napisał(a) terenowiec » 11.07.2009 17:49
W zasadzie jestem zdecydowany by kupić czterosuwowy silnik w zakresie pomiędzy 8 a 10HP z wyraźnym wskazaniem na 10HP. Którą z czołowych marek byście polecili? Dodam, że zależ mi bardziej na cichej pracy niż na prędkości maksymalnej, która pewnie pomiędzy poszczególnymi markami nie będzie zbyt wielka (przy tych samych mocach). Zależy mi też, by dobrze pracował na maleńkich obrotach - uwielbiam powolutku pływać wzdłuż brzegu. Waga we wszystkich przypadkach jest porównywalna, czyli 37 - 40 kg. Pytanie, czy warto kupować model z alternatorem, który pozwala podłączyć zewnętrzne urządzenia i czy warto kupować z elektrycznym rozrusznikiem (w zasadzie mam obie ręce sprawne i wystarczająco silne by ciągnąć za sznurek)?
Wśród marek które mnie interesuje są: Tohatsu (najtańszy, ponoć bardzo cichy i lekki), Suzuki (nieco droższy, popularny - przez co łatwy dostęp do serwisów, ponoć oszczędny?). Następnie Honda, która ponoć (tego nie wiem) ma pompę oleju, co by miało świetny wpływ na pracę na niższych obrotach i Yamaha, która ponoć jest doskonała, ale też wyraźnie droższa od Tohatsu.
Interesuje mnie silnik nowy, albo bardzo mało używany.
Jakie są Wasze typy?