Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 10.07.2009 20:35

terenowiec - chyba Ci życie nie miłe :D
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 11.07.2009 17:49

W zasadzie jestem zdecydowany by kupić czterosuwowy silnik w zakresie pomiędzy 8 a 10HP z wyraźnym wskazaniem na 10HP. Którą z czołowych marek byście polecili? Dodam, że zależ mi bardziej na cichej pracy niż na prędkości maksymalnej, która pewnie pomiędzy poszczególnymi markami nie będzie zbyt wielka (przy tych samych mocach). Zależy mi też, by dobrze pracował na maleńkich obrotach - uwielbiam powolutku pływać wzdłuż brzegu. Waga we wszystkich przypadkach jest porównywalna, czyli 37 - 40 kg. Pytanie, czy warto kupować model z alternatorem, który pozwala podłączyć zewnętrzne urządzenia i czy warto kupować z elektrycznym rozrusznikiem (w zasadzie mam obie ręce sprawne i wystarczająco silne by ciągnąć za sznurek)?
Wśród marek które mnie interesuje są: Tohatsu (najtańszy, ponoć bardzo cichy i lekki), Suzuki (nieco droższy, popularny - przez co łatwy dostęp do serwisów, ponoć oszczędny?). Następnie Honda, która ponoć (tego nie wiem) ma pompę oleju, co by miało świetny wpływ na pracę na niższych obrotach i Yamaha, która ponoć jest doskonała, ale też wyraźnie droższa od Tohatsu.
Interesuje mnie silnik nowy, albo bardzo mało używany.
Jakie są Wasze typy?
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 11.07.2009 17:51

terenowiec - Yamaha 9,9 lub Honda 10km, a ładowanie i rozrusznik to zależy czy będziesz coś do tego podłączał czy nie, jak nie to szarpak :D
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 11.07.2009 21:06

Dzięki D1ALVARO za radę, ale czy możesz swoją propozycję uzasadnić? Dlaczego? Czy to nie jest tak, że jak chcesz kupić samochód to Mercedesa?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.07.2009 21:09

terenowiec napisał(a):Czy to nie jest tak, że jak chcesz kupić samochód to Mercedesa?

A to akurat nie jest trafny wybór, chyba, że powiedzielibyśmy to w okolicach początku lat'80 zeszlego wieku... :wink:
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 11.07.2009 21:18

Dlatego też pytam czym Kolego wybór Yamahy i Hondy uzasadnia?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.07.2009 21:20

terenowiec napisał(a):Dlatego też pytam czym Kolego wybór Yamahy i Hondy uzasadnia?
Tym, że japonska myśl techniczna jest dzisiaj NAJLEPSZA!!!!
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 11.07.2009 21:43

terenowiec - tak jak napisał wyżej FUX. :D
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 11.07.2009 23:31

A czy Waszym zdaniem Suzuki i Tohatsu to konstrukcje Rosyjskie?
Sam po latach używania różnych wybrałem auta japońskie i wiem że są doskonałe. Dlatego do rankingu silników wystawiłem czterech japońskich producentów.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.07.2009 07:18

Popytaj serwisantów, które najmniej kłopotów sprawiają.
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 12.07.2009 07:54

To może być wielce tendencyjna odpowiedź. Dlaczego? Bo jak serwis, który często jest też sklepem, prowadzi sprzedaż konkretnych marek, to na pewno nie będzie chwalił innych producentów - to pewne. A serwisów, które prowadzą naprawę wszystkich marek jest niewiele i ja jako mieszkaniec Dolnego Ślaska do takich serwisów nie mam dostępu.
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 12.07.2009 08:26

Witam - ja prawdopodobnie bym wybrał Suzuki - sam posiadam Mercurego ,ale po wielu rozmowach i obserwacjach jestem przekonany ,iż te sikniki są najmniej awaryjne (ale interesowałem się siknikami z przedziału 50-90KM ) poza tym budowa silnika jest chyba najmniej skomplikowana a i z serwisem nie ma problemu.
Pozdrav.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.07.2009 08:30

Suzuki robiło motory dla evinruda i mam jak najgorsze doświadczenia. Kiepska jakość wykonania, rozsypująca sie manetka, która zablokowała mi sie przy skalistym brzegu z rzucaniem kotwicy włącznie, falujące obroty, problemy z mocą.
Honda robiła motory z gaźnikami, nie wiem, jak jest dzisiaj.
Znajomy ma yamache i sobie kolejny sezon chwali.
Takie to oto subiektywne i zaslyszane opinie...
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 12.07.2009 13:58

dodam tylko że znam parenaście osób które pływają na silnikach Yamahy i Hondy i jedyne co przy nich robią to wymieniają oleje i filtry czyli podstawowa eksploatacja, jako ciekawostkę dodam fakt że autoryzowany serwisant Tohatsu kazał mi sprzedać moje Tohatsu 30 2 suw i kupić Yamahę 30 w 2 suwie ( mówił że nie do zajechania ) :D, i od 2 serwisantów słyszałem żeby nie kupować Mercury, a jak już kupiłem to tylko to sprzedawać w piz...... bo się psują.
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 12.07.2009 14:00

witam,
mam yamahe 8 z 2004 r i żadnych kłopotów 2-3 pociągnięcia i pali i oby tak dalej...
pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 55
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone