Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 24.05.2017 18:41

Pamiętalem ale nie chciałem używać tego słowa ...
lexi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lexi » 24.05.2017 18:47

marsik napisał(a):P.......................................................................pompka Bravo j. w. wskazana, zwłaszcza do airmaty wręcz niezbędna (naprawdę komfortowa akumulatorowa to już ok 600zł. :( ), i tak to leci....

..no wlasnie, jakies typy jesli idzie o pompki elektryczne?..
lexi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lexi » 24.05.2017 19:09

albe napisał(a):
doportu napisał(a):
szczaw napisał(a):
20160731_051609-1.jpg
i tak to się kończy

............tzn ciekawi mnie transport silnika na pawęży w pontonie, nie "zaszkodzi" to mu?
tyle km? :x

..polecam zaopatrzyć się w taki amortyzator>
http://www.ebay.co.uk/itm/Bass-Pro-Shop ... yCSRSD59E/

..ja mam podobny, kupiony online we Włoszech- sprawdza się
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 24.05.2017 19:13

Bravo BTP 12
Mam taką i dzielnie się spisuje. Ponieważ na pokładzie mam akumulator (trim) to zanabyłem tę zwykłą BTP12.
Gdyby silnik akumulatora nie potrzebował, wtedy wziąłbym BTP12 Akku.
Według relacji wystarcza nawet na mój ponton (4,5m/57cm + airmata + 3 kile).
A do pełna dmucham równe pół godziny.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 24.05.2017 19:58

Ale BTP 12 to "tylko" 450 literków na minutę. Taki "TURBO MAX" ma 1000 literków. Pompowałbyś 15 min ;)

Ja do RIB-a kupiłem coś takiego i użyłem kilka razy bo potrzebowałem kiedyś spuszczać powietrze z tub i napełniać.
Teraz praktycznie nie używam
http://kite24.pl/holowanie/1575-pompka-elektryczna-jobe-superszybka-heavy-duty-pump-.html

Chyba mam mieć takie ciśnienie jakie ta pompka oferuje, jest szybka i używałem ją zawsze tam, gdzie miałem gniazdko
Obrazek

Chyba inne pompki musicie kupować do pontonów z airmatą ciśnieniową (ja miałem BST 12HP) a inne bez ?
http://www.pontony.net.pl/pel.php
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 24.05.2017 20:35

szczaw napisał(a):niestety zmuszony byłem kupić przyczepkę i tego nie żałuję...

Nam nie mieściła się podłoga aluminiowa pod T40 i torba dziobowa z kamizelkami.
Wtedy z jednym dzieckiem. Teraz z 2 i ribem na przyczepce :D
Załączniki:
WP_20150718_003.jpg
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 24.05.2017 21:16

zdjęcie z RIB-em na przyczepce poproszę ...
lexi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lexi » 24.05.2017 22:14

boboo napisał(a):Bravo BTP 12
Mam taką i dzielnie się spisuje. Ponieważ na pokładzie mam akumulator (trim) to zanabyłem tę zwykłą BTP12.
Gdyby silnik akumulatora nie potrzebował, wtedy wziąłbym BTP12 Akku.
Według relacji wystarcza nawet na mój ponton (4,5m/57cm + airmata + 3 kile).
A do pełna dmucham równe pół godziny.

..dzięki, zastanawiam się jaka kupić- kombinuje żeby zmieścić do trafica z napompowana podłogą wtedy czas krótszy bo chyba podłogę najciężej napompować , jak nie to będę zmuszony większego vana wlec..
doportu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) doportu » 24.05.2017 23:16

albe napisał(a):
doportu napisał(a):
szczaw napisał(a):
Załącznik 20160731_051609-1.jpg nie jest już dostępny
i tak to się kończy

Albo tak..., i zyskujesz dodatkową przestrzeń ładunkową pod plandeką :D

A to na przyczepce to RIB czy gumjak? tzn ciekawi mnie transport silnika na pawęży w pontonie, nie "zaszkodzi" to mu?
tyle km? :x

Gumiak, jak widać...T35 z aluminiową podłogą która jednak bardziej usztywnia całość, no i patent w mocowaniu silnika...
to jest moja stara przyczepa bo nie mam nowych zdjęć, ale mocowanie silnika jest podobne (silnik od spodu jest podparty na wystającej prowadnicy, na wysokości płyty kawitacyjnej i dodatkowo spięty pasem ),teraz mam jeszcze wsuwany w przyczepę panel tylni z oświetleniem zasłaniający śrubę, oczywiście ponton od przodu na haku wyciągarki, na płozach i wszystko spina plandeka przysznurowana do ramy przyczepy...,kosmos :D , żadne dziury na drodze im nie straszne.
Załączniki:
Obraz 153.jpg
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 25.05.2017 03:37

lexi napisał(a):(...) kombinuje żeby zmieścić do trafica z napompowana podłogą wtedy czas krótszy bo chyba podłogę najciężej napompować (...)
Chyba nienajlepsza ta kombinacja. Większość instrukcji przy airmatach przewiduje pompowanie podłogi po wstępnym nadmuchaniu kadłuba. Czyli jak ponton będzie miał już swój shape, ale jeszcze będzie podatny. Zamiast kombinować jak zaoszczędzić 5 minut, stań wtedy obok i weź łyk kawy 8) albo wyciągaj następne klocki z samochodu :wink:
lexi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lexi » 25.05.2017 06:23

boboo napisał(a):
lexi napisał(a):(...) kombinuje żeby zmieścić do trafica z napompowana podłogą wtedy czas krótszy bo chyba podłogę najciężej napompować (...)
Chyba nienajlepsza ta kombinacja. Większość instrukcji przy airmatach przewiduje pompowanie podłogi po wstępnym nadmuchaniu kadłuba. Czyli jak ponton będzie miał już swój shape, ale jeszcze będzie podatny. Zamiast kombinować jak zaoszczędzić 5 minut, stań wtedy obok i weź łyk kawy 8) albo wyciągaj następne klocki z samochodu :wink:

..faktem jest ze instrukcji nie "przerobiłem" :lol:
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 25.05.2017 09:18

ogorek napisał(a):zdjęcie z RIB-em na przyczepce poproszę ...

Mam tylko takiecie zdjęcie :D
Załączniki:
Clipboard01.jpg
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 25.05.2017 12:04

Bulbazaur napisał(a):Przyczepki nie chcę ciągnąć (przynajmniej na razie), więc przemyślę. Może na początek kupię zwykłego Intexa za 500zł, a jak ta przygoda mnie wciągnie dozbieram do niego fajny sprzęt, a za 2-3 lata przerzucę to wszystko na coś lepszego.
(Na Rib-a za kilkadziesiąt tysi niestety mnie nie stać)

Nie poddawaj się! Na Intexie w ogóle nie wypróbujesz tej przygody, nigdzie nie popłyniesz, pobawisz się tylko w osłoniętej zatoczce. Tu już lepszy kajak niż ponton.

Moim zdaniem przyczepka nie jest konieczna. W Twoim przypadku 4 osób, raczej nie złożysz choćby jednego siedzenia w drugim rzędzie, stąd w Twoim zasięgu bez dodatkowych patentów jest pewnie tylko ponton z airmatą.
Chyba trzeci raz wrzucam to zdjęcie:
DSC_0870.JPG

Box z gratami pontonowymi i plażowymi, za nim widać torbę z pontonem HonWave T38IE. W bagażniku położony na rumplu silnik (Suzuki DF20 - najmniejszy w klasie). XC90 ma duży bagażnik, mimo, że nie ma wnęki pod podłogą, bo tam trzeci rząd siedzeń. Mieściło się, naprawdę nie było jakiegoś bólu. To samo mieściłem wcześniej do kombi BMW 5.
Ostatecznie dobrym patentem jest zwiększenie przestrzeni bagażowej platformą na hak (trzeba mieć hak... :roll: ) - jak pokazał markiz17 - wtedy można myśleć o pontonie z podłogą i w ogóle luz.

Planując zakup "na wypróbowanie przygody" warto pomysleć o zakupie używanego zestawu. Tu nie raz ktoś sprzedawał, bo zmieniał jednostkę na Riba czy laminat, ja sprzedawałem rok temu.

Pompka:
taka Bravo BST 12 z aku:
bravo bst 12.jpg

jest bardzo fajna i wygodna ale dosć droga. Można się obyć kupując ręczną BRAVO 4 ALU RED (wczesniej wskazaną przez paliopa) też jest dobra, ale ręczna. W ogóle to doświadczenia chyba głównie z HonWava T38IE, gdzie pompka nożna w zestawie była do duszy, dużo potu, żeby napompować podłogę do 0,8 bara.... :evil: (wg mnie decydowała końcówka, miała otwierać zawór, ale tego nie robiła - trzpień wewnątrz był dziadowski, gdyby użyć odpowiedniej końcówki, z dobrym trzpieniem, może mogłaby spełniać swoją funkcję). Może pompka dawana z innym pononem z airmatą jest lepsza? Może można pomęczyć sprzedawcę, wypróbować przy nim - powinien dać taką, jaką da się uzyskać wymagane cisnienie w airmacie.
Ostatnio edytowano 25.05.2017 12:06 przez marsik, łącznie edytowano 1 raz
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 25.05.2017 12:05

A te worki na zwłoki to w jakim dziale w markecie? Bo jakoś mi nie wpadły w oko... :wink:
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 25.05.2017 12:15

Powpisujcie może w poście Spotkania motorowodniaków na Jadranie kto gdzie i kiedy będzie w 2017.
Przyjemnie spotkać się na wodzie, ale też w razie kłopotów (odpukać) można na kogoś liczyć.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 494
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone