Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 22.11.2016 11:55

a tam jest tablica z ograniczeniem ? Czy był po prostu te słynne (chyba 400m) ileś od brzegu ileciał w ślizgu ??

rozumiem, ze to ten rejon: http://www.mediteranpag.com/pl/chorwacja/wyspa-pag/plaz-paska-vrata-i-velebitski-kanal-60-s56.htm
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 22.11.2016 11:55

Chorwacka policja przede wszystkim sprawdza w systemie czy opłata za winietę wniesiona. Wklepują numer boczny z łodzi i mają czy zapłacone. Jak zapłacone to mają dane łodzi wpisane do sysetmu przy uiszczaniu opłaty, w tym kraj rejestracji. Ale moim zdaniem kraj ich mało interesuje. Opłata, prędkość przy brzegu i coś za co mogą dać mandat jak najbardziej :|
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 22.11.2016 11:57

ogorek napisał(a):a tam jest tablica z ograniczeniem ? Czy był po prostu te słynne (chyba 400m) ileś od brzegu ileciał w ślizgu ??

rozumiem, ze to ten rejon: http://www.mediteranpag.com/pl/chorwacja/wyspa-pag/plaz-paska-vrata-i-velebitski-kanal-60-s56.htm

Macieju, w Chorwacji zakaz ślizgu blizej niż 300m od brzegu, wszędzie. Na to trzeba uważać, lubią polować.
Nie ma żadnych tablic, tylko przy zakupie winiety dostaje się druczek z zasadami.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.11.2016 12:03

Dokładnie, a kumpel wleciał w przejście między lądem a Velim Maskalicem w ślizgu, a kawałek dalej z zatoczce Policja stała na cumie :) Był 3 w kolejce do "opłaty" :mrgreen:

Edit: Kumplowi sprawdzili jeszcze czy ma kamizelki dla dzieciaków bo miały zdjęte. Ja miałem na dziobie cały wór kamizelek i nawet nie pytali. Zawsze mam tyle kamizelek ile dopuszczone jest osób czyli 7, no i moja 14sto latka już dziecinnie nie wygląda :)
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 22.11.2016 12:04

ogorek napisał(a): Faktcznie dorzucenie do tego wąwozu dawałoby lekki hardkore ...

Wiem, że dałbyś radę, ale nie tylko rodzina, ale i Ty nie bylibyście zadowoleni.
A ponieważ wąwóz Zrmanji to piękne miejsce do odwiedzenia z wody, dla mnie z kategorii "Koniecznie" i "Jedyny w swoim rodzaju" to jak będziesz palnował tam popłynąć to wybierzesz bliższy niz Tisno punkt startowy. Nie w 2017, to kolejnym razem. Nawet z Rabu jest znacznie bliżej.
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 22.11.2016 12:05

Rysio napisał(a):Dokładnie, a kumpel wleciał w przejście między lądem a Velim Maskalicem w ślizgu, a kawałek dalej z zatoczce Policja stała na cumie :) Był 3 w kolejce do "opłaty" :mrgreen:

Chłopcy radarowcy, za zakrętem stali...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.11.2016 12:14

marsik napisał(a):A ponieważ wąwóz Zrmanji to piękne miejsce do odwiedzenia z wody, dla mnie z kategorii "Koniecznie" i "Jedyny w swoim rodzaju"

Pełna zgoda. Warto zaplanować jako całodzienną wycieczkę. Przepłynąłem w 2012, wtedy jeszcze bez opłat było 8)

DSC01676.JPG
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 22.11.2016 12:22

Ja w 2013r., ale gość w łódce przy wejściu na rzekę raz był, a raz nie. Może miałeś szczęście, popłynął na obiad? Bo opłaty chyba obowiązywały już dużo wcześniej. inna sprawa, że nie rujnują kieszeni.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.11.2016 12:44

Wtedy była mała budka z pomostem, ale wyglądało to na niedokończone. Jak podpłynęliśmy to świeżym drewnem pachniało, więc myślałem, że się do tych opłat właśnie przymierzają, ale nie zdążyli przed sezonem. :)
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 22.11.2016 12:48

Hehe, może zrezygnowali z budki? Koleś pod parasolem na małej łódce siedział, miał dumny uniform, jak ktoś płynął to machał ręką, żeby podpłynąć i kasował.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.11.2016 12:58

ok. min.2.50 :) Może im ktoś to odholował :wink: Albo to był TOI TOI dla tego w łódce :mrgreen:
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 22.11.2016 16:48

Khem ale wąwóz ma 200m czyli kolega łamał prawo płynąc w ślizgu ...
Jest jakaś infolinia Policji w Cro - mamy nawet dowód filmowy ;)

A tak na serio to takie spore łodzie motorowe płynac w półslizgu generują najwiekszy kliwater.
Znacznie większy niż w ślizgu

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Chłopaki z UK to twarde "zawodniki"

boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.11.2016 07:14

mirko napisał(a):Dozwolona prędkość do 300m od lądu - 5w.
Dozwolona prędkość ponad 300 m od lądu - nieograniczona (za wypadek odpowiedzialny jest kierowca)

5w. to 5 węzłów, czyli 9,26 kmh

A budka z biletami w tym roku wyglądała tak (od 4 minuty na filmiku):
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 23.11.2016 07:32

Nie powinienneś z boku podpłynąć ?
Koniec pomostu to wystające rury i końce desek

A z boku są ochraniacze. No ale Pan użyczył swoich odbijaczy (czyli nóg)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.11.2016 08:02

ogorek napisał(a):Nie powinienneś z boku podpłynąć ?
Koniec pomostu to wystające rury i końce desek

Jak już gdzieś tu pisałem: zdobyłem trochę doświadczenia co do wytrzymałości materiału tego mojego pływającego "korka" 8)
Poza tym, nawet jeśli nie jego nogi, to nasze ręce i bosaki były w gotowości. Na filmiku nie widać, bo kamerka była względnie z przodu i takoż na dziób skierowana.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 467
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone