Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.05.2017 22:41

paliop napisał(a):Paweł tu nie chodzi o żaden wstyd, tylko o bezpieczeństwo, jeżeli Twój zestaw ma służyć do najbliższej zatoczki to jest ok. Na dalszą wycieczkę ja nim bym się nie wybrał. Jordan to taka cholera .

W Chorwacji pływa się po Jadranie :wink: :idea:
PavveL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PavveL » 14.05.2017 23:19

A mi zdarzyło się pływać pontonem 2,5m z silnikiem 2KM i przez 2 tygodnie było gładkie morze. Oczywiście pogoda zawsze może się zepsuć i zaczną się problemy. Z powrotem do macierzystej zatoczki, a nie tragedią z ofiarami, bo każdy ma instynkt samozachowawczy i lichą łódką z lichym napędem daleko od brzegu się nie wypuści.
Myślę że dla każdego początkującego armatora problemem są masa i rozmiary "statku". Ponton 3,6m to 70kg, silnik 15KM to 50kg. Za ciężkie na dach, za duże do bagażnika osobowego samochodu, gdy jadą więcej niż 2 osoby.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.05.2017 05:45

PavveL napisał(a):Wiadomo że poniżej RIBa 5,5m i 90 koni na pawęży wstyd się nad Adriatykiem pokazać, ale od czegoś trzeba zacząć ;)
Wiem, wiem, emotikonka na końcu jest.
Ale warto pojechać do Chorwacji aby wypocząć i pozwiedzać od strony wody, a nie się pokazać :D
"Pokazywacze" robią w pierwszy dzień 1 rundkę, milion zdjęć a potem przez resztę urlopu drałują pieszo na "miejską" plażę.

ufokking napisał(a):Czy może wystarczy ponton 280 z kilem chodzi o pływanie wzdłuż brzegu może jakieś maleńkie dalsze wyprawy :D
Wzdłuż brzegu całkowicie wystarczy. Poczytaj/pooglądaj relacje CROberto, jak sobie śmigają "intexem" i to tylko na wiosłach.
Maleńkie dalsze wyprawy?
Jeśli prognoza na 24 godziny przewiduje zero wiatru i fal (tak powiedzmy do 2 Bf), to dlaczego nie?

Kimkolwiek jest autor filmu, to szacunek!

Mój zestaw nie należy do najtańszych, ale założyłem sobie, że "zwróci" mi się, gdy zużyję nim tyle paliwa, ile kosztował.
Czyli: ACTION! 8) ale bardziej z naciskiem na kilometry, a nie na speed.
mums71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mums71 » 15.05.2017 09:51

ufokking napisał(a):Panowie bardzo proszę o poradę.

Interesuje mnie ponton Kolibri 300D i silnik Yamaha 6KM wszystko nowe

moje pytanie czy dwie osoby na tym pontonie powiedzmy 170 kg czy ponton wejdzie w ślizg?

Czy ktoś takiego zestawu używa?

Czy może wystarczy ponton 280 z kilem chodzi o pływanie wzdłuż brzegu może jakieś maleńkie dalsze wyprawy :D

Wiec chodzi mi czy moc do długości i obciążenia wystarczy żeby wejść w ślizg i nie pchać wody. I czy miejsca jest dużo w 280 czy raczej już 300 się interesować?

Kolego kilka dni temu testowaliśmy z Kolibri 360 i Brigiem 320 kilka silników,między innymi moją pomocniczą Yamahe 2t/6KM.Z pierwszym z dwoma osobami(200kg) na pokładzie osiągała 19 km/h i nie wchodziła w ślizg,z drugim 29km/h i pięknie się ślizgała.
Jak masz wybór to kup dłuższą jednostkę.
sikoku78
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sikoku78 » 15.05.2017 11:23

Witajcie.
Trochę zboczę z głównego wątku i zapytam Was o sens zabrania, użytkowania pontonu z wiosłami. Co myślicie o tym? Wypoczywać będziemy w Breli.
Pozdrawiam.
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 15.05.2017 14:36

Dzieki Panowie za opinie i porady :D

Ponton będzie miał twardą podłogę. Nie będzie kupowany dla szpanu tylko do zwiedzania pięknych zakątków co z lądu dojść się nie da. Teraz mam ponton na wiosła i wiosłowanie po parę godzin tam i z powrotem stało się już meczące wiec che kupić coś co mnie będzie pchać szybciej niż moje mięśnie :lol:

Pytam dlatego o to czy ponton wejdzie w ślizg przy 300 cm jego wymiaru i 6KM bo wtedy moc silnika będzie wykorzystana maksymalnie. Ja nie chce się z nikim ścigać nic ciągnąc za sobą po prostu płynąć przed siebie i rozkoszować się widokami :wink:

mums71 napisał(a):
ufokking napisał(a):Panowie bardzo proszę o poradę.

Interesuje mnie ponton Kolibri 300D i silnik Yamaha 6KM wszystko nowe

moje pytanie czy dwie osoby na tym pontonie powiedzmy 170 kg czy ponton wejdzie w ślizg?

Czy ktoś takiego zestawu używa?

Czy może wystarczy ponton 280 z kilem chodzi o pływanie wzdłuż brzegu może jakieś maleńkie dalsze wyprawy :D

Wiec chodzi mi czy moc do długości i obciążenia wystarczy żeby wejść w ślizg i nie pchać wody. I czy miejsca jest dużo w 280 czy raczej już 300 się interesować?

Kolego kilka dni temu testowaliśmy z Kolibri 360 i Brigiem 320 kilka silników,między innymi moją pomocniczą Yamahe 2t/6KM.Z pierwszym z dwoma osobami(200kg) na pokładzie osiągała 19 km/h i nie wchodziła w ślizg,z drugim 29km/h i pięknie się ślizgała.
Jak masz wybór to kup dłuższą jednostkę.

Nie rozumie co miałeś na myśli moje propozycje pontonów czyli 280 i 300 czy swoje. Wydaje mi się ze ponton mniejszy wejdzie prędzej w ślizg niż większy, chyba ze się mylę i jest inaczej.

Czyli w ślizg weszłeś Yamahą 6km na jakim pontonie?

Aha chce się zamknąć w ok 10 tyś pisze to dlatego bo macie większe doświadczenie i doradzicie proszę może jakiś inny zestaw. Silnik Yamaha dlatego ze da się go na boku położyć w bagażniku nie mam przyczepki.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 15.05.2017 17:53

Ja też jestem świeżakiem, rok temu liznąłem troszkę wiosłowania na Intexie. W tym roku już zakupiłem Kolibri 330DL z twardą podłogą (L ze względu na wagę) oraz "silniczek" Hondy BF 2.3 Sprzęt ten chcę użytkować jak rok temu tego Intexa czyli chcę liznąć troszkę pływania do najbliższych zatoczek podróżując wzdłuż brzegu przy ładnej pogodzie. te 7km/h to i tak będzie o niebo szybciej niż na wiosłach a te zatoczki najdalej oddalone będę miał o jakieś 4-6km. Ponton wrzucę w dachboxa razem z silnikiem a podłoga pójdzie na spód samochodu w bagażniku. Jak złapię bakcyla to będę kombinował... jednak dla mnie priorytetem była waga i nie ograniczanie miejsca w autku. Silnik kupowałem używany, ponton nowy z Ukrainy w sumie wyszło mi za zestaw z kamizelkami dla rodzinki, przeglądem silnika (oleje, czyszczenie gaźnika) lekko ponad 4 tys. Jak na początek koszty znośne a zobaczymy czy złapie bakcyla czy nie.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.05.2017 18:03

yzedef napisał(a):(...) a zobaczymy czy złapie bakcyla czy nie.
Mam nieodparte wrażenie, że nie ma ludzi niepodatnych na tego bakcyla :lol:
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 15.05.2017 18:28

yzedef napisał(a):... te 7km/h to i tak będzie o niebo szybciej niż na wiosłach ...

:D Nie no ja chce troszeczkę szybciej :lol:
karpik_raszyn
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) karpik_raszyn » 15.05.2017 18:46

Chciałem powiedzieć DZIĘKI wszystkim tym, którzy pomagali mi podjąć kilka miesięcy temu decyzję co do środka pływającego. W efekcie kupiłem używany ponton, który jak się okazało miał małą dziurkę którą udało się zakleić i silnik który udało się naprawić niezbyt dużym kosztem. Tego weekendu było pierwsze wodowanie na Zegrzu. Jestem MEGA zadowolony ze sprzętu. Zdania z tego forum, że ponton jak ma 4 m to lepiej niż jak ma np. 3,2 mogę w pełni potwierdzić :) Obawiałem się tej wielkości ze względu na ciężar ale jak się jest w 2 osoby dorosłe to problem znika - i z ciężkim pontonem dajemy radę i z silnikiem też. Oczywiście wielką pomocą są też kółka zamontowane do pawęży. Sporo pomógł mi też w tym temacie boboo.
https://goo.gl/photos/QHUopEBBjMcn3GWx7
Zaczynałem od pontonu Intexa 2 os, potem Kolibri 2,4m z silnikiem elektrycznym (też fajnie bo cichutko) ale prawdziwa frajda jest teraz, kiedy mogę dopłynąć sprawnie z dziećmi z jednej plaży z placem zabaw na drugą i potem na plażę gdzie są lody :) Motorówki robiące fale są atrakcją dla dzieci wyczekiwaną kiedy mogą popiszczeć :) Ogólnie podsumowując jest to zabawka dla dorosłych, którą warto mieć :) Teraz tylko czekamy aż czas zaplanowanego wyjazdu do Chorwacji nadejdzie :)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.05.2017 20:09

Gratuluję nabytku i dzięki za dobre słowo :D
A jeśli mogę jeszcze coś poradzić (z własnego doświadczenia):
W Chorwacji zaraz po zwodowaniu ściągnij te kółka. Przydadzą Ci się dopiero na koniec urlopu, gdy już będziesz pakować ponton. Zamiast tego żelastwa/balastu weź drugi kanisterek z benzyną. Taki ze wskaźnikiem ilości paliwa.
Zasadniczo wpływa to na wewnętrzny spokój podczas rejsu :D
A sprzęt masz taki, że będzie się chciało popływać dalej/dłużej 8)
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 15.05.2017 20:26

PavveL napisał(a):Wiadomo że poniżej RIBa 5,5m i 90 koni na pawęży wstyd się nad Adriatykiem pokazać, ale od czegoś trzeba zacząć ;)

A tam zaraz 90KM ...

panadol79
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) panadol79 » 15.05.2017 21:05

yzedef napisał(a):Ja też jestem świeżakiem, rok temu liznąłem troszkę wiosłowania na Intexie. W tym roku już zakupiłem Kolibri 330DL z twardą podłogą (L ze względu na wagę) oraz "silniczek" Hondy BF 2.3 Sprzęt ten chcę użytkować jak rok temu tego Intexa czyli chcę liznąć troszkę pływania do najbliższych zatoczek podróżując wzdłuż brzegu przy ładnej pogodzie. te 7km/h to i tak będzie o niebo szybciej niż na wiosłach a te zatoczki najdalej oddalone będę miał o jakieś 4-6km. Ponton wrzucę w dachboxa razem z silnikiem a podłoga pójdzie na spód samochodu w bagażniku. Jak złapię bakcyla to będę kombinował... jednak dla mnie priorytetem była waga i nie ograniczanie miejsca w autku. Silnik kupowałem używany, ponton nowy z Ukrainy w sumie wyszło mi za zestaw z kamizelkami dla rodzinki, przeglądem silnika (oleje, czyszczenie gaźnika) lekko ponad 4 tys. Jak na początek koszty znośne a zobaczymy czy złapie bakcyla czy nie.

W zeszlym roku kolo pazdziernika "chwalilem" sie zakupem w szwecji. Ostatnio podczas majowki pomimo 12st zrobilem z kolega pierwszy test na jez zarnowieckim :) Calosc kosztowala mnie 700zl (transport mialem gratis) Ponton z silnikiem wazy jakies 40kg i bezproblemu wchodzi do neizaduzego bagaznika :)
Tutaj pierwszy test :)
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 16.05.2017 05:43

Panowie to doradźcie jak najlepsza jest długość pontonu silnika do 6KM
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 16.05.2017 08:03

@karpik_raszyn,
oglądałem z uwagą zamieszczony przez Ciebie filmik. Nie wiem jakie masz plany dotyczące siedzeń.
Zanim nie nabyłem tych Comfort Seat'ów używałem tzw. "poduszki strzeleckiej FT".
Toto okrągłe w kolorze kamuflażu:

Spełnia dobrze swoje zadanie (choć "leżaczek" zasadniczo i wręcz niedościgniony 8) :lol: )
Mam na półce jedną sztukę (nowa, nieużywana) tej poduszki.
Jak mi podasz na PW adres, to przy następnej wizycie w Polsce (koniec maja/początek czerwca) wyślę Ci ją.
To taka pusta poducha z kieszonkami i paskami/uchwytami.
Napełnić ją kuleczkami styropianowymi będziesz jednak musiał sam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 489
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone