nur1 napisał(a):Dzięki bardzo. No zobaczymy jak będzie.
Ale ale aleeeee... jak będzie to się jeszcze okaże.
Witamy na forum.
Jegomość, który opowiedział mi tą historię dostał podobno mandat za pływanie z silnikiem elektrycznym za brak uprawnień sternika i wykupionej winietki na ponton. Jeśli to prawda to to mi trochę przeszedł apetyt na tą Chorwację
Segitarius napisał(a):[...] brak wydrukowanej listy osób na pontonie...[...](
Segitarius napisał(a):I wystarczy byle pierdoła żeby przytulić 1500 kun lub więcej.
Segitarius napisał(a):Z popularnych "uchybień" w zachowaniu pływających pontonem wymienił brak polskiej bandery, brak obowiązkowego wyposażenia na pokładzie, brak wydrukowanej listy osób na pontonie...
Segitarius napisał(a):P.S
Jegomość, który opowiedział mi tą historię dostał podobno mandat za pływanie z silnikiem elektrycznym za brak uprawnień sternika i wykupionej winietki na ponton. Jeśli to prawda to to mi trochę przeszedł apetyt na tą Chorwację
MorskiPas napisał(a):Czyli, np.
- ponton dłuższy niż 3m 2,5m z silnikiem elektrycznym lub spalinowym o dowolnej mocy ma mieć kupioną winietę.
- skuter wodny (mimo, że zwykle bywa krótszy niż 3m 2,5m ale ma duży silnik) ma mieć kupioną winietę.
Jeżeli dana jednostka posiada silnik - potrzebny jest PATENT uprawniający do jej prowadzenia, nawet jeżeli polskie przepisy tego nie wymagają. Nie należy sugerować się tym, że Chorwaci wypożyczają małe łódki bez pytania o papiery, a policja przymyka na to oko, bo to jest ich biznes, a łódki przywożone są dla nich konkurencją.
Rysio napisał(a):Segitarius napisał(a):I wystarczy byle pierdoła żeby przytulić 1500 kun lub więcej.
Banderę mam, gaśnicę mam, wiosła, liny, kotwicę i słodką wodę mam, nawet jakieś tam narzędzia mam i wybierak, listy osób (popis osoba) od kilku lat już na pontonie nie potrzeba. Tak więc mam wszystko co mieć należy, albo przynajmniej mieć wypada, chyba że coś nowego zostało wprowadzone. Jedyne czego nie mam to naczynia gdyby mi się olej lub paliwo rozlało a ponoć mieć należy. Ale że co ? 30 litrów bo taki mam zbiornik paliwa?
ogorek napisał(a):
Naczynia na olej i paliwo ?? Chyba nadmuchiwany basenik 100l musialbym wozić ...
Segitarius napisał(a):Jegomość, który opowiedział mi tą historię dostał podobno mandat za pływanie z silnikiem elektrycznym za brak uprawnień sternika i wykupionej winietki na ponton. Jeśli to prawda to to mi trochę przeszedł apetyt na tą Chorwację
Akurat od tylu lat ile jeżdżę do Cro ani Chorwacka policja drogowa czy wodna czy inne służby nie czepiały się nigdy i raczej za naprawdę drobne uchybienia czy złamanie przepisów nie wyrzucają od razu bloczka mandatowego z kieszeni.
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...