tczprka napisał(a):(...)@czesiu1976
Próbowałem odpisać na Twojego priva, ale za każdym razem wystawiał błąd
faq.php#f3r12
tczprka napisał(a):(...)@czesiu1976
tczprka napisał(a):Rozmawiałem z inspektorem i poradził, żeby położyć ponton na ziemi i zmierzyć najwyższy stały punkt (u mnie dziób) . A co do zanurzenia to trzeba pokombinować - zanurzenie pontonu (kilka centymetrów) plus długość na jaką wystaje silnik poniżej dna. U mnie wyszło tak około 35, więc 40 ma sens
@czesiu1976
boboo napisał(a):Nie wiem ilu Was jest. Jeśli tylko dwoje, to wymontuj (nie złóż) tylne siedzenia.
Kamizelki zakup automatyczne, zajmują mniej miejsca.
Żadnych walizek - ciuchy luzem w reklamówkach poupychać w "szczeliny".
Nie znam Twojej żony/partnerki, ale moja doskonale rozumie, że pontonowy urlop w Chorwacji to nie raut w Sheratonie.
I dobra rada: przypuszczam, że masz do tego Merkurego zbiornik 12-litrowy.
Weź jeszcze jeden.
Nam dużo przyjemniej "plażuje się" na miękkim, kołyszącym gumenjaku, niż na twardej rzeczywistej plaży.
Jeśli myślisz podobnie:
- przyda się pomoc do wchodzenia na ponton, czyli drabinka
- jakaś lodóweczka (nam się dobrze sprawdzają styropianowe składane pojemniki - 2 x 7 litrów)
- maski i płetwy
Usiądźcie sobie wieczorem przy winku (jeszcze przed urlopem) i zróbcie sobie krótki kursik z odróżniania rzeczy niezbędnych od przydatnych.
ogorek napisał(a):A ponton X-boat 320 waży 56 a box dachowy waży 15-20 kg, nie mówiąc o tym, ze wiele box-ów (jak Thule Pacyfic) deklaruje max obciążenie jego też 50 kg.
ogorek napisał(a):Widocznie mam/miałem słabe auta ale większość z nich miała dopuszczalne obciążenie dachu 50kg
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...