Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szybbkki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) szybbkki » 12.07.2017 20:13

Jakie są teraz terminy na rejestrację? Również zastanawiam się czy jest jakaś tabela za brak oplaty? M.
soviet100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) soviet100 » 12.07.2017 20:24

szybbkki napisał(a):Jakie są teraz terminy na rejestrację? Również zastanawiam się czy jest jakaś tabela za brak oplaty? M.

W PZMiNW miesiąc ale można przyspieszyć do 5 dni roboczych za skromna opłata manipulacyjna 150zł
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 12.07.2017 20:46

Miesiąc to maks ale ja np. kilka razy dzwoniłem i prosiłem grzecznie przy ostatniej rejestracji i zmieściłem się w niecałych dwóch tygodniach, tylko to było chyba w listopadzie :)
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 13.07.2017 09:38

No to nie wiem jakie macie wtyki tam macie :D
MOj koles czekal ponad 2 tygodnie ...
A mi przyszlo po ponad miesiacu i po interwencji ... telefonicznej . .
Mysle ze jak bardzo zalezy to trzeba dzwonic i prosic da sie przyspieczyc . .
Ale o 150 oplacie manipulacyjnej to nie slyszalem :D
soviet100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) soviet100 » 13.07.2017 12:34

Jak wy się tam dodzwaniacie? Przecież to do telegry łatwiej się dodzwonić.
artom
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) artom » 13.07.2017 12:44

Dzwonisz na ten drugi lub trzeci numer i pani sekretarka cię przełączy albo udzieli informacji. Ja już czekam trzeci tydzień na "dowód rejestracyjny"
soviet100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) soviet100 » 13.07.2017 16:05

E to mi się udało 2 razy dodzwonić na 100 polecam zalaminować dowód
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 13.07.2017 16:28

Rejestrowałem już trzy sprzęty w ostatnich czterech latach i wiem coś o dodzwanianiu się tam :) Czasami i trzy dni potrzebowałem aby pogadać z kim trzeba, dlatego w zeszłym roku kupiłem sprzęt jesienią i zimą przerejestrowałem. Od maja już jest ciężko o szybkie terminy.

Kolega pożyczał czasami skuter od kogoś, jechał do Cro, kupował winietę i pływał bez problemu. Nie pytałem czy musiał mieć jakiś papier typu użyczenie ale nie mówił o żadnych formalnościach typu notarialnego. Zakładam więc, że jeśli kupuje ktoś sprzęt od kogoś w PL już zarejestrowany to można pomyśleć o sytuacji, że sprzęt niby pożyczony od znajomego, a po wakacjach spokojnie przerejestrować.
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 14.07.2017 13:04

Pilne!!!
Jestem w Pisaku gdzie można zwodować łodkę? W Piskau zero miiejsca.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 16.07.2017 09:39

Bardzo ciekawa kwestia to godziny otwarcia kapitanatów, informacje internetowe to jedno, a rzeczywistość to drugie - przynajmniej na Hvarze.
Pomijając niezliczoną ilość dziwnych przygód w podróży i na miejscu ( w sumie na własne życzenie :D ), w końcu zwodowaliśmy riba.
Dzięki pomocy jednego z motorowodniaków (nie pytałem o zgodę , więc nie ujawniam nicka :D ) w piątek udało mi się zrobić miejsce na cumowanie (przywiązać bojkę). Sam tak rozp...łem nogę, że nie mogłem wchodzić do wody.
Następnie winieta....i tu mała niespodzianka, w piątki kapitanaty na wyspie (Jelsa, Hvar, Stari Grad) są czynne do 13 , a weekend nieczynne, ale ta informacja nie była taka do końca pewna ponieważ kapitan ze Stari Grad twierdził, że w sobotę będzie czynny kapitanat w Hvarze.
Pojechałem więc do kapitanatu w Hvar ok 9 rano i "pocałowałem klamkę".
Zadzwniłem po info do kapitana ze Stari Grad (jedyny z wyspy Hvar, który odebrał tel przez te 2 dni) i pytam:
- co z tym otwarciem kapitanatów, gdzie mam kupić winietę
on na to
-kapitanat w Hvar 100% otvoreno od 8 do 12
jak mu odpowiedziałem, że właśnie stoję pod kapitanatem w Hvarze to stwierdził, że widocznie "zatvoreno"....i tyle.

Winietę ostatecznie kupiłem na Visie.
Był to jedyny kapitanat w okolicy, do którego bez problemów dodzwaniałem się w godzinach jego pracy podanych na internecie, a dzwoniłem do wszystkich na Hvarze I Brać-u.
Małe zaskoczenie wynika stąd, że Hvar i Stari Grad to naprawdę duże porty a kapitanaty nieczynne w weekend.
Dwa lata temu winietę kupowaliśmy w Jelsie, W NIEDZIELĘ, teraz przyszło płynąć po nią z Hvaru na Vis :)

Taka mała refleksja, że planując zakup winiety w piątek lub weekend, warto najpierw zadzwonić i upewnić się co do godzin pracy kapitanatów, bo informacje internetowe mogą nie być miarodajne.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 16.07.2017 14:54

Ja miałem tak w 2016-tym, że właścicielka apartamentów w Tisno (mieszkająca w Sibeniku) kupiła nam winietę, przed naszym pzyjazdem.

Stwierdziła, że kapiatnat ma blisko domu i nie problem.
Miłe, tym bardziej, że apartament przez booking bez blokady kwoty więc mogliśmy nie przyjechać
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 16.07.2017 15:49

Tyle, że naszym celem początkowo była Grecja, w Budapeszcie odbilismy do Chorwacji.
Jechaliśmy w ciemno.

Dziś zero pływania bo poobcierany jestem i słabo z wchodzeniem do wody :evil:
Zwiedzamy i ..... spotkaliśmy (a raczej "naszlismy")forumowiczów i to od razu moderację :)
Janusz dzięki za bardzo miłe spotkanie.
Miejscówkę macie super.

Z tym zakupem winiety na Visie, to żona twierdzi, że specjalnie tak zrobiłem aby jak najszybciej na Vis popłynąć...i weź wytłumacz kobiecie, że wcale tak nie było :D
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 16.07.2017 21:34

baunty napisał(a):Tyle, że naszym celem początkowo była Grecja, w Budapeszcie odbilismy do Chorwacji.

aaa pobłądziłeś ;)

CRO:
- krótsza jazda
- pyszne i drogie owoce morza
- mnóstwo ludzi i lodzi ale też infrastruktury typu stacje paliwowe
- można znaleźć rejon dostosowany do jednostki

GR:
- łatwiej o "zadupie"
- na "zadupiu" owoce morza tańsze w restauracjach jak w CRO
- cieplejsza woda
- ciężkie fale od strony pełnego morza
szybbkki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) szybbkki » 17.07.2017 03:27

Czy ktoś kupował winete posiadając dokumenty rejestracji ze Starostwa? M.
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 17.07.2017 08:36

szybbkki napisał(a):Czy ktoś kupował winete posiadając dokumenty rejestracji ze Starostwa? M.

Ja kupuje co roku i jest ok.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 509
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone