Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 10.12.2017 20:37

Patent i ponton - 2013

Żałuję, że dopiero teraz.
Nigdzie mnie nie ciągnie tak jak na pływanie i pobyty od strony wody w takich klimatach ciepło-umiarkowano-bliskich jak CRO czy GR
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 11.12.2017 21:54

@boboo w Duseldorfie będziesz miał sporo ZODIAC-ów wystawianych
https://www.zodiac-nautic.com/en/2017/09/18/metstrade/
Jak bedziesz to skameruj OPEN 7 proszę

ZODIAC
N-ZO 700 Cabin
Open7
Pro 5.5
Medline 580
Mk2h
Cadet Alu
BOMBARD
Explorer 500
Commando C4
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 12.12.2017 05:42

Chyba się nie wybieram tym razem.
Choć nie wiadomo na 100%.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 13.12.2017 23:49

Ten kolega co produkował HORN 440 mial robić takie mini-RIB-y

Z pontonów ZIPP z twardą podłogą. Dorabiał do tego konsolę z siedziskiem, kierownicę, manetkę i powstawał taki mini-RIB.
Ale ta firma, która zlecała chyba padła więc został mu taki prototyp i sprzedaje go z suzą 20 KM w chyba dobrej cenie

https://www.olx.pl/oferta/6mini-rib-ponton-z-silnikiem-20km-CID767-IDpWrLT.html#82432d995a

Raczej na pewno trzeba to ciągac - nie wiem czy przyczepka jest w cenie.
Może ktoś szukał pontonu plus silnik-a 20 KM to może to warte rzpatrzenia.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.12.2017 07:53

Przy tej wielkości i aranżacji wolałbym jakiegoś Sea-Doo Sparka :wink:
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 22.12.2017 19:41

Zdrowych Spokojnych Świąt.
Zrealizowania planów wakacyjno-motorowodnych w CRO w 2018.
Jak najwiecej pływania w 2018 - oczywiscie najlepiej po CRO
Segitarius
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Segitarius » 26.12.2017 17:48

Witam,

Przymierzam się do "pontonowania" pomiędzy Chorwackimi wysepkami. Z relacji innych wynika, że jest to przeżycie nieporównywalne z lądowym typem zwiedzania. Nurtuje mnie jednak pytanie czy wolno takim pontonem pływać wszędzie? Przypuszczam, że podobnie jak w Polsce są wydzielone strefy ciszy, rezerwaty ornitologiczne, obiekty wojskowe i inne wyłączone z ruchu turystycznego obszary. Jak rozpoznać te miejsca. Czy są jakieś mapy? Nie chciałbym przywieźć z wycieczki mandatu i złych wspomnień, a planuję już teraz i chciałbym być dobrze poinformowany. Po cichu liczę nawet na doszperanie się mapki z zaznaczonymi nurkowiskami i ciekawostkami nurkowymi.

Co do samego poruszania się pontonem. Ostatni wpis na temat regulacji prawnych, cen winiet i zakazów, wyczytałem z posta z:
6.06.2010 (edytowany na początku 2017). Czy ktoś z Państwa jest w stanie określić czy te informacje są nadal aktualne? Jeżeli dynamika zmian przepisów w Chorwacji jest tak wielka ja w Polszy mogło zmienić się prawie wszystko ;)
wyjazd-z-wlasna-lodka-pontonem-skuterem-wodnym-t28177.html

Uprzejmie dziękuję za wszelkie wskazówki
PavveL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PavveL » 30.12.2017 20:12

Segitarius, pływać można prawie wszędzie, problemem są odległości i stan morza dla pontonu. Winieta kosztowała w 2017r. 60-200zł w zależności od długości i mocy. Na patencie sternika śródlądowego możesz legalnie odpływać do 1NM od brzegu. Martw się o bezpieczny powrót z każdej wycieczki, a nie o strefy ciszy na Adriatyku :D .

Wszystkiego najlepszego i Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich forumowiczów!
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 30.12.2017 23:13

Sie temat rozwinął...
Segitarius - zrób patent, dopiero się wybieraj. Ja w tym roku ratowałem takich co na pontonie jakimś 4m silnik nie startował.
Niby niedaleko bo jakies 2NM, ale na pagajach płyneli praktycznie stojąc w miejscu. I co jeśli by sie zerwał silniejszy wiatr ? Jesteś w doopie.
Tak więc bezpieczeństwo ponad wszystko i telefon do przyjaciela.

Jedyny żywy i przestrzegany przepis w Cro to, patent i odległość i prędkość od brzegu w ślizgu :-)) O resztę się nie przejmuj...
Ja w tym roku miałem przyjemność lub nieprzyjemność tłumaczyć się za kolegę przy sterze o w/w. a uwierz było to kosztowne tłumaczenie :)

Powodzenia na 2018 dla wszystkich wodniaków.
Segitarius
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Segitarius » 01.01.2018 17:52

Monte Christo. Dzięki za odpowiedź. Patent zrobię naturalnie. Nie zamierzałem tego etapu pominąć. Jestem jednak zwolennikiem dobrego przygotowania merytorycznego. Nie chcę odpowiedzi ta takie pytania jak: "tereny niedozwolone do samodzielnej penetracji pontonem" zostawiać na ostatnią chwilę. Bez takich informacji mógłbym wybrać się na Kornati i próbować szczęścia. A solą kary podobno niemiłosierne. Zatem z tego planu rezygnuję i próbuję dokopać się jakichś informacji na temat ewentualnych zakazów samodzielnego pływania po archipelagu Szybernik. Gdzie mogę takie informacje znaleźć? Znalazłem stronę kapitanatu Szybernik ale wiadomości, których szukam nie znalazłem.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 01.01.2018 19:42

#Segitarius, na Kornatach nie masz żadnego zakazu, trzeba tam bilety kupić.
Jeśli nie kupisz ich na lądzie, to tam zapłacisz drożej.
Ja tam byłem 4 razy bez biletu i za każdym razem przepłynęliśmy praktycznie całość ( raz tylko od zewnętrznej strony) , ale nie wszyscy mieli tyle szczęścia :)
Generalnie Chorwaci za wszystko łupią kasę - jaskinie, parki narodowe itp ).
W ubiegłym roku na Visie dotknęła nas ( i jednego z modów z tego forum J.B.) konieczność dużej opłaty za wpłynięcie do jaskini - wcześniej bezpłatnej.
Znaleźliśmy bezpłatną na południowej stronie Biševa :D
W rejonie Šibenika nie masz żadnych zakazów prócz ograniczenia prędkości.

Kup sobie winietę i ubezpieczenie ( tu kwestia jakiej mocy masz silnik).
Bez winiety (teraz nazywanej opłatą brzegową) nawet nie próbuj pływać.
Kupisz ją w Kapitanacie (Lučka Kapetanija )

Pytałeś o informacje z wątku "wyjazd z własnym pontonem.....".
Są one uaktualniane.
Morski Pas tego pilnuje.

Co do odległości od brzegu kiedy można płynąć w ślizgu...
Zachowaj zdrowy rozsądek i tyle.
Tam gdzie są plaże lub porty trzymaj się 300m, aczkolwiek nikt Cię nie ukarze jeśli to będzie mniej a sytuacja nie będzie uzasadniała przymusu wolnego płynięcia. Po prostu nie szalej blisko brzegu gdzie są ludzie.

Niejednokrotnie płynąłem w ślizgu dużo bliżej niż 300m od brzegu, ale miało to miejsce w określonych warunkach bezpieczeństwa ( bezludny brzeg, klif itp).
Przepis ten ma raczej wyeliminować szaleństwa w pobliżu miejsc gdzie może być to niebezpieczne, niż utrudniać pływanie

Nigdy nie wyplywaj ślizgiem z cumowiska lub jakiegokolwiek portu, tam zawsze możesz trafić jakiegoś pasjonata pływania lub snurkowania ( teoretycznie przy wyjściu z portu nie można pływać wpław, ale teoria swoje a życie swoje)
JacekB.
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JacekB. » 03.01.2018 00:41

Witam wszystkich serdecznie.
Mam szybkie pytanie odnośnie sprzętu do pływania.
Uprzedzam pytania: kurs zaczynam w marcu, wcześniej nie pływałem, w Chorwacji byłem 8 razy i teraz czas poznać Cro od strony morza.
Nie zamierzam pływać daleko i raczej ze względu na kilku letnie dzieci stosunkowo nie daleko od brzegu.
Czy ponton firmy bestway serii ocean line Hydro Force nr kat. 65032 jest godny uwagi? Znalazłem taki za 2.4tys. nowy na aukcji (dł. 3,5m).
Z opisu wg mnie laika jest ok (może ktoś ma tej firmy i coś może powiedzieć).
Planuję założyć do tego silnik do 10km i na czymś takim zacząć przygodę z pływaniem. Nie chciałbym wyrzucić tych pieniędzy w błoto i pluć sobie w brodę że można było dołożyć parę stówek i kupić coś innego/lepszego (może jakiś używany) z tąd moje pytanie. Z góry dziękuję.
Ogonie planuje wydać do 6tys.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 03.01.2018 06:33

Wybieraj w tej kolejności:
1. Transport (miejsce w bagażniku, przyczepka, box);
2. Długość (im dłuższe pływadło, tym lepiej);
3. Silnik (przynajmniej minimalna zalecana dla pływadła moc, im mocniejszy tym lepszy);
4. Cena (w tej klasie cenowej raczej bez różnic).

Ad.1.
Miejsce zajmuje nie tylko ponton i silnik. Dochodzą różne szpeje: bak/i na benzynę, kamizelki (obligo), sznurki, bimini et cetera...

Ale jak już wdepniesz, to... szykuj skarbonkę :oczko_usmiech:
JacekB.
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JacekB. » 03.01.2018 08:27

ad. 1 O miejsce raczej się nie martwię (kombi + duży box) ale też między innymi dlatego chcę silnik do 10km. Poza tym z kilkuletnimi dziećmi nie chcę pływać za dalego od brzegu (dla dzieciaków 5m od brzegu na "łajbie" to już bedzie atrakcja ;-).
Tak dla siebie to pewnie i 25km byłoby za mało.
Odnośnie 2 i 3pkt. to wiem natomiast jak pisałem nie chcę kupić bubla i się zastanawiam czy w takiej kwocie (2,4tys. ten bestway) to nie jest jakaś zabawka z cieńkiego materiału bez wzmocnień na kilu czy też na bokach.
Tego wdepnięcia trochę się boję bo domyślam się jak to się skończy ;-)
baska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baska » 03.01.2018 09:04

http://www.bestway-europe.com/Pdf/S-S-000754.pdf
Tutaj podają że ciśnienie w tubach ma 0.16bar , więc to podobna zabawka co mój Bark, kat D a nie C
Nam do zabawy wokół Murteru i okolic wystarcza.
Odnośnie silnika to kup min 15KM, zobaczysz o ile fajniej jest się ślizgać 30km/h zamiast pchać przed sobą falę 10km/h.
My po pierwszych wakacjach z pontonem już zamieniliśmy 15KM na 25KM bo tamtego było za mało i dzieci się nudziły :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 545
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone