Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 14.11.2016 13:58

Na razie plan jest na powtórzenie jednego tygodnia od 21-szego sierpnia.
Zdecydowanie luźniej się robi.

Myślałem też nad majówką lub wręcz Wielkanocą ale w tych terminach bym nie robił tej przeprawy.
Jak zdrowie da to znowu koniec czerwca do Grecji na dłużej (to w sumie nie wakacje a zmiana adresu bardziej bo trochę pracuję przez net)
No i wsponiany tydzień w Tisno (podoba mi sie, ze skacząc - z rozbiegu - z balkonu wsiadam suchą nogą na łódkę)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Jak przekonać rodaka do ropoznania przpeprawy bojem ?
"Eee nie dasz rady. Co ja nie dam rady !!!??? Bruum, kabum"
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 14.11.2016 14:33

ogorek napisał(a):Na razie plan jest na powtórzenie jednego tygodnia od 21-szego sierpnia.
Zdecydowanie luźniej się robi.

To dobry termin, bo wysoka woda wypada w dzień. Co prawda tylko +0,35 m ale zawsze to coś.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 14.11.2016 14:50

Dzięki za info, a czy jakś "dobra dusza" używa Navionixa na urządzeniu mobilnym ?

Obrazek

Obrysowałem sobie kanałek jako TRASA ale zapisac mogę tylko wtedy jakbym używał Navionix-a na urządzeniu mobilnym.
Generalnie chciałbym znaleźć metodę jak narysowaną trasę na navionixie przeniesc na ploter Garmina.

Albo chociaz jak zobaczyć współrzędne tych kilku punktów to sobie ręcznie przeniosę.
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 14.11.2016 15:58

Tak bardzo ufasz tej mapie z Navionicsa? Nie wierzę, że w miejscu gdzie mało kto pływa ta mapa będzie wystarczająco dokładna.

Ja bym nie wprowadzał takiej ścieżki do Garmina, bo to tylko osłabi Twoją czujność. Jak jestem tak blisko brzegu to nawiguję na to co widzę dookoła i wolę patrzeć w wodę przed sobą niż w ekran.
lexi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lexi » 14.11.2016 17:09

ogorek napisał(a):Zobaczcie co Garmin tam pokazuje ...

..myślę ze żadne mapy Ci nie pomogą - przy tak minimalnych różnicach wszystko się mieści w granicach błędu. Ja bym poczekał na flautę i próbował płynąć jesli masz maly statek -tzn. taki ktory mozesz wypchnac z mielizny wlasnymi silami..

..mamy na pewnym akwenie podobny problem na jesień - palikujemy "kanał" jakieś 2m szeroki x 3 m głęboki takimi lampkami z supermarketu (ładowanymi solarnie) tylko w ten sposób można wrócić do przystani w nocy - taka tam luźna dygresja..
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 14.11.2016 19:06

Chyba masz rację. Według Navionixa w tym kwadracie na czerwono jest 0,1m a na zdjęciach z google widać, że tam łodki parkują
Nawet ja są to takie bardziej rybackie to i tak muszą mieć pewnie te 60cm i wiecej wody a nawet wiecej bo na falach zaryłyby o dno

Obrazek

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Dla zmiany tematu widzę, że rib4rent.pl działa tak jak sobie wyśniłem.
Rozszerzyli usługi o dowóz z lotniska VAN-em. I mają mieć listę kwater blisko swoich łodek.
Za chwilę Fly&RIB będzie faktem. Lecimy z małym bagazem, jestesmy dowożeni na kwaterę z której wsiadamy do przygotowanego RIB-a i pływamy
lexi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lexi » 14.11.2016 19:26

ogorek napisał(a):
Dla zmiany tematu widzę, że rib4rent.pl działa tak jak sobie wyśniłem.
Rozszerzyli usługi o dowóz z lotniska VAN-em. I mają mieć listę kwater blisko swoich łodek.
Za chwilę Fly&RIB będzie faktem. Lecimy z małym bagazem, jestesmy dowożeni na kwaterę z której wsiadamy do przygotowanego RIB-a i pływamy

..masz tam jakieś udziały czy co?? może się "zakumulujemy"? :oczko_usmiech: ....może potrzebujecie jakichś lodzi?.... :lol:

..taki żarcik..;]
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 14.11.2016 19:37

Nie mam ... jeszcze ;)
Podoba mi się koncepcja i dostosowanie poziomów cenowych do klienta.
Plus to, ze jak ktoś może tylko na tydzień to samolot jest optymalne i nie musi się martwić o slipowanie, winiety, inne pierdółki
Może wykorzystać urlop na max-a
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Wracając do wycieczek zaznaczylem na dlugim Otoku schrony dla Ubotow
Uboot Shelter

Mam nadzieje, ze bedzie to atrakcja dla moich bliźniaków
Planuje dalej trasy. Czy wogóle ma sens pchac sie pod tym mostkiem czy nie lepiej spłynąć PAG od jego zachodniej strony ?

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Jak na razie opcja "pod mostkiem wygrywa" Podoba mi sie ten rejon jako totalne odludzie
Ostatnio edytowano 14.11.2016 20:46 przez ogorek, łącznie edytowano 1 raz
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 14.11.2016 20:46

ogorek napisał(a):Czy wogóle ma sens pchac sie pod tym mostkiem czy nie lepiej spłynąć PAG od jego zachodniej strony ?

Pewnie, że się pchać. Tylko przy gładkiej wodzie, żeby było dno widoczne.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 14.11.2016 22:55

No to ostatecznie (dzięki Waszym sugestiom) opracowałem sobie dwie długie wycieczki.
Wszystko pod warunkiem, że w terminie 21-szy sierpnia do jego końca będzie (podobnie jak w 2016r) wiatr od lądu (ze wschodu, płn-wsch)

Obrazek
Pierwsza trasa to fiolecik lecący po tegorocznym śladzie (jasno błekitny) na długi Otok do tej plaży piaszczystej na płn/zach tej wyspy.
Trasa ponad 80 km - przystanek na koncu Kornatów lub przy tym słonym jeziorze/klifach Dugiego Otoku.
Trasa powrotna (ciemnoniebieska) z oglądaniem 3-ech schronów na Ubooty i międzytankowaniem w Zaglev-iu
Ze względu na spodziewane fale i wiatr wolą (wbrew przepisom) wrocić na skos na kontynent (pod fale) niż miec fale z boku po wyjściu z osłony wyspyZut

Druga trasa na Pag z międzytankowaniem po 50 km w Zadarze. Powrót z drugiej strony wyspy Pasman i tej powyżej niej (na Pag czerwono, powrót zielono)

100 km z przystankami wokoło Kornatów zajęło nam 3 godz - tu będą trasy w totalu po 170 km z dłuzszymi przystankami na jedzenie, pływanie, zmęcznie. Szacuję każdą na 6 godzin. Zobaczymy po pierwszej jak będzie. Jak męcząco to kolejna będzie do wodospadów KRK (pyr-pyr)
PavveL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PavveL » 14.11.2016 23:15

infob napisał(a):Tylko gdzie jest ten haczyk? Podobny RIB u chorwackiej "konkurencji" jest 2-3 razy droższy...

Żeby się w przyszłe wakacje lament na forach nie podniósł w stylu: "wpłaciłem zaliczkę do rib4rent i nie ma z nimi kontaktu..."
Cena jest podejrzanie atrakcyjna.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.11.2016 06:46

ogorek napisał(a):(...) Druga trasa na Pag (...)

Jak już tam będziesz, to grzechem byłoby nie wpaść do Nin.
(czarna strzałka)
ogorek_trasa.jpg

Filmik z trasy do Nin:
(trzeba uważać i pyr-pyr, bo między kąpiącymi się)
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 15.11.2016 09:53

Nie chciałbym grzeszyć (bo to teraz nie trendy i może bedzie karalne za chwilę) ale czy faktycznie warto skoro:

- piaszczyste plaże nie należą do naszych ulubonych
- preferujemy snorkelowanie tam gdzie skałki i żwir
- nie lubię pływania między kąpiącymi się

Sama miejscowość wygląd owszem
Obrazek

Ale naszym ulubionymi miejscami są jednak odludzia :) Klify, skałki, fauna i flora widziana maską
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.11.2016 10:30

No ale na obiad trzeba gdzieś zajechać :D
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 15.11.2016 11:06

No ja gotuję (całkiem dobrze) i zainwestowałem w lodówkę 13l VAECO ICE coś tam pasywną.
Według reklam trzyma tydzien, mnie wystarczy aby cały dzionek z otwieraniem kilka razy.

Raz przekąsimy kanapki z kotlecikami. Albo opracuję jakieś menu "lodówkowe".
Napoje i tak mamy w stalowych termosach (woda z cytryną)

Jak już na obiadek to jakies konoby na wyspach aby tłumów nie było. Pozaznaczałem sobie na navi.
Ale od 2017 chcę zacząć wozić jakieś jedzonko ze sobą bo rodzina - krzyczy jeść coraz częsciej ... 2 x 14 latki + 17-sto-latka.
Wszystko chude (łacznie z żoną) i może zjeść.

Czego człowiek nie zrobi aby dali mu poływać :D
Ale wielkie dzięki za wszelkie sugestie na trasie lub w jej okolicy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 462
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone