie wiem czy ktokolwiek z forumowiczów przewoził na przyczepce ponton z przypiętym silnikiem - więc wszystkie rady nie będą sprawdzone w praktyce

Przewoziłem i nic się gumjakowi nie stało. Bardziej się o dno obawiałem na rolkach niż o pawęż, bo nie bardzo jest jak dociągnąć pasami. Ludzie :!: przecież ona dostaje 10 razy większe obciążenia podczas pływania niż od samego wiszenia :!: Zwroty, skoki przez fale itp przecież generują nieporównywalnie większe obciążenia na pawęż niż podskakujące na ewentualnych nierównościach kilkadziesiąt kilo :)

Ryzykowne z tymi rolkami, ale widać udało się.
W sumie nie powielałbym tego pomysłu :)

Co do stabilizacji silnika, to na wodzie jest więcej napięć wzdłużnych a w transporcie poprzecznych ( pionowych).
Ja bym próbował to ustabilizować - choćby na wszelki wypadek.
Dopasowana do kila podpora poprzeczna pod rufą przy pawęży powinna dużo pomóc, przynajmniej da podparcie podłodze i w znacznym stopniu zniweluje szarpanie góra/dół.
Wtedy też spokojnie dociskasz pasami ponton i do góry też nie skacze.
Nie jest problem dorobić takie podpory, a jednak dużo bezpieczniej.
Cała konstrukcja takiego łoża przypomina drabinę z z wygiętymi po łuku w dół poprzeczkami - wystarczą 2-3 poprzeczne ( ostatnia pod pawężą lub jeszcze jedna listwa wzdłuż na dole ) i mamy święty spokój.

Takie łoże pod ponton można zrobić ze zwykłej sklejki - przytwierdzonej do konstrukcji stalowej i owiniętej np filcem.
Wyciągarka do pontonu też raczej nie będzie potrzeba, wystarczy sama rama z konstytucją łoża - bez żadnych rolek.
Rysiu, a może opisz dokładnie jak Ty woziłeś to spakowane w zwykłą przyczepkę - to chyba najprostszy sposób - tylko przy silniku na rumplu.
Ostatnio edytowano 24.05.2018 16:16 przez baunty, łącznie edytowano 2 razy
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.05.2018 12:55

Gumjak przewoziłem 3 krotnie po Polsce jak miałem podłodziówkę z RIBa na rolkach. Potem RIB poszedł razem z przyczepą w świat, a robić nowej pod gumjak mi się nie opłaca, tym bardziej że z polskiego pływania się wyleczyłem. W razie W to mam towarówkę a do Cro daję radę się spakować do Zafiry do kofra i boxa na dachu, więc już niczego nie ciągnę :D Piszę tylko że się dało. Oczywiście silnik tak jak piszesz ustabilizowany, ale to nie tyle ze względu na pawęż, ile żeby blokady nie rozwalić :D
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 24.05.2018 13:08

pasztecik napisał(a):Oczywiście ponton nie będzie wypożyczany z pieniądze. Wole butelki wina z całego świata ;)

To będzie podatek od darowizny - nieodpłatnego świadczenia usług (jak ostatnio pakiety med dla prac)
Chyba, że znajomi prowadzą działałność związaną z alkocholem to VAT od darowizny muszą doliczyć ...

wcale nie żartuję - za długo eobiłem systemy IT dla największy corpo i sie nasłuchałem

wiecie ze jak na przestrzeni 5 lat dacie dziecku (WLASNEMU) w sumie więcej jak 9 tys PLN to musicie to zgłosić na PIT-cie specjalnym ?? I jest od tego kara :D // sorry nie kara a podatek ;)

https://poradapodatkowa.pl/fiskus_rozli ... ,394.phtml

W Grecji jest akcja (od tego roku) ale dotyczy (na razie) jachtów zaglowych. Prowadzisz ten jacht a nie ma właściciela to kara - podejrzenie o nielegalny wynajem.

Tak na serio to radziłbym:
- przy ubezpeczeniu pytać się czy może jednostkę prowadzić osoba której bezpłatnie użyczamy sprzęt
- spisać umowę w PL i ANG i jakoś poświadczyć gdzieś o użyczeniu jednostki
- nie wiem jak jest z użyczeniem komuś przyczepki

W Pantaeniusie pierwsze 2 punkty potwierdzili. Wszystko jest dobrze jak jest dobrze. Ktoś wpadnie w przyczepkę jak będzie holowany ponton i juz mogą być schody. Tak samo jak kontrola na wodzie potem, wypadek
Ostatnio edytowano 24.05.2018 13:48 przez ogorek, łącznie edytowano 1 raz
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 24.05.2018 13:12

marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 24.05.2018 14:09

Moje zdanie:

Transport - nie ma żadnego sensu przewozić pontonu do Cro na przyczepie podłodziowej. Po co się męczyć nad zabezpieczaniem silnika? Albo mocowaniem pontonu? Myśleć o nadyrężeniu pawęży? Po to ponton można złożyć, żeby na długiej trasie wieźć go złożonym. Jeżeli przyczepa to tylko towarówka, a ponton złożony w niej razem z silnikiem na rumplu. Pod ponton przyczepa ma sens tylko na krótkim dystansie, żeby napompować w domu albo trzymać napompowany i na pobliski akwen dowieźć juz napompowany, złożony.

Uprawnienia sternika motorowodnego, 1 NM od brzegu w Cro - to prawda (#ogórek), taki jest formalnie stan prawny, ale praktyka i życie pokazują, że nie ma problemu formlanego. Za przestrzeni wszystkich lat tego forum, nigdy nie zdarzyło się, żeby ktoś miał z tego powodu kłopoty w Chorwacji, z innych źródeł tez nigdy o takich problemach nie słyszałem. Oczywiście sytuacja może się zmienić. Ale póki co osobiście kompletnie się tym nie przejmuję i pływam po Jadranie gdzie mi pasuje, mając dokonaną opłatę nawigacyjną, trzymajac się przepisów dot. wyposażenia łodzi, ilości osób oraz z reguły przestrzegając ograniczeń prędkości - ślizg blisko brzegu (choć z rozsądną tolerancją), zdecydowanie w miejscach z ograniczeniami V.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 24.05.2018 16:25

marsik napisał(a):Moje zdanie:

Transport - nie ma żadnego sensu przewozić pontonu do Cro na przyczepie podłodziowej.

Też pewnie bym tak zrobił, ale to tylko mając sterowanie z rumpla.
Natomiast jeśli ktoś z jakichś powodów chce to na podłodziówce wozić, to moim zdaniem tylko z przygotowanym łożem.
W sumie każdy wybierze według własnych potrzeb i uznania.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 24.05.2018 19:25

Obrazek

Widziałem kilka takich w CRO jak i w GR jednego. We wszystkich przypadkach emeryciz Niemiec ciągali na przyczepie.
Nie dziwne skoro tam i siedzenia i kierownica i manetka.
Instalować to wszystko za każdym razem

Obrazek
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 24.05.2018 19:38

Oczywiście macie rację - moje twierdzenie ma sens dla pontonów z rumplem, bez sterociągów. Takie miałem na myśli. Ktoś z zainteresowanych tematem nie steruje rumplem na pontonie? Zdaje się, że nie...
pasztecik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasztecik » 24.05.2018 22:40

A jak konserwujecie swoje pontony / riby ?
czesiu1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesiu1976 » 24.05.2018 22:58

Koledzy a jak wygląda sprawa z przewożeniem pontonu na dachu auta - jak już będę na miejscu napompuję ponton popływam sobie czy mogę go potem wsadzić na dach auta zapiąć pasami transportowymi i zawieść do naszej kwatery chodzi o dystans 400m może 500m żeby go za każdym razem nie pompować :D ponton 320 xboat
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 25.05.2018 04:58

pasztecik napisał(a):A jak konserwujecie swoje pontony / riby ?

Ty naprawdę nie przejrzałeś tego wątku?
To jest KOPALNIA wiedzy i jeśli go przeglądniesz znajdziesz odpowiedzi nie tylko na to pytanie...
albe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) albe » 25.05.2018 06:08

Yanush napisał(a):Ty naprawdę nie przejrzałeś tego wątku?
To jest KOPALNIA wiedzy i jeśli go przeglądniesz znajdziesz odpowiedzi nie tylko na to pytanie...

Amen
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 25.05.2018 06:48

czesiu1976 napisał(a):Koledzy a jak wygląda sprawa z przewożeniem pontonu na dachu auta - jak już będę na miejscu napompuję ponton popływam sobie czy mogę go potem wsadzić na dach auta zapiąć pasami transportowymi i zawieść do naszej kwatery chodzi o dystans 400m może 500m żeby go za każdym razem nie pompować :D ponton 320 xboat

Z silnikiem to chyba 100 kg waży .... a nośność dachu mniejsza.

A czemu nie trzymać na wodzie przy bojce
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.05.2018 06:52

czesiu1976 chyba były ciężarowiec...
100 km na dach to dla niego piórko....
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 25.05.2018 07:06

czesiu1976 napisał(a):Informacyjnie Ponton 320 silnik Tohatsu 6KM

ogorek napisał(a):Z silnikiem to chyba 100 kg waży ....
Janusz Bajcer napisał(a):czesiu1976 chyba były ciężarowiec...
100 km na dach to dla niego piórko....
Serio myślicie, że ten zestaw do setki kg dojdzie?
Silnik ma wagę "1-osobową" (około 25 kg), minuta i w bagażniku.
A sam ponton na dach. Nie przypuszczam, aby ten ponton ważył więcej niż worek cementu*.

Ale ogorek dobrze radzi: pogadaj z gospodarzem o bojce.

* kiedyś cement był w workach po 50 kg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 574
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone