Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 24.10.2017 14:20

Krzysiu :papa: - kolega nie potrzebuje ubezpieczenia.

Jeszcze raz polecam aplikację po polsku chorwackiego ministerstwa.... nIS na smartfony (GooglePlay, iStore). Tam adresy wszystkich kapitanatów, a winietę kupuje się tylko w kapitanacie.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 24.10.2017 17:27

Lub apka lub na ich stronie
http://www.mppi.hr/default.aspx?id=475
marsik napisał(a):Krzysiu :papa: - kolega nie potrzebuje ubezpieczenia.
.....

A nawet nie zwróciłem na to uwagi i z rozpędu dodałem, bo człowiek sobie myśli, że jak sam kupuje ubezpieczenie, to inni też je kupują :D
Tyle, że ja muszę je mieć
perski
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) perski » 24.10.2017 20:50

a ja chyba muszę zrezygnować z zakupu z powodu ograniczeń bagażnika, bagażnik zmierzyłem - 100x90x80cm do sufitu, mam box taurus extreme 400 197cmx72x37 w zimie 4pary nart w alpy wchodzą bez problemu ale ponton 330-360cm np kolibri chyba nie wejdzie?,
przyczepki nie chce, auto 3 lata, na końcówce leasingu więc musi jeszcze zostać
no po prostu dupare :( , a tak sie napaliłem, syn jak dowiedział się że wyjazd z pontonem+20km to pierwszy raz od 3 lat też chetnie pojedzie do cro - więc do środka nic nie wcisnę
myślicie że jest szansa rozłożyć /nie w torbie/ ponton w boksie żeby sie zmieścił? ,podłogę i silnik dałbym do bagażnika?
pozdrawiam
dla 4 osób 350cm to chyba minimum żeby był fan
czesiu1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesiu1976 » 24.10.2017 22:07

Ponton wejdzie tylko spakuj w mniejsze paczki mnie też to czeka tylko ja chcę kupić box typowo pod ponton taki do 75kg i myślę że się pomieszcze coraz więcej tych przydatnych rzeczy na wakacje i jak tutaj wybrać samolot :oczko_usmiech:
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 25.10.2017 06:45

A jaki masz udzwig dachu ?? Bo wiekszosć aut dopuszcza na dachu max 50kg ...
A box waży pewnie z 10 kg, wiec zostaje 40 kg na bagaże.

Małą przyczepkę chyba idzie wypożyczyć ? Nie trzeba kupować
Albo na tydzien wynajać RIB-a (patrząc na ceny rib4rent to nie jest oszałąmiajace kwota)
Ja bym sprawdził ile kosztyje wynajem małej przyczepki na 2 tygodnie, czy można z nią za granicę

I potem zobaczył czy jest sens wydawać kilkanascie tys na nowy sprzet na którym co roku jestesmy 2-3 tys w plecy czy jednak wynajać coś na miejscu.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Do tego dochodzi koszt ubezpieczenia i winiety - czego nie robimy dodatkowo przy wynajmie
perski
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) perski » 25.10.2017 10:11

udżwig dachu 75 kg, box 13kg wiec tu chyba dam rade ale ale na dobrą sprawę patrząc na rozwój pontonowców na tym forum to każdy podąża w kierunku 5-6m najlepiej rib/laminat i te 3,5 m pontony są przystankiem dla większości, krótkim przystankiem często więc też sklaniam sie do wynajmu zwłaszcza że w Krakowie nie popływam za wiele, czytam o rib4rent i na forum motorowodnym narzekano na to że właścicieli nie ma w cro w sezonie i ktoś z 2tyg najmu popływał kilka dni wskutek awarii oraz uszkodzeń riba przez borę ,troszkę olany przez rib4rent- chyba firmy nie polecał
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 25.10.2017 11:30

perski, zapytaj Marsik to się dowiesz gdzie w małopolsce i jej okolicach można popływać.
Tragedii nie ma ale rób jak uważasz ("i uważaj jak robisz") :papa:
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 25.10.2017 12:23

Też czytałem o tym przypadku ale i każda strona ma swoją rację w tym temacie
Plus patrząc na Facebooka i stronę rib4rent to od tego roku właściciel jest na miejscu

Jedyny minus to trzeba odebrać przyczepę z RIB-em od poprzedniego wynajmujacego i dociągnać sobie na kwaterę (HAK !!!)
Ale może idzie jakoś zsynchronizować z poprzednim wynajmujacym i wybrac nawet kwaterę niedaleko.

Nie wiem ale może są jakieś wypożyczalnie w CRO mające RIB-y w danej miejscowości (gdzie się wybieracie) i mające dla nich miejsce w porcie/nadbrzezu. Ja słyszałem o cenach 100 EUR za dzień ale przy obnizeniu do 500 za tydzień dochodziłby komfort, że jest miejsce do cumowania i właściciel/serwis na miejscu. Pamiętam wypozyczalnie lokalne w Tisno i moje zdziwienie, że nie mogłem ich znaleźć na necie

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Może się mylę ale po zakupie jednostk kazdy stara się pływać gdzie się da.
@Marsik pływał po Wiśle, jezioro w Czechach i na majówkę Laguna Wenecka.
Ja potrafiłem pojechać do Gizycka (3,5 godz w jedną, 3,5 w drugą 2 godziny pływania do bunkrów w Mamerkach i z powrotem)

Po przejzystych i ciepłych wodach w CRO i GR już ciężko mi się wybrać gdziekolwiek.
Ew. jak dzieci chcą przewieźć znajomych z ZZ do Pułtuska to wtedy (2 razy w tym roku taki kursik robiłem)
albe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) albe » 25.10.2017 14:00

ogorek napisał(a):

Coś w tym jest :lol: każde bajoro w okolicy mniejsze i większe 8O
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 25.10.2017 14:53

ogorek napisał(a):....

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

@Marsik pływał po Wiśle, jezioro w Czechach....

Maciej, jezioro w Czechach, czy piszesz o Orawie?
Jeśli ją masz na myśli,to leży na Słowacji blisko Chyżnego.
Z Krakowa jest tam 100km z hakiem. Do Czech z Krakowa to jednak trochę daleko.
Na Orawie kilka razy pływałem i polecam na krótkie wypady - np weekendowe.
Na Wiśle też kilka razy pływałem i......mieszane odczucia - trzeba później dokładnie myć sprzęt bo woda niezbyt czysta, a podczas pływania uważać na niespodzianki w wodzie .
No i na śluzach trochę czasu ucieka, ale to w sumie dodatkowa atrakcja.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 25.10.2017 17:51

No tak, ja chyba ciągle żyję w czasach "czechosłowacji"
perski
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) perski » 25.10.2017 21:03

ponudze jeszcze czy w moim boksie Taurus Xtreme 400 (195x78x34/400l.) da sie upchać ponton 3,5m bez podlogi rozłożywszy go nieco? tej pawęży obawiam się najbardziej bo jak ma ponad 70cm to kicha,
a gdybym go już wcisnął to czy wycieczka z mojej Kuklicy/Ugljan/ do Telašćicy albo z Żuljany na Mljet to szaleństwo czy szalone szaleństwo w 3-4 osoby?
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 26.10.2017 08:13

Rozważ jednak ponton bez podłogi, airmatę. Tu jest jego podstawowa zaleta: jedna duża i ciężka paczka mniej, też daje radę na wodzie.
Ja jeździłem w 5 osób tak: bagaże rodziny + silnik do bagażnika, na dachu zjednej strony torba z pontonem, z drugiej box z objętościowymi gratami pontonowymi i plażowymi (zbiornik, kanistry, kamizelki, bimini, itd.). Moja airmata ważyła poniżej 50kg, dach przyjmował nominalnie bodajże 75kg, miałem lekkie przeważenie, ale nie robiło to wrażenia na XC90.
Ale już paczki z podłogą nie miałbym gdzie dać, stąd w takiej konfiguracji byłem skazany na airmatę.
Gdzieś wcześniej wrzucałem zdjęcie jak to wyglądało na samochodzie.

----------------
Szaleństwo? Nie - póki stan morza będzie 2 i takim się utrzyma, można śmiało płynąć daleko.
Przy 3, nie mówiąc o 4 i więcej nawet krótka wycieczka małym pontonem z rodziną może zakrawać na szaleństwo, a raczej głupotę. W zasadzie całe pływanie po morzu, i to nie tylko pontonem, sprowadza się do oceniania czy w danych spodziewanych warunkach można wypłynąć i jak daleko, żeby móc bezpiecznie wrócić. Mały ponton ma mały margines, im większa jednostka tym margines rośnie, stąd pęd do przechodzenia na RIBa, laminat, na coraz dłuższą i cięższą łódź.

Z Kukljicy do Telascicy i na Kornaty - pontonem nie widzę problemu przy rozsądnej pogodzie. To bardzo dobry punkt wypadowy, akwen między Ugljanem i Pasmanem, a Dugim Otokiem i Kornatem jest przyjazny. Warto celować w super dobrą pogodę, żeby jeszcze klify na Dugim Otoku od strony otwartego morza móc popodziwiać. Niestety i NP Telascica i NP Kornati wymagają swoich biletów wstępu (na wodzie drogo, ale można z wyprzedzeniem jednodniowym kupić przez internet - NP Kornati na pewno, Telascicy nie sprawdzałem).

Z Żuljany na Mljet - może być trudniej, trzeba sprzyjających warunków i ich utrzymania w drodze powrotnej. Takie mieliśmy w tym roku z #bauntym płynąc z Hvaru na Lastovo - kompletna flauta. Ale o ile wiem wzdłuż zach. brzegu Peljesaca, od morza z reguły zaczyna w ciągu dnia wiać z płn/zach i robi się fala.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 26.10.2017 17:06

My akurat od kilku lat w Borku stacjonujemy, co jest kilka km od Żuljany i na Mljecie byliśmy kilka razy, a za pierwszym razem z pontonem 4m + 30KM i dość często popołudniami fala idzie od strony Korculi w kierunku początku półwyspu więc takie wycieczki lepiej z rana uskuteczniać.
Choć pamiętam pierwszy wypad na Mljet, który skończył się późnym popołudniowym powrotem przy naprawdę dużej fali, gdzie woda wlewała się nam do środka, płynęliśmy z prędkością pieszego i nawet jako żółtodziób czułem się jak Coloney w "Gniewie Oceanu". Wtedy wydawało mi się to wielką frajdą ale patrząc z perspektywy czasu i doświadczenia mogła ta wycieczka nieciekawie się skończyć.

Tak z ciekawości dzwoniłem dziś do gościa z rib4rent w kilku sprawach i jeśli chodzi o wypożyczanie sprzętów na miejscu w Cro to już jakieś resztki terminów wynajmu mu zostało na kolejne wakacje.
perski
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) perski » 26.10.2017 18:41

marsik z tym pontonem na dachu to jest jakiś pomysł mam kilka pytań
- czy jechałeś wolniej z pontonem na dachu vs do jazdy tylko z boxem ?
- czy było dużo głośniej?
- czy ponton w oryginalnej torbie pasami do belek zamocowałeś czy dorabiałeś jakiś stelaż pod torbę z pontonem?
-czy nie masz jeszcze jednego zestawu 3,8 honwave z 20km na sprzedaż? :wink: z atrakcyjną wyceną
AdamBeata też pomęcze skoro okolice Żuljany są ci bliskie-czy często zdarzają sie całe dni z flautą lub max 2B w tych okolicach w lipcu/sierpniu a jesli tak to ile jest takich dni procentowo?
rib4rent ma b.atrakcyjne ceny ale odbiór od poprzednika na przyczepie riba wydaje się być ryzykowny- dopiero po zwodowaniu dowiadujemy się na czym stoimy i w razie problemów tracimy urlop na telefony , serwis- w sumie zostajemy z problemem sami - wolałbym drożej u lokalsów wypożyczyć
ten ponton mnie korci żeby nabrać sprawności - mimo posiadanego patentu praktycznie niewiele umiem i nie chciałbym uszkodzić riba z wypożyczalni nawet nie wiem jaki jest udział wlasny w takich wypożyczalniach?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 537
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone