Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 12.07.2009 14:24

bogdan63 - to tak jak moja, dodam też że jak na 40km pali strasznie mało paliwa , około 2,5 l wyszło na 1h ( różne pływanie spacerowe, ślizg , szybkie itp ) także jestem bardzo zadowolony z tego silnika :D
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 13.07.2009 17:03

terenowiec-(Następnie Honda, która ponoć (tego nie wiem) ma pompę oleju, co by miało świetny wpływ na pracę na niższych obrotach ) wszystkie 4 suwy co mają więcej niż 1 cylinder posiadają pompę oleju
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 13.07.2009 18:34

Na polu boju pozostały już tylko 3 marki:
Tohatsu 9,8HP - 7600zł (wersja podstawowa)
Yamaha 9,9HP - 10000zł (wersja podstawowa, ale ma chyba o ładowanie więcej)
Honda 10HP - 10800zł - wersja podstawowa.
Między Yamahą i Hondą różnicy w cenie aż tak wielkiej nie ma, natomiast Tohatsu kusi ceną o 2500 - 3000 tysiące niższą, co by prawie wystarczyło na ponton. Chorwaci twierdzą, że Tohatsu to pierwsza liga, ale jest to opina raptem 2 Chorwatów, czyli nie całekiem miarodajna. Nie mniej to japończyk z krwi i kości. Tylko czy nie bedzie problemów kiedyś z jego serwisem i odsprzedaniem?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.07.2009 18:38

Fakt. W Cro Tohatsu widzialem zatrzęsienie...
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 14.07.2009 10:16

to prawda ale o niczym nie świadcząca , u nas dużo było małych fiacików...
pozdrawiam
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 14.07.2009 10:44

niedzwiedz40 napisał(a):terenowiec-(Następnie Honda, która ponoć (tego nie wiem) ma pompę oleju, co by miało świetny wpływ na pracę na niższych obrotach ) wszystkie 4 suwy co mają więcej niż 1 cylinder posiadają pompę oleju

Honda BF5 ma pompę oleju, natomiast BF 2 i 2,3 rozbryzg oleju - odnośnie jednocylindrówek.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.07.2009 18:16

MorskiPas, ratuj!

Ktos na forumie dawal link do jachtu lepszego w prowadzeniu od Bavarii. Pamiętasz gdzie, co, jak?
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 14.07.2009 18:28

Marshall napisał(a):
niedzwiedz40 napisał(a):terenowiec-(Następnie Honda, która ponoć (tego nie wiem) ma pompę oleju, co by miało świetny wpływ na pracę na niższych obrotach ) wszystkie 4 suwy co mają więcej niż 1 cylinder posiadają pompę oleju

Honda BF5 ma pompę oleju, natomiast BF 2 i 2,3 rozbryzg oleju - odnośnie jednocylindrówek.

wydawało mi sie ,że rozmawiamy o silnikach ,a nie o podkaszarkach .... silnik 2 to może i jest dobry .... do pontonika - może Panowie skupią się na silnikach?
Mam kosę ręczną Huskvarny o mocy 4,6 KM .... jeszcze raz proszę - o silnikach panowie ,nie o kosiarkach !!! :wink:
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 14.07.2009 19:12

Jacku L, jest takie foru "forum dla bogaczy", tam sie mozna pochwalić, a w ostateczności proponuję nasza-klasę ,na której (nie chwaląc sie) mam 634 znajomych.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.07.2009 19:20

Znam gościa, który zrobił silnik do łodzi z piły STIHL. O dziwo wszystko działa. Pozdrawiam. :lol:
mottom
Cromaniak
kosiarka

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 14.07.2009 19:20

A ja mam podkaszarkę elektryczną (mocy nie znam, ale jest mała) bo na mój ogródek większą nie wjadę :wink:

Ciekawe - czy można by odpalić taki silnik zaburtowy i śrubą napędową skosić trawkę......... 8) albo inaczej - podłączyć kosę spalinową do pontonu (jak dobry profil noża to powinna pchnąć gumeniaka) :idea:
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 14.07.2009 19:32

Fux: może ja trochę...
Taki temat czytałem: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=22155
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.07.2009 19:33

piotrs napisał(a):Fux: może ja trochę...
Taki temat czytałem: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=22155

Dzięki serdeczne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 14.07.2009 22:00

Jacek L napisał(a):
Marshall napisał(a):

wydawało mi sie ,że rozmawiamy o silnikach ,a nie o podkaszarkach .... silnik 2 to może i jest dobry .... do pontonika - może Panowie skupią się na silnikach?
Mam kosę ręczną Huskvarny o mocy 4,6 KM .... jeszcze raz proszę - o silnikach panowie ,nie o kosiarkach !!! :wink:

Odpowiedziałem na post kolegi odnośnie pomp paliwa w silnikach Honda. O co Ci chodzi, w czym masz problem :?: To że masz duży silnik nie oznacza, że jesteś najlepszy. Małe silniki mają wiele zastosowań i są potrzebne na rynku. Jeżeli myślisz, że moc to wszystko to załóż sobie 225 KM do jachtu żaglowego jako pomocniczy albo do łodzi wędkarskiej i spróbuj trollingu. Nie wiem kogo chciałeś obrazić swoją wypowiedzią ale to już Twój problem. Uprawiam żeglugę zawodowo, i na co dzień mam do czynienia z dużymi jednostkami o pokaźnych mocach. Mimo to na szlaku żeglugowym małe jednostki traktuję jak przepisy i dobre maniery nakazują, czyli na równi z innymi. Dla mnie to nie są sternicy podkaszarek ,ale dla Ciebie...... Mimo, że posiadam zestaw TE-25 i BF5 Hondy to mnie nie uraziłeś. To mam do pływania z dziećmi. Jak chce poszaleć to jeszcze XP stoi w garażu.

Masz kosę o mocy 4,6 KM :?: super :!: A ja mam w domu piec do centralnego ogrzewania o mocy 37 kW. Porównianie bez sensu :?: Akurat ten piec ma tyle do motorowodniactwa co Twoja kosa........
Ostatnio edytowano 15.07.2009 08:37 przez Marshall, łącznie edytowano 1 raz
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 15.07.2009 06:55

Koledzy proszę się nie kłócić. Mi akurat chodzi o 8 - 10 HP, ewentualnie do 15, pod warunkiem, że ważyłby wyraźnie poniżej 50 kg. No i oczywiście tylko w 4-suwie. Do tego japońskie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 56
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone