Jeden oryginalny wężyk, dwa oryginalne zbiorniki (po 25 l).
Czyli wężyk przepinam od zbiornika do zbiornika (leżą obok siebie), przy silniku nie ruszam.
Zbiorniki obok siebie:
marsik napisał(a):swider1985 napisał(a):To ile kasują 1 KM i ? I za metr bo zmianki a nikt nie wie czytałem to i ci niewidzę
Opłaty nawigacyjne się nie zmieniły (o ile wiem).
Poważne wzrosty dotyczą taksy turystycznej, czyli jednostek z miejscami do spania.
Teraz opłata za winietę (sigurnost plovidbe) wychodzi mniej więcej o połowę taniej, a jej wysokość oblicza się według wzoru:
20*L + 2*P
gdzie:
L - długość jednostki w metrach
P - moc silnika w kilowatach
Do tego trzeba doliczyć 40 kun opłaty administracyjnej i 20 kun za mapę informacyjną.
ogorek napisał(a):Do tego dolicz ubezpieczenie OC łódki które jest wymagane
swider1985 napisał(a):A teraz kolejne pytanie czy macie wiedzę na temat spalania silnika yamaha 20km 4 suw ile spali maksymalnie 5 litra na godz ?? Hmm
artom napisał(a): Pozdrawiam (jak tam, u was sezon motorowodne już otwarty?).
marsik napisał(a):Yanush napisał(a): A ja myślałem o wzięciu 2 zbiorników.. Jako główny 24l a zamiast kanistra 5-10l zabrać (napełniony) zbiornik 12l. Wtedy, w razie potrzeby przełączam tylko linię paliwową i w drogę...
Jak Ci wygodniej. Moim zdaniem obowiązkowy jest większy zbiornik + kanister 5-10l. Drugi zbiornik to dodatek.
Ale tak jak Ci radzi Rysio, nie brałbym dwóch zbiorników na pokład pontonu. Jeden duży + mały kanister z rezerwą jest wygodniejsze i całkowicie wystarczające. Na najdłuższych wycieczkach, rzędu 120km, pontonem z 20hp, zdarzało mi sie na wszelki wypadek dolać z kanistra do zbiornika.
Inna sprawa, że zbiornik 12l zabierałem też na wyjazd (miałem miejsce w boksie), traktując go jako kanister do zaopatrywania się w paliwo, czasem podłączałem go zamiennie zamiast dużego, zamiast przepompowywać. Na Dugim Otoku miałem 40km do najbliższej stacji, przywoziłem ile się dało, czyli oba zbiorniki + kanister 10l.
Do przepompowywania najlepsza moim zdaniem pompka typu rurka z zaworem kulowym. Kilka ruchów w kanistrze i błyskawicznie się przelewa, zero chlapania.
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...