Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
paliop
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) paliop » 16.11.2016 09:06

ogorek napisał(a):Ale @boboo mieszka w Niemczech i tam kupił i zarejestrował jednostkę. Więc chyba wszystko OK ?

Więc jak pisze, Niemiecka do góry Cro na dół. Oglądając filmy kol. Bobaa ma na górze Cro bandere. Dużo Niemców tak pływa ale są to czartery.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 16.11.2016 09:58

paliop napisał(a):(...) Niemiecka do góry Cro na dół (...)

A to, to taka stara korsarska tradycja :D
Oznaczałoby to, że niemiecki Kaper zdobył jednostkę na Chorwatach.
:mrgreen:

Uwierz mi, naczytałem i napytałem się zanim powiesiłem banderki.
Jest tak, jak być powinno.

ogorek napisał(a):(...) ale max rekomendowany do twojego pontonu z dmuchaną podłogą (bo chyba taki masz) to 30 KM (...)

Rekomendowany. Dopuszczalny to 40 KM i jeśli dobrze pamiętam 95 albo 100 kg.
Ale ta waga to już dla Pudziana :D
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 16.11.2016 10:56

paliop napisał(a):@Boboo
Nie żebym się czepiał, ale lewa burta jest zarezerwowana dla bandery kraju pochodzenia jednostki i żadne inne oflagowanie nie powinno nad nią powiewać, w Twoim przypadku wygląd tak jak byś czarterował to pływadło od Chorwatów. Albo zamiana bandera Cro na dół lub przeniesienie jej na prawą burtę.

@paliop

chyba w Anglii (tam jest ruch lewostronny i mają na odwrót) :mrgreen:
paliop
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) paliop » 16.11.2016 11:19

@BoBoo
Ok. rozumie.
paliop
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) paliop » 16.11.2016 12:34

infob napisał(a):
paliop napisał(a):@Boboo
Nie żebym się czepiał, ale lewa burta jest zarezerwowana dla bandery kraju pochodzenia jednostki i żadne inne oflagowanie nie powinno nad nią powiewać, w Twoim przypadku wygląd tak jak byś czarterował to pływadło od Chorwatów. Albo zamiana bandera Cro na dół lub przeniesienie jej na prawą burtę.

@paliop

chyba w Anglii (tam jest ruch lewostronny i mają na odwrót) :mrgreen:

Pewno że masz racje, głupoty pisze, myląc kierunki a sam dobre mam oflagowanie na gumiaku,
pierwsze sekundy to widać
Zaraz edytuje żeby nie wprowadzać ludzi w błąd.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 16.11.2016 12:37

Ja od zawsze wieszam tak i jakoś nikt do mnie nie strzelał:

Obrazek
Obrazek

W sumie to nawet nie wiem czy sprawdzałem.
Wiele rzeczy już pozapominał - jak chociażby z locji czy sygnałów flagowych bądź dzwiekowych
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 16.11.2016 13:09

boboo napisał(a):Uwierz mi, naczytałem i napytałem się zanim powiesiłem banderki.
Jest tak, jak być powinno.

Cytuję samego siebie, ale muszę coś dodać:
To, co stosuję u siebie (HR nad DE) to jest tzw. rozwiązanie "jednomaszcikowe".
Czyli jeśli nie mam want, relingów, masztów czy innych możliwości powieszenia banderek.

A kolejność nad/pod jest wyjaśniona następująco:
"oto wpływam na Wasze wody i podporządkowuję się całkowicie Waszym prawom"

Znalazłem też taką ciekawostkę, że owo "całkowite podporządkowanie" oznaczało kiedyś, że rezygnuje się nawet z pomocy własnej ambasady czy konsulatu w przypadku pogwałcenia prawa gospodarza.
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 16.11.2016 13:11

No w sumie jest napisane:
bandera na rufie, w przypadku motorówki na sterburcie,
bandera kraju-gospodarza, po wodach którego pływamy - pod prawym salingiem (w motorówce hgw gdzie).
Ja bym się skłaniał, żeby powiesić ja gdzieś wyżej po prawej stronie i najlepiej w mniejszym rozmiarze (wieszanie poniżej własnej bandery byłoby obrazą dla gospodarza).
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 16.11.2016 15:11

boboo napisał(a):
ogorek napisał(a):(...) ale max rekomendowany do twojego pontonu z dmuchaną podłogą (bo chyba taki masz) to 30 KM (...)

Rekomendowany. Dopuszczalny to 40 KM i jeśli dobrze pamiętam 95 albo 100 kg.
Ale ta waga to już dla Pudziana :D

Kiedyś Jacek (od Horn boats) mówił mi, że yamaha 30 to bardzo dobry silnik i jest prosty myk aby odblokować go na 40 KM (opisywany na internecie, nie wymaga softu ani innych cudów)

Ale tak czy inaczej to prawie 100 kg więc bym sobie darował.
Ja nie wiem czy sztywne dno nie byloby lepsze. Kolega Kliwater pływa na sportisie MC3800 i ślizg ma 15 km/h, spalanie chyba niższe jak Ty, pływa w dwie osoby chyba z silnikiem 25 KM. Max do tego Sportisa to 30 KM

To na wypadek gdybyć myślał o 40KM ale nadal uważam, że masz optymalny do swoich potrzeb i zastosowań sprzęt, więc silnka na wesję 100 kg bym (na Twoim miejscu - moja osobista opinia) nie zmieniał
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 16.11.2016 16:24

ogorek napisał(a):(...) więc silnka na wesję 100 kg bym (na Twoim miejscu - moja osobista opinia) nie zmieniał

I ja też nie mam zamiaru.
Jednak jeśli się pojawi silnik 40 KM (czterosuw, rumpel, el-trim/tilt), który waży max. 75 kg, to wtedy zacznę się ciężko zastanawiać.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 16.11.2016 19:15

Wracając do Virskiego Mostu, "Beständig 2015/2016" podaje, że:
jest tam 1,5 metra,
jest wyznaczony tor.
virski_most.png

Jednak należy zachować ostrożność bo rynna (miejscami zaledwie kilka metrów szeroka) się zapiaszcza i markery toru niszczeją, przez co mogą być niewidoczne.
Wysokość mostu: 9 m.
Te dane są z lata 2013.

@Ogorek,
Ty nie dasz rady?
:lol: :mrgreen:
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 16.11.2016 20:24

boboo napisał(a):@Ogorek,
Ty nie dasz rady?
:lol: :mrgreen:

Brym, Brym, .... Kabum !!! ;)

A tak na serio to się nie pokrywa z Navionixem gdzie ta głebsza część idzie z lewej strony tej wysepki.
Chyba trzeba tak jak MorskiPas radził - powoli i na oko.

A szkoda bo ja od Zadaru (i z powrotem) mam 150 km wiec chcialbym pocisnać gdzie sie da.
Na pewno od Zadaru do tego mostku. Jak się uprzemy na ten wąwóz to bedziemy wracać do Zadaru (tankowanie w Sukosan pewnie) i potem odbitka pod mostem między Pasmanem a tą drugą wyspą. Na tripadvisor.de znalazłem na południowo zach brzegu Pasmana polecaną knajpke. Nie będę już opływał tej drugiej wyspy na północ od Pasmana bo to nie bicie rekordów tylko frajda ma byc

Wątek na miliard stron, dużo pływajacych osób i nikt tamtędy nie pływał ??
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 17.11.2016 07:49

Maćku, jaką masz CE-kategorię łódki?
"C" czy "B"?
Jeśli "B" to wybierz się na Jabukę:
https://www.google.de/maps/place/Jabuka/@43.0923658,15.4609861,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1s24875721!2e1!3e10!6s%2F%2Flh4.googleusercontent.com%2Fproxy%2FffJjrlzyglxY8fFM0-jvOnRTm66QGPWcLQXPP71HvOYWgthbLptiV2iiPMWC41xMpUOWVJ3rGPVWNDxQLD0eZX0YMH2Fbw%3Dw114-h86!7i2048!8i1536!4m5!3m4!1s0x0:0xbb92432c2c3b0082!8m2!3d43.0923652!4d15.4609823!6m1!1e1

albo Palagruzę:
[url]https://www.google.de/maps/place/Palagruža,+Kroatien/@42.3923399,16.2519454,1947m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x133616acfdfa9039:0x35f04e41675c7a6!8m2!3d42.3921813!4d16.2595081[/url]
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 17.11.2016 12:51

No co Ty ??? Ja się boję otwartego morza.
Zresztą sternik motorowodny w CRO to 1NM czyli 2NM między lądem a wyspą czy między wyspami

W sumie zgodnie z przepisami da się popłynąć na Kornaty
- Z Tisno od wyspy do wyspy (Kaprie, Kaka, Zirje i potem pierwsz wysepka Kornatów Kurba Vela)
- albo z Pasmana od wyspy do wyspy (Zaglaw, Gangarol, Zut)

Ale Kornaty stanowią taki długi pas blokujący fale od zachodu. Generalnie nie ma czegoś takiego jak fale od otwartego morza
A wiatry od ladu (nawet w miarę silne) nie powodują na takim dystanie jakiś niebezpecznych fal.

Jakoś tam pływamy a i tak ja zawsze pływam tak:
Obrazek
A jak przeloty dalej od ładu to jeszcza na to automatyczna pneumatyczna

Poniżej syn jeszcze na pontonie w GR (automat na impaktową kamizelkę)
Obrazek

Wszyscy używamy koszulek rashguardów i czapek anty UV (cała rodzina uczulona na słoneczko)
Dziewczyny na to automatyczne kamizelki, chłopaki impaktowe - jak gdzieś dalej (typu Kornaty) to zakłądają na to jeszcze automatyczne

W CRO chyba budziliśmy sensację bo wszyscy w kąpielówkach tylko pływają (sa tacy co nago).

Natomiast to co proponujesz to otwarte morze.
Nawet jakbym miał RIBEYE 550 (który ma kategorię B ale parametry i bezpiecznestwo podobne do mojego kat C) i sternika morskiego to i tak bym się nie wybral :)

Mam wielki respekt co do morza. A impakty bo kiedys przy snorkelowaniu nagła fala rzuciła nami o skały i od tej pory snorkelujemy w impaktach i często pływamy w nich na łodce
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 17.11.2016 13:30

ogorek napisał(a):(...) Wątek na miliard stron, dużo pływajacych osób i nikt tamtędy nie pływał ??

No to masz bojowe zadanie na 2017 rok: przepłynąć (spróbować) i udokumentować.
:D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 464
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone