Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 28.04.2017 11:55

Jeżeli chodzi o podłogę to...
-dwa sezony temu mieliśmy dmuchaną air matę
- teraz mamy aluminiową.

Air mata jest spoko, mięciutka i tak dalej, ale nie zdaje egzaminu na falach przy większych prędkościach (czytaj ślizg).
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 28.04.2017 13:29

Roxi napisał(a):Air mata jest spoko, mięciutka i tak dalej, ale nie zdaje egzaminu na falach przy większych prędkościach (czytaj ślizg).
Roxi, pytania całkiem serio:
Czym się to objawiało?
Jak duże fale?

Bo ja mam taki z tym problem, że nie potrafię zdefiniować zafalowania.
Owszem, widzę, że faluje :D ale nie jestem w stanie powiedzieć czy to małe czy duże fale (tym bardziej, że wszystko jest względne :wink: )
Dla swoich potrzeb określam fale jako wygodne i niewygodne (przy ślizgu).
(jak nie da rady w ślizgu, to znaczy że jest bora i trzeba dzwonić że się na obiad spóźnimy :D )

Np. to:

i to:

należy do wygodnych fal. Spokojnie ślizgiem ~25 kmh
Wiem, że z kamery wygląga inaczej, ale było miękko i wygodnie.
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 30.04.2017 11:24

Mam pytanie odnośnie polskich wód. Jest jakaś strona gzie można znaleźć ograniczenia mocy silników na poszczególnych jeziorach?
W mojej okolicy jest kilka jezior, ale nie mogę wyszukać informacji na ich temat. Wiem, że na Zalewie Mietkowskim jest ograniczenie do max 5KM. Jest tablica koło mariny w Borzygniewie. Na jeziorze Leśniańskim można pływać tylko z napędem elektrycznym (tak powiedział pan z obsługi na kampingu. Na jeziorze Kunickim nie ma żadnych ograniczeń. Na Słupie wcale nie można pływać chyba nawet na wiosłach. Chciałbym popływać na zbiorniku w Mściwojowie koło Jawora, ale nie chciałbym się narażać na nieprzyjemności ze strony jakiejś straży wodnej.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 30.04.2017 11:46

desperadek napisał(a):Mam pytanie odnośnie polskich wód. Jest jakaś strona gzie można znaleźć ograniczenia mocy silników na poszczególnych jeziorach?
W mojej okolicy jest kilka jezior, ale nie mogę wyszukać informacji na ich temat. Wiem, że na Zalewie Mietkowskim jest ograniczenie do max 5KM. Jest tablica koło mariny w Borzygniewie. Na jeziorze Leśniańskim można pływać tylko z napędem elektrycznym (tak powiedział pan z obsługi na kampingu. Na jeziorze Kunickim nie ma żadnych ograniczeń. Na Słupie wcale nie można pływać chyba nawet na wiosłach. Chciałbym popływać na zbiorniku w Mściwojowie koło Jawora, ale nie chciałbym się narażać na nieprzyjemności ze strony jakiejś straży wodnej.

Z tego co się orientuję to takich informacji trzeba szukać lokalnie na stronach związanych z danym regionem i akwenem bo sam kiedyś się tym interesowałem gdzie na Dolnym Śląsku i w najbliższej okolicy można zabrać sprzęt i popływać i łatwo nie było.

Nie wiem jak to się ma w Mietkowie ale wiem że sporo szkół, które organizują kursy motorowodne ma tam egzaminy i raczej mają większe silniki w łódkach niż 5KM.

Coraz więcej organizacji "pseudoekologicznych" i kół wędkarskich zgłasza rozczenia do tego aby zabronić tu i tam pływania na silniku spalinowym, co niestety mocno ogranicza dostępność wielu zbiorników dla nas.
CK-Kondi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CK-Kondi » 02.05.2017 13:14

desperadek napisał(a):Mam pytanie odnośnie polskich wód. Jest jakaś strona gzie można znaleźć ograniczenia mocy silników na poszczególnych jeziorach?

Mozna dzwonić też bezpośrednio do urzędu gminy, na terenie którego znajduje się zbiornik wodny. w wydziale/referacie ochrony środowiska powinni udzielić informacji o ewentualnych ograniczeniach.
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 05.05.2017 19:38

desperadek napisał(a): Chciałbym popływać na zbiorniku w Mściwojowie koło Jawora, ale nie chciałbym się narażać na nieprzyjemności ze strony jakiejś straży wodnej.
Byłem w Mściwojowie i niestety jest duża tablica z regulaminem łowiska i wyraźnie jest zakaz uprawiania jakichkolwiek sportów motorowodnych. :evil:
albe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) albe » 05.05.2017 22:06

Jeszcze masz polichowice ale nie wiem jaka tam jest sytuacja z plywadelkami silnikowymi, widziałem jakieś filmiki z tego zbiornika także chyba można?
Ja swojego gumiaka testowałem jakieś 3 tygodnie temu na zbiorniku po byłej żwirowni w Krzeszowku koło Kamiennej Góry co prawda nie za duży ale poćwiczyć spoko i co ważne nikt nie ściga . :D
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 06.05.2017 10:37

https://www.aliexpress.com/item/New-5L- ... 0.0.Xd8pQc
Takie coś za śmieszne pieniądze znalazłem, może się komuś przyda. Zawsze można wrzucić jakieś pierdoły jak telefon, portfel itp.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 06.05.2017 12:12

W zeszłym roku w Decathlonie kupiłem bardzo podobny wynalazek też na 5l pojemności za jakieś 40zł chyba. Taka podpierdółka ale kilka razy jak były duże fale i nie mogliśmy wypakować rzeczy przy brzegu to się sprawdziła do przepłynięcia tych kilkunastu metrów z cennym bagażem.
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 14.05.2017 20:12

Panowie bardzo proszę o poradę.

Interesuje mnie ponton Kolibri 300D i silnik Yamaha 6KM wszystko nowe

moje pytanie czy dwie osoby na tym pontonie powiedzmy 170 kg czy ponton wejdzie w ślizg?

Czy ktoś takiego zestawu używa?

Czy może wystarczy ponton 280 z kilem chodzi o pływanie wzdłuż brzegu może jakieś maleńkie dalsze wyprawy :D

Wiec chodzi mi czy moc do długości i obciążenia wystarczy żeby wejść w ślizg i nie pchać wody. I czy miejsca jest dużo w 280 czy raczej już 300 się interesować?
PavveL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PavveL » 14.05.2017 21:12

Roxi napisał(a):Jeżeli chodzi o podłogę to...
-dwa sezony temu mieliśmy dmuchaną air matę
- teraz mamy aluminiową.

Air mata jest spoko, mięciutka i tak dalej, ale nie zdaje egzaminu na falach przy większych prędkościach (czytaj ślizg).

Airmata mięciutka?
Mam ponton z airmatą, po napompowaniu do przepisowych 0,8 bar podłoga jest twarda jak deska.

do ufokking: 6KM przy 3metrach prawdopodobnie wejdzie w ślizg przy lekkich 2 osobach. Na styk.
paliop
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) paliop » 14.05.2017 21:17

Marne szanse 170kg. na silnik 6km i ślizg. Już kiedyś o tym piałem, na Chorwację moim zdaniem to ponton min.360 i silnik na dwie osoby 10km dwucylindrowy, bajka w porównaniem do 6km kosiarki. Kupisz dzisiaj mały zestaw za rok będziesz wymieniał na większy.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 14.05.2017 21:42

Cze!
Miałem kolibri KM 360D i 5 hp Mercury 2tk/Suzuki 6hp 4tk, max speed to około 18 km/h w jedną osobę+nie dużo sprzętu wędkarskiego.
pozdro
fly
PavveL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PavveL » 14.05.2017 21:59

Wiadomo że poniżej RIBa 5,5m i 90 koni na pawęży wstyd się nad Adriatykiem pokazać, ale od czegoś trzeba zacząć ;)
paliop
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) paliop » 14.05.2017 22:38

Paweł tu nie chodzi o żaden wstyd, tylko o bezpieczeństwo, jeżeli Twój zestaw ma służyć do najbliższej zatoczki to jest ok. Na dalszą wycieczkę ja nim bym się nie wybrał. Jadran to taka cholera że pogoda a przede wszystkim wiatr i fala zmienia sie w pięć minut, nieraz siedziałem w zatoczce patrząc na morze i wyglądało spoko, po wyjściu w drogę powrotną dostałem pianą po dziobie, z brzegu to wygląda całkiem inaczej. Pisze Ci to bo mam pewne porównanie, na wakacjach ja pływam na 360 z 15km a brat na 320 10km.
Ostatnio edytowano 14.05.2017 22:48 przez paliop, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 488
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone