Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.11.2016 12:00

ogorek napisał(a):Jak już na obiadek to jakies konoby na wyspach (...)

Toż na załączonym przez Ciebie zdjęciu widać, że Nin to wyspa :D
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 15.11.2016 13:27

Chodziło mi o takie konoby gdzie tylko łodką można dopłynąć - jak na razie najsmaczniejsze jedzenie Sea Food jakie jadlem

Zminjak

czy na Kornatach:

Zakan
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 15.11.2016 14:18

ogorek napisał(a):Dzięki za info, a czy jakś "dobra dusza" używa Navionixa na urządzeniu mobilnym ?

Wykup sobie licencje na rok. Aktualizacja pogody co godzinę, ostrzeżenia o wiatrach, pokazana jest tez siła i kierunek wiatru, pełna nawigacja, POI , włacznie z wstawkami fotografii - realnej - danego miejsca; oczywiście nie wszędzie.
Mapa jest wystarczająca; jest jedną z lepszych. Oczywiście wersja HD.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 15.11.2016 15:13

Mam dwa Garminy.
Stacjonarny i mobilny MONTANA 650.
Ten drugi montuję też na relingu a jak mamy na celu przejsć się dalej to zabieram.
Obrazek

Trzecia NAVI to już by był powód do rozwodu ... ;)

@Boboo - ale jak znasz jakieś konoby ze smacznym jedzonkiem a w miejscach gdzie nie trzeba stać w ogonku na stolik to oczywiście poproszę na namiary.

Aczkolwiek w miejcach gdzię nie dojedzie się autem było najfaniej. W sumie w GR z takimi się nie spotkałem, że tylko dla łódkarzy.
Aczkolwiek drogo :( ale i bardzo smacznie :)

NIN sobie na NAVI też okrasiłem flagą. To nie jest tak, że od razu marudzę na każdą propozycję. Jestem wdzięczny za każdą zwłaszcz w pobliżu tych tras. Przykładowo wielkie dzięki dla @Marsika, ze powiedział mi o bunkrach dla łodzi podwodnych na Dugim Otoku.
Moja dziatwa lubi takie klimaty

@Bobo - jak popatrzyłem na ten filmik na YT to włączył mi się następny i mnie się podobało pod tym mostem. Nie boisz się palić na pontonie ??
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.11.2016 16:35

ogorek napisał(a):@Boboo - ale jak znasz jakieś konoby ze smacznym jedzonkiem a w miejscach gdzie nie trzeba stać w ogonku na stolik to oczywiście poproszę na namiary.

Przede wszystkim "Konoba Porat" w Starej Novalji. Oprócz ryb i innych morskich żyjątek polecam szczerze stek z domowym makaronem w sosie truflowym. Na deser domowy sernik (nie mają go codziennie).
Tu dobijamy do Porata:
https://www.youtube.com/watch?v=DTzv57ZXcYY&index=4&list=PLXtZj1iGrP8mJ9tKwSUDRgJGRlf8dx48-

No i też "Konoba N°5" w Novalji.

ogorek napisał(a):@Bobo - jak popatrzyłem na ten filmik na YT to włączył mi się następny i mnie się podobało pod tym mostem. Nie boisz się palić na pontonie ??

Strach jest, no ale zasadniczo się zawsze staram, żeby mieć kwit.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 15.11.2016 20:11

ktoś pływał tym kanionen ? Warto kawałek ?

Kanion Zrmania

To by wydlużyło wycieczkę o kolejne 70 km czyli jakieś dwie godziny ale może warto przepłynąć kawałek tym wąwozem ?

Obrazek

Jak warto to muszę to sobie jakoś poukładać na odcinki po 50 km i zaplanować jadelko gdzieś lub zapełnić wspomnianą lodówczkę

I patrząc na mapkę ze stacjami benzynowymi musiałbym zatankować na full w Zadar-ze i wziąć ce 20 l zapasu w baniaczkach przy tej dłuższej wersji http://feral-tours.com/marinas
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.11.2016 21:56

ogorek napisał(a):ktoś pływał tym kanionen ? Warto kawałek ?

Warto.
http://www.youtube.com/playlist?list=PLXtZj1iGrP8lHP-FC7so5GfhL0anUvXm4
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 15.11.2016 22:24

Fajną mapkę masz na początku filmu:

Czy to szacowane zużycie paliwa czy rzeczywiste ? Ja na tej trasie zużyłbym między 60 a 70 litrów czyli 2 razy wiecej
No ale nas jest 5 sztuk i max miałbym w okolicy 50 km/h
(przelotowa oscyluje 45 - 50 => przelotowa czyli na długich odcinkach przy stałych obr 3800-4000)

Mnie się nawet bardziej podobały te fragmenty z mostami i początek wąwozu jak jego koniec.
Powiniennes jakoś pokatalogować typu mapka i pod nią filmy.

Generalnie WIELKIE dzieki za info
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.11.2016 22:38

Na tej trasie: Metajna (kwatera) - Kanion Zrmanje (do końca) - Starigrad (obiadek) - Metajna
czyli 153 km, wziął mi poniżej 25 litrów benzyny. Całość zrobiłem bez przepinania baków.
Mam dwa baki 25-litrowe, objechałem na jednym, po powrocie jeszcze w nim chlupotało.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 15.11.2016 23:05

Komputer silnikowy pokazuje mi ilosc zuzytego paliwa i ilosc motogodzin (od narodzin silnika).
Jak to podzielę to wychodzi mi 14 l na godzinę.
Zakładając, że zrobiłbym tę trasę w 4 godziny płynięcia to dałoby 56 literków.
Ale mnie się wydaje, że na takiej trasie gdzie większość byłoby szybko to bylby taki wynik jak podałem uprzednio.
Czyl jakieś 2,5 raza wiecej niż Tobie wyszło (no ale trochę szybciej - ja ledwo utrzymuję ślizg przy 32 km/h, 40-50 km/h to optymalna slizgowa u mnie)
paliop
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) paliop » 15.11.2016 23:06

@BoBoo Fajne Masz filmy na YT, wszystkie oglądałem, oj te wspomnienia z mielenia ciepłej wody. Można sie tylko do jednego przyczepić, gdzie pożyczyłeś tego zodiaca wraz z suzuki w Chorwacji :lol: :lol: :lol: ?
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 16.11.2016 06:50

ogorek napisał(a):Mnie się nawet bardziej podobały te fragmenty z mostami i początek wąwozu jak jego koniec.

Nie wiem, czy też tak masz, ale ja oglągając coś na żywo, widzę dużo więcej i ładniej niż na filmiku czy zdjęciu.
Kanion "Winnetou" jest naprawdę wart przepłynięcia.

palipop napisał(a):(...) gdzie pożyczyłeś tego zodiaca wraz z suzuki w Chorwacji (...)

Była tam taka biała Dacia Lodgy z całym ekwipunkiem w bagażniku. Jako że mam pasujące kluczyki, to wziąłem i używałem 8)

ogorek napisał(a):(...) no ale trochę szybciej - ja ledwo utrzymuję ślizg przy 32 km/h (...)

No cóż, coś za coś. Ty masz "butelkę" ja mam "korek" :D
Nasz Zodiac "gubi" ślizg - przy naszym obciążeniu - poniżej 15 kmh, ale z kolei jeszcze mi się nie udało przekroczyć 43 kmh
(też przy naszym obciążeniu, bo próby na pusto uważam za upiększanie rzeczywistości).
Wiem, że do tej masy i długości pontonu, silnik 30 KM to jest tak na styk przyzwoitości, ale niestety, to jedyny silnik, ktory damy radę zamontować/rozmontować/załadować sami.

A "przelotową" to tak ustalam na oko odpowiednio do warunków i średnio mam między 25 a 30 kmh.
Jak widzę na GPS, że mam 28 kmh, to nie czuję wewnętrznej potrzeby wyrównania do 30-tu :lol:
Maszyna odwdzięcza mi się za to małym pragnieniem.

Reasumując: gdybym znowu stanął przed wyborem "co kupić" z tymi samymi pieniędzmi, kupiłbym ten sam zestaw (choć dziś intensywniej [może już są?] szukałbym mocniejszego silnika w "naszej" wadze [do 75 kg]), ale oszczędziłbym jakiś 1000 € nie kupując niepotrzebnych bambetli (choćby przykładowa ławka, czy inne "must have" według tego czy innego "Wilka Morskiego").
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 16.11.2016 08:38

Ale "słodziak". Nowa zabawka od ZODIAC-a.
Ponton 4,2 m z dmuchanym kilem, alu podłogą.
Max rekomendowany silnik 30 KM
Obrazek

http://www.zodiac-nautic.com/en/shop/produits/boats/classic-en/mark-ii-heritage/

@boboo ale max rekomendowany do twojego pontonu z dmuchaną podłogą (bo chyba taki masz) to 30 KM
Ja bym silnka nie zmieniał. Ten zestaw jest optymalny do waszych potrzeb i stylu pływania.

Max nie jest istotny. Istotna jest przelotowa czy pasuje do potrzeb użytkownika (moim skromnym zdaniem)

Dla Ciebie RIB jest bez sensu (chociaz 3,8 Sportis z tubami z hypalonu to fajna udka i tez moze byc na rumpel)
Dla mojego kolegi liczą się tylko wygodne kanapy na Sea Ray-u i twierdzi, ze pływam kaloszem.
Każdy ma to co lubi ;)
Ostatnio edytowano 16.11.2016 08:46 przez ogorek, łącznie edytowano 1 raz
paliop
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) paliop » 16.11.2016 08:40

@Boboo
Nie żebym się czepiał, ale prawa burta jest zarezerwowana dla bandery kraju pochodzenia jednostki i żadne inne oflagowanie nie powinno nad nią powiewać, w Twoim przypadku wygląd tak jak byś czarterował to pływadło od Chorwatów. Albo zamiana bandera Cro na dół lub przeniesienie jej na prawą burtę.
Ostatnio edytowano 16.11.2016 12:37 przez paliop, łącznie edytowano 1 raz
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 16.11.2016 08:47

Ale @boboo mieszka w Niemczech i tam kupił i zarejestrował jednostkę. Więc chyba wszystko OK ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 463
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone