albe napisał(a):Witam.
Pierwszy dzień w cro gumjak zwodowany. Pierwszy rejs "zapoznaczy" i po godzince pływania awaria. Poszła membrana pompki paliwa. Jestem w Okrug Gornji na Ciovo czy możecie polecić jakiś serwis Trogirze lub okolicy. Mój silnik Yamaha 9.9 2-takt
Witam,
no i stało się wakacje AD 2017 zakończone
W tym roku był mój debiut motorowodniacki i od razu na początku lepa bo silnik padł po 2 dniach obdzwaniania wszystkich pobliskich i tych dalszych serwisów (łącznie w PL bo znajomy się wybierał to mógłby mi dowieźć) Yamahy słyszałem tylko odpowiedź że owszem membranki to ściągną ale czas realizacji od 7-10 dni roboczych
cóż załamka. Toż to mój cały urlop!!!
Sąsiad "gospodarza" widząc moja minę zbitego kota poradził podjechać do starej mariny w Trogirze do serwisu i tutaj także zonk bo nie mają ale mechanior obiecał coś popytać i powróciłem na kwaterę topić smutki w rakji.
Jednak żeby jakoś wynagrodzić sobie i rodzince oraz znajomym taką porażkę postanowiliśmy na jeden dzień wypożyczyć łódkę CAP CAMARAT 635 z silnikiem 150 km 7 osobowy OPEN dla naszej grupy i to był strzał w dychę, opłynęliśmy wyspy Drvenik Veli, Drvenik Mali i Soltę od północnej strony (od Maslenicy po Necujam)
Po 3 dniach już planowałem wyciągać ponton z wody a tu telefon od mechanika że coś ma
ale tylko używaną ze starego gaźnika na części i gwarancyji nie daje bo już trochę to leżało na dnie szafy u jego kumpla, no cóź "łan kozie śmierć" dawaj Pan!
Wziął za to 50 kuna i sprzęt działa
Z uwagi na to że membranka była dosyć leciwa pozostało tylko kręcenie się wokół komina żeby nie kusić losu ale i tak było suuuper.
Do tego nowego wyzwania przygotowywałem się od zimy ze względu na ograniczony budżet zdecydowałem się na używany silnik i tutaj taka rada (dla początkujących )i nauczka dla mnie jeśli używane to naprawdę sprawdzone (chociaż przed wyjazdem pływałem kilka godz ale jak już ktoś napisał prawo Murphego działa
) i dobrze mieć kpl zapas w uszczelek np pompy paliwa czy gaźnika na spokojnie ściągnąć sobie przed sezonem bo w serwisach są długie terminy realizacji.
Ogólnie z zestawu jestem zadowolony to ponton Kolibri D360 i w/w silniczek 9,9 2 takt chociaż trochę mocy przydało by się więcej ale tu się zastanowię czy będę go przerabiał na 15 czy jednak kupię coś większego.
Dzięki za porady i "patenty" od doświadczonych kolegów kilka się sprawdziło i bardzo przydało.
Pozdrawiam i do zboczenia na wooodzie!!!