marsik napisał(a):300m od brzegu na Jadranie - też uważam, że to upierdliwe, choć generalnie rozsądne.
to ile w końcu jest 300 m czy 250 m?
bo ja się już trochę pogubiłem
marsik napisał(a):Kojarzycie natomiast chorwacki przepis dot. kotwiczenia w okolicy plaży? Jest takowy? Często są bojki ograniczające kąpielisko i to jest jednoznaczne, nie wolno ich przekraczać. Ale jak ich nie ma? Na dzikiej plaży ludzie, jest jakiś przepis zabraniający kotwiczenia blisko brzegu? Zdarzyło mi się spotkać z pretensjami niemieckiej Chorwatki w płytkiej piaszczystej zatoczce, że za blisko brzegu kotwiczę (jakieś 40-50m), przy głębokości może 1,2m. Oczywiście podobnie kotwiczyło kilka innych łodzi.
Tu jest nasze kotwicowisko (bojkowisko
) w Pirovacu
widok z wody
Gumjak trzymamy bezpośrednio przy plaży, jest zrobione oficjalne wejście w bojkach wyznaczających kąpielisko.
Gdy nie ma nikogo w wodzie to wychodzimy i wchodzimy normalnie na silniku ( bardzo powoli), gdy widzę że są ludzie w wodzie, to gaszę silnik przed wejściem i albo staram się trafić w bojkę korzystając z bezwładności, nie udało się ani razu
, albo pagaje w ruch.
Rysio napisał(a):Pływanie z 20 metrową kotwiczną jest co najmniej nieodpowiedzialne. Osobiście kotwiczną mam ok 70 metrów a w razie "W" zawsze mogą cumę dowiązać i wtedy robi mi się ponad 100m liny.
To chyba zależy gdzie pływasz.
My głównie taplamy się w Zalewie Pirovackim
a tam głębokość rzadko przekracza 20m, przy brzegu jest to 5-7m.
Jeszcze nie zdarzyło nam się wydać więcej niż 10m liny, więc 30m kotwicznej + 30m cumy do brzegu uważam za wystarczające
Rysio napisał(a): Fi 8 do codziennego kotwiczenia jest za gruba. Owszem też mam 8 ale jeśli musiałbym parkować na noc na kotwicy, więc od kilku lat leży w bagażniku. Teraz używam 5 mm i taką udało mi się rozerwać drapaka 1,5 kg bez jakiejkolwiek szkody dla liny. 5 mm ma około 400 kg wytrzymałości 8 mm blisko tonę.
Tak , ale oprócz wytrzymałości ważny jest też komfort tego który ciągnie za tą linę ( żona )
,
5mm bardzo ładnie wrzyna się w paluszki
, dlatego do kotwiczenia mamy 10mm, a 5mm jako cuma brzegowa żeby gumiak stał zawsze dziobem do fali.
Lina + 2m łańcucha + 1,5kg drapak chowa się bardzo ładnie w małej torbie na burcie, gdzie nie zawadza , a w razie czego jest zawsze sklarowana i gotowa do rzucenia.