Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 02.07.2017 14:53

soviet100 napisał(a):Ja zawsze opisuje obszernie swoje stanowisko

Opisz proszę obszernie: "Jest taka zasada że prąd dobry tam gdzie blisko do gniazdka"..
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 02.07.2017 15:20

AdamBeata napisał(a):Jak to dokładnie powinno wyglądać z tą wysokością???

Według instrukcji obsługi, maksymalnie 2,5 cm.
kavi_platte.jpg
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 02.07.2017 15:29

To powiem Ci, że po obniżeniu pawęży właśnie troszkę poniżej linii dna dolna płyta (a) się znalazła i rzeczywiście przestał łapać powietrze ale jednak v-maks spadła i mam wrażenie, że góra silnika naprawdę za blisko wody się znajduje biorąc pod uwagę sąsiedzkie jednostki na przystani.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 02.07.2017 15:51

Ja swój eksperyment zrobiłem z ciekawości.
Kilka stron wcześniej zamieściłem zagadkę z filmikiem.
Bombard C4 kica jak zając przy większej prędkości. Dodatkowo przy niskim trymie miał prysznic do pontonu.
Kolega wziął i zmierzył. Miał 4 cm. Po podłożeniu dachlatte 2,5 cm wszystkie objawy zniknęły, dodatkowo dostał parę kmh prędkości max.
Moja zabawka nie kicała, ale były objawy prysznica.
Dlatego się tym zainteresowałem i bawię się w testy.
Na pewno prysznic znikł oraz bardziej miękko wchodzi w ślizg (bez zbytniego zadzierania nosa).
U siebie zmniejszyłem z 5 na 2 cm.
Przy następnym wodowaniu spróbuję 2,5 albo 3.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 02.07.2017 16:13

Ja jeszcze myślę o powrocie do stanu poprzedniego i założeniu płetw antykawitacyjnych.
soviet100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) soviet100 » 02.07.2017 16:53

Yanush napisał(a):
soviet100 napisał(a):Ja zawsze opisuje obszernie swoje stanowisko

Opisz proszę obszernie: "Jest taka zasada że prąd dobry tam gdzie blisko do gniazdka"..

Ależ oczywiście. Otóż największy problem jest ze zmagazynowaniem prądu. A prądu zmiennego nie da się magazynować wcale. Wiadomo że najlepszą wydajność silniku jest na 380V co jest niemożliwe do uzyskania na wodzie. Wszystkie silniki 12V mają ograniczenie natężenia prądu bo nikt nie będzie robił kabli 100 kwadrat
Zauważ że wszystkie silniki gdzie są potrzebne duże moce jest na 380V. Przeliczajac moc gdzie to łódki takie minimum to 30kW to sobie wyobraź jakie źródło zasilania jest potrzebne. Panele słoneczne odpadają żeby uzyskać 1kw z paneli to jest jakieś 8 m2 paneli do tego weź pod uwagę że łódka się obraca a optymalny kąt to 35 stopni południe więc odrazu trackera trzeba by mieć. Owszem zgodzę się że napęd elektryczny jest lepszy bo moment obrotowy jest liniowy a nie rośnie jak przy silnikach spalinowych.
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 02.07.2017 19:27

Polecam apkę na smartfona ze sklepu Google Play (pewnie na iPhony też jest): "nIS" - Nautical Info Service Croatia
Podoba mi się rozbudowana prognoza pogody (wiatr, fale) oraz możliwość wezwania pomocy.
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 02.07.2017 20:54

Dzisiejszy powrót do bazy z najbliższej zatoczki (jednostka: laminat 5,35m z Hondą BF100).

https://youtu.be/NKk0JQqi1fY

Znając prognozę z nIS nie planowaliśmy żadnej dłuższej wycieczki. I bardzo dobrze. W takich warunkach płynięcie na dłuższej trasie byłoby trudne i męczące.

A wczoraj Jadran jak jezioro - na Kornatach:
20170701_172846_s.jpg
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2017 22:49

Film jest prywatny.
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 03.07.2017 07:44

marsik napisał(a):Dzisiejszy powrót do bazy z najbliższej zatoczki (jednostka: laminat 5,35m z Hondą BF100).

https://youtu.be/NKk0JQqi1fY

Znając prognozę z nIS nie planowaliśmy żadnej dłuższej wycieczki. I bardzo dobrze. W takich warunkach płynięcie na dłuższej trasie byłoby trudne i męczące.

A wczoraj Jadran jak jezioro - na Kornatach:
20170701_172846_s.jpg

5.35 i 100 Km no to zapasu miales sporo eheh.
JA jade 4.1m i Yamaha F40 .. ale przy takiej fali ciezko bedzie plywac .. .

Widac ze daleko od brzegu nie byles .. .
Ja swoim 3.4m + 15 Km bylem w Chorwacji i plywalem blisko brzebu balem sie dalej wyplynac.
Wiec jesli chodzi o plywadelka za 200-700 zl i silnik elektryczny po polecam plywac tylko po zatokach z pkt A do PKT B .
Otwatre morze odpada.
Ciekawy jestem jak z laminatem 4.1 poplywam i jak daleko sie zapusze w morze heheh

Maly OT . mial ktos kontrole i czy czepiali sie tych 2 mil morskich . . ??
Z Rogoznicy na Konrati bede chcial plynac. ..
ROgoznica --> Vis to chyba przesada . ?
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 03.07.2017 08:16

fxd napisał(a):
mial ktos kontrole i czy czepiali sie tych 2 mil morskich . . ??

Wiesz jak to jest z kontrolami - jeden nigdy nie będzie miał, a drugi jednego dnia dwie zaliczy więc nie ma znaczenia czy miał czy nie miał, zawsze to własna odpowiedzialność czy ryzyko. Ja osobiście raz miałem kontrolę w porcie jak cumowałem do nabrzeża. Kapitan winietę mi sprawdzał bo akurat kupiłem ją po drodze. Teraz już tylko na miejscu u niego kupuję razem z ubezpieczeniem więc mnie zna.

Co do dwóch mil, to ja w sumie po pierwszym wyjeździe z pływadłem się o tym limicie dowiedziałem, gdzie zaliczyłem wtedy (jeszcze pontonem) z trzy razy Mljet z naszej miejscówki, a od brzegu w linii prostej jest tam jakieś 15 km :)

W tym roku trochę większy sprzęt więc zamierzamy zaliczyć Lastovo, a to dwa razy dalej jak patrzyłem na mapie.
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 03.07.2017 08:36

marsik napisał(a):Polecam apkę na smartfona ze sklepu Google Play (pewnie na iPhony też jest): "nIS" - Nautical Info Service Croatia
Podoba mi się rozbudowana prognoza pogody (wiatr, fale) oraz możliwość wezwania pomocy.

Navionics ma to w opcjach - aktualizacja jest na bieżąco jeśłi chodzi o pogodę.
Jeśli chodzi o to drugie polecam radio z DSC - zacząłem z tym zabawę 2 lata temu. Jest OK. Radio jest tez super - jest bardzo małe więc można je zmieścić praktycznie wszędzie.

Poz
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 03.07.2017 09:52

Zgadza się co do Navionicsa.
Ale ta prognoza w nIS bardziej mi się podoba. Większa dokładność, model wiatru co 1h i fal co 3h, stała aktualizacja. I inne przydatne informacje - zasady na wodzie, porty itd. Po polsku.
Nic nie stoi na przeszkodzie aby używać obie apki.

Nigdy nie przejmowałem się 2mm, także na pontonie 3,8m. Myślę, że główne ryzyko to gdyby się coś stało, kontroli bym się nie bał.
Te 2mm to chyba tylko polski wymysł... Ktoś wie jak jest w patentach z innych krajów?
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 03.07.2017 09:58

marsik napisał(a):Te 2mm to chyba tylko polski wymysł... Ktoś wie jak jest w patentach z innych krajów?

Ja nie mam pojęcia ale po prostu tego nie przestrzegam a patrze zdrowym okiem czy jest to bezpieczne. Jeżeli stwierdzę, że tak to płynę. Wszystko w granicach rozsądku.
Kontrole na chwile obecna można miedzy książki wsadzić. Maja problem z uchodźcami i to jest ich priorytet. Takie coś może się zdarzyć ale tam gdzie nie ma kompletnie zadnego ruchu i akurat w pobliżu stacjonuje jednostka policji.
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 03.07.2017 10:08

No o k . .ale ale. .
Rogoznica ----> Sveti Andrija .
Czyms takim ..

tutaj smiga na 8 km ale juz zapiete jest 40 KM .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 504
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone