#Segitarius, na Kornatach nie masz żadnego zakazu, trzeba tam bilety kupić.
Jeśli nie kupisz ich na lądzie, to tam zapłacisz drożej.
Ja tam byłem 4 razy bez biletu i za każdym razem przepłynęliśmy praktycznie całość ( raz tylko od zewnętrznej strony) , ale nie wszyscy mieli tyle szczęścia
Generalnie Chorwaci za wszystko łupią kasę - jaskinie, parki narodowe itp ).
W ubiegłym roku na Visie dotknęła nas ( i jednego z modów z tego forum J.B.) konieczność dużej opłaty za wpłynięcie do jaskini - wcześniej bezpłatnej.
Znaleźliśmy bezpłatną na południowej stronie Biševa
W rejonie Šibenika nie masz żadnych zakazów prócz ograniczenia prędkości.
Kup sobie winietę i ubezpieczenie ( tu kwestia jakiej mocy masz silnik).
Bez winiety (teraz nazywanej opłatą brzegową) nawet nie próbuj pływać.
Kupisz ją w Kapitanacie (Lučka Kapetanija )
Pytałeś o informacje z wątku "wyjazd z własnym pontonem.....".
Są one uaktualniane.
Morski Pas tego pilnuje.
Co do odległości od brzegu kiedy można płynąć w ślizgu...
Zachowaj zdrowy rozsądek i tyle.
Tam gdzie są plaże lub porty trzymaj się 300m, aczkolwiek nikt Cię nie ukarze jeśli to będzie mniej a sytuacja nie będzie uzasadniała przymusu wolnego płynięcia. Po prostu nie szalej blisko brzegu gdzie są ludzie.
Niejednokrotnie płynąłem w ślizgu dużo bliżej niż 300m od brzegu, ale miało to miejsce w określonych warunkach bezpieczeństwa ( bezludny brzeg, klif itp).
Przepis ten ma raczej wyeliminować szaleństwa w pobliżu miejsc gdzie może być to niebezpieczne, niż utrudniać pływanie
Nigdy nie wyplywaj ślizgiem z cumowiska lub jakiegokolwiek portu, tam zawsze możesz trafić jakiegoś pasjonata pływania lub snurkowania ( teoretycznie przy wyjściu z portu nie można pływać wpław, ale teoria swoje a życie swoje)