baunty napisał(a):globtrotuar napisał(a):Wczoraj(niedziela), czekając w Splicie na prom kupiłem winietkę. Pana interesowała tylko ubiegłoroczna winietka, spytał tylko czy dane te same (samo isto ?albo może podobnie). Zapłaciłem 126 KN bo pan kategorycznie nie chciał mi zrobić ubezpieczenia, twierdząc, że ubiegłoroczne mam jeszcze ważne.
Lucka kapitanat mieści się w budynku, jest widoczna z daleka zielona kopuła nad samym biurem, widoczna niemal ze wszystkich miejsc nabrzeża portu.
I gdzie z tego Splitu płynąłeś ?
smoki3 napisał(a):Venom555 napisał(a):Przez chwile pomyślałem czy nie byłoby dobrym pomysłem założyć osobny temat typu przydatne patenty, przeróbki, transport pontonu-motorówki do Chorwacji. Powyższy jest uniwersalny tylko jak się czyta np relacje , które sa poprzeplatane watkiem z platformą to troche tak dziwnie
-Jest to bardzo dobry pomysł , było nawet już robione lecz nie przypilnowane;
-Jest to bardzo dobry pomysł Jednak na wybranie z w/w tematu wątków "technicznych" jest bardzo mozolnym zajęciem i taką czynność musiał by wykonać moderator obeznany z pływaniem. Jest w tym temacie co najmniej kilka, kilkanaście powtarzających się co jakiś czas tych samych wątków i pytań. Do przeczytania ze zrozumieniem i odfiltrowaniem informacji przestarzałych z tego tematu -około 500 stron- przez jednego usera potrzebne są długie zimowe wieczory ........ Jeśli ktoś złapał bakcyla pływania w czerwcu, a w lipcu lub sierpniu chce wyjechać pierwszy raz z łodzią to " psia krwia..mało czasu, mało"
A już na przykład nie zabranie do pontonu amortyzatora typu "MorskiPas" na wody Jadranu może skutkować wyrwaniem z pontonu uchwytu mocującego linę kotwiczną etc. .................
albe napisał(a):...czy dokładacie jeszcze jakąś linkę w razie W?
smoki3 napisał(a):
Pamiętaj przywiąż sobie linę (min.fi 12mm) do jednej z burt, szerszą od szerokości pontonu (o 30-50cm) z supłami co 30 - 40 cm do podciągnięcia się przeciwległego z wody. Bardzo taka lineczka ułatwia wejście na ponton nie mając o co podeprzeć stup.Dodatkowo na pokładzie mamy oczywiście drabinkę składaną zrobioną własnymi rękoma z czterech kawałków rury wodociągowej niebieskiej fi 40 PVC (NIE PCV) + odpowiedniej ilości liny.
jaka jest różnica?PVC (NIE PCV)
boboo napisał(a):@albe,
jeśli będziesz miał możliwość dostępu do kółka przy brzegu, to zrób sobie tak:
smoki3 napisał(a):Venom555 napisał(a):Przez chwile pomyślałem czy nie byłoby dobrym pomysłem założyć osobny temat typu przydatne patenty, przeróbki, transport pontonu-motorówki do Chorwacji. Powyższy jest uniwersalny tylko jak się czyta np relacje , które sa poprzeplatane watkiem z platformą to troche tak dziwnie
-Jest to bardzo dobry pomysł , było nawet już robione lecz nie przypilnowane;
-Jest to bardzo dobry pomysł Jednak na wybranie z w/w tematu wątków "technicznych" jest bardzo mozolnym zajęciem i taką czynność musiał by wykonać moderator obeznany z pływaniem. Jest w tym temacie co najmniej kilka, kilkanaście powtarzających się co jakiś czas tych samych wątków i pytań. Do przeczytania ze zrozumieniem i odfiltrowaniem informacji przestarzałych z tego tematu -około 500 stron- przez jednego usera potrzebne są długie zimowe wieczory ........ Jeśli ktoś złapał bakcyla pływania w czerwcu, a w lipcu lub sierpniu chce wyjechać pierwszy raz z łodzią to " psia krwia..mało czasu, mało"
A już na przykład nie zabranie do pontonu amortyzatora typu "MorskiPas" na wody Jadranu może skutkować wyrwaniem z pontonu uchwytu mocującego linę kotwiczną etc. .................
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...