Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 23.02.2018 08:54

boboo napisał(a):Zakupiłeś i już masz? Czy dopiero zakupiłeś poprzez zamówienie i czekasz?
Po prostu sprawdź i przymierz (od razu, albo po ich przyjściu).

Zakupiłem, jadą do mnie :)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.02.2018 09:00

No to cierpliwości deczko.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 23.02.2018 09:11

Kamizelki ratunkowe na łodziach pod chorwacką banderą powinny być zgodne z zasadami:
SOLAS 74
albo
EN ISO 12402
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 23.02.2018 09:26

mirko napisał(a):Kamizelki ratunkowe na łodziach pod chorwacką banderą powinny być zgodne z zasadami:
SOLAS 74
albo
EN ISO 12402

A pod polską banderą na wodach chorwackich?
Wydaje mi się, że bandera nie ma tu nic do rzeczy. W Cro obowiązują przepisy chorwackie (?)
Ale oczywiście to mój 'punkt widzenia'...
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 23.02.2018 10:40

Wszystkie statki i łodzie pływające nad morzem muszą spełniać wymagania, bandery państwa które posiadają. W Polsce zasady bandery są realizowane przez PRS a w Chorwacji przez HRB. Myślę, że dobrze jest poznać wymagania dotyczące flagi. W Chorwacji zasady dla łodzie pływające nad morzem nie dotyczą łodzie pływające nad jeziorami albo rzekami.
Tylko wtedy, gdy coś się wydarzy, pojawią się problemy!
Jest przysłowie:
"Wszystko dobre co się dobrze kończy"
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 23.02.2018 11:20

mirko napisał(a):Wszystkie statki i łodzie pływające nad morzem muszą spełniać wymagania, bandery państwa które posiadają. W Polsce zasady bandery są realizowane przez PRS a w Chorwacji przez HRB. Myślę, że dobrze jest poznać wymagania dotyczące flagi. W Chorwacji zasady dla łodzie pływające nad morzem nie dotyczą łodzie pływające nad jeziorami albo rzekami.
Tylko wtedy, gdy coś się wydarzy, pojawią się problemy!
Jest przysłowie:
"Wszystko dobre co się dobrze kończy"

To ja nie będę wieszał bandery :mrgreen:
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 23.02.2018 12:09

Ale ten Lalizas jest zgodny z ISO 12402, możesz wieszać banderę (nawet piracką)

https://www.lalizas.com/product/13-iso-inflatable-lifejackets/4587-lifejacket-alpha-170n-iso-12402-3
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 23.02.2018 14:39

ogorek napisał(a):Ale ten Lalizas jest zgodny z ISO 12402, możesz wieszać banderę (nawet piracką)

https://www.lalizas.com/product/13-iso-inflatable-lifejackets/4587-lifejacket-alpha-170n-iso-12402-3

Wskazałeś na model Alpha, ja mam (będę miał) Sigma 170N. Ale widzę, że ta Sigma też żyje w zgodzie z ISO 12402 :oczko_usmiech:
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 26.02.2018 21:40

boboo napisał(a):To tak jak pisał kolega ogorek,
między nogi go :D
żeby kamizelka nie odfrunęła przez głowę przy podniesionych rękach.

No i dotarły do mnie kamizelki. Przyodziałem jedną z nich i... dalej nie wiem jak ten żółty pas ma być zapięty.
Ta pętelka z żółtego pasa ledwo sięga mi do podbrzusza..
front.png
back.png

Może jednak powinienem dokupić ten pas krokowy i do tej pętelki dopiąć?
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 28.02.2018 11:11

http://www.lalizas.com/filemanager/uploads/files/catalogues/Lalizas_Safety_Catalogue_2016_EN.pdf

To wygląda jakby było dodatkowym zabezpieczeniem klamry (aby się nie otworzyła) plus może za to Ciebie ciągną jak ratują.

Raczej na pewno pas krokowy nie do tego.

Ja mam cos takiego (dealer łodzi ALU ze Szwecji sciągał ze Szwecji za połowę tego co teraz oferują w PL) Baltic Legend

Obrazek

Na ciepły klimat jest fajne bo wyłożone neoprenem od strony ciała

I jak widzisz pas krokowy MUSI mieć już gotowe klamry w całości (poniżej z ich strony modelka)

Obrazek

Trzeba było pisać, że szukasz kamizelek. Mam gdzies kilka lalizasów automatów - nigdy nie strzelane - chociaż podobno warto raz do roku strzelić aby sprawdzić szczelność.
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 28.02.2018 13:21

ogorek napisał(a):http://www.lalizas.com/filemanager/uploads/files/catalogues/Lalizas_Safety_Catalogue_2016_EN.pdf
To wygląda jakby było dodatkowym zabezpieczeniem klamry (aby się nie otworzyła) plus może za to Ciebie ciągną jak ratują.
Raczej na pewno pas krokowy nie do tego.

Dziękuję ogorek, czyli powinienem dokupić pas krokowy.

P.S. Ja nie szukałem tych kamizelek. Miałem zwykłe, ale jak natrafiła się okazja to się nie zastanawiałem zbyt długo :mrgreen:
nur1
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nur1 » 06.03.2018 20:39

Witam
Pierwszy raz wybieram się z pontonem do Chorwacji
Wszystko kupione gumiak silnik (Honda 20) kamizelki liny odbojniki kotwica daszek bagażnik na hak i inne rzeczy potrzebne które wyczytałem w tym temacie.
I teraz ostatnie pytanie czy jak znajomemu dam patent i rejestrację z PZM i NW to jest mi w stanie pozwolenie na pływanie wykupić w maju.
Wakacje zaczynam niestety w sobotę sierpniową i nie chciałbym dwóch dni stracić na patrzenie na wodę :D
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 06.03.2018 21:14

Ja wysłałem gospodyni skany rejestracji i ubezpieczenia i ona wykupiła więc kolega twój nie powinien mieć kłopotów.
Daj mu kopie bojak kolega zgubi ...
baska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baska » 06.03.2018 23:52

nur1 napisał(a):Witam
Wakacje zaczynam niestety w sobotę sierpniową i nie chciałbym dwóch dni stracić na patrzenie na wodę :D

Żeby się nie rozczarować, nie nastawiaj się, że 100% wakacyjnego czasu spędzisz na wodzie. Bo jak dmuchnie Bora albo Jugo, to możesz siedzieć więcej niż dwa dni na brzegu, sprawdzając prognozy, kiedy wreszcie przestani wiać :).
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 07.03.2018 09:02

Ja tak miałem. Przyjechaliśmy (bodajze) 20 sierpnia w niedzielę.
Piękne słońce jakiś tam wiatr.
Zwodowaliśmy i postanowiliśmy pływac w poniedziałek (od rana) aby poleniuchować po podrózy
A w nocy w niedzielę burza i Bora ze tylko swiszczało.
W sumie dmuchało do środy popo ale już we wtorek pływaliśmy bo jak tu wytrzymać jak nawet woda chłodna się zrobiła (kapiel srednią przyjemnością była)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 554
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone