Yanush napisał(a):Właśnie ja stawiam na "giętki sprzęt"
A silnik - o ile będzie - to elektryczny.
Po wypróbowaniu gimbala stwierdzam, że różnica jest jak niebo i ziemia. Na filmikach bez gimbala można dostać oczopląsu. Nie ma niczego w kadrze, na czym możnaby oprzeć wzrok. Z gimbalem mam przynajmniej stały horyzont, a jak łódka (i my) skacze na falach, to widać to jeszcze lepiej - duży kontrast do nieruchomego tła.ogorek napisał(a):(...) Filmik jest OK a kamera ma oddawać to co się dzieje na jednostce.
Jak jednostka pier**knie twardo to kamera ma to oddać (...)
yzedef napisał(a):Yanush, nie zachowuj się jak Janusz .
Pomyśl logicznie, chce ci się bawić z elektrykiem i akumulatorem ?, poczytaj jaką musisz mieć baterię aby mieć bezpieczny zapas energii, aku specjalne głębokiego rozładowania i w cholerę ciężkie (20-30kg). Możesz iśc w akumulatory polimerowe itp. ale to majątek będzie. Elektryka nie kupuj noname Chińskiego bo jakość średnia a przy sprzedaży duża utrata wartości. Kup używaną Hondę BF 2,3 jak kolega wyżej radzi. Dzięki forum i pomocnym tutaj ludziom nie popełniłem "elektrycznego" błędu i mam mały silniczek hondy który praktycznie nie zużywa paliwa ( zrobiłem 9km przed wczoraj tak na oko na 0,5l paliwa). Prędkość podróżna to około 7km i ważna rzecz mam ponton z kiłem i przy zafalowaniu to jest coś niezbędnego bo dzięki niemu tnie on fale i jest stabilny i bezpieczny... a też chciałem brać bez kiła bo tańszy i lżejszy. Dmuchaniec odpada i tyle, chyba że cie jara machanie wiosłami i chcesz zamiast siłki trochę na wakacjach potrenować .
boboo napisał(a):
...
A teraz trochę techniki - zgranie silnika z pontonem (chodzi o montaż):
Po przeczytaniu paru postów na innym forum zainteresowałem się głębokością zanurzenia kolumny silnika.
Według instrukcji/opinii ma to być około 2 cm. Górna płetwa powinna być około 2 cm niżej od krawędzi dna.
Zmierzyłem u siebie (z zachowaniem możliwe wysokiej dokładności pomiaru, czyli wasserwaga, łódka i płetwa poziomo)
Całe 5 cm.
soviet100 napisał(a):Elektryki omijać szerokim łukiem. Kup jakiegoś Bark choćby 230 to będzie dużo lepsze niż to coś. Do tego wieterok 8 i możesz pływać i jakiś fan będzie i zawsze to odsprzedaż. Tylko se patent zrób
mirko napisał(a):soviet100 napisał(a):Elektryki omijać szerokim łukiem. Kup jakiegoś Bark choćby 230 to będzie dużo lepsze niż to coś. Do tego wieterok 8 i możesz pływać i jakiś fan będzie i zawsze to odsprzedaż. Tylko se patent zrób
Nie zgadzam się!
Napęd z silnikiem na paliwo ciekłe ma stopień wykorzystania 0,30
Napęd z silnikiem elektrycznym plus panele solarne ma stopień wykorzystania 0,90
Różnica jest duża (3x)
mirko napisał(a):Przyszłość dla napędów samochodów i statków jest w elektryczności.
gumenjaci na struju
Yanush napisał(a):soviet100 napisał(a):Jest taka zasada że prąd dobry tam gdzie blisko do gniazdka .
Większej bzdury nie słyszałem
bigredone napisał(a):Jest taka łódka w Polsce, ale sprzedaż nie idzie zbyt dobrze :
https://www.google.pl/search?q=SOLLINER ... 20&bih=974
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...