Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 12.11.2016 10:55

lexi napisał(a):
Z napisał(a):
lexi napisał(a):
Z napisał(a):Ja szukałem szukałem i w końcu doszedłem do wniosku że na jeden raz w roku to gumiaka kupował nie będę,więc plany na przyszły rok są takie że na tydzień lub dwa wypożyczę sobie rib-a z polskiej firmy w Orebicu,koszt 1500zł na tydzień więc tragedii nie ma.

..rozsądne pieniądze- w zeszłym roku na Majorce zapłaciłem 170 Euro za pół dnia :cry: ..

Za łódź 7-osobową w tym i zeszłym roku płaciłem tyle samo w Vodicach.

..a ja za RIBa 4m z 10KM motorkiem :oops:

no to u mnie nie było tak żle :D ,motorek u mnie miał 140 kucy
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 12.11.2016 13:55

Bo to są już poziomy cenowe, przy których posiadanie i ciąganie własnej łódki jest tylko dla tych co chcą posiadać a nie ma uzasadnienia ekonomicznego.

Zakładajać, że w sezonie taka łódka ma pełne obłozenie to będzie się zwracać właścicielowi to co zainwestowana w jej zakup a jednocześnie cena zaczyna być atrakcyjna dla wynajmujacego.

Fajnie by było jakby firma się rozrosła i miała w kilku miejscach w porcie łodki (np. rejon Murter-a) z opłaconym miejscem w marinie

Wtedy wystarczy wynająć kwaterę w pobliżu i wsiadamy na łodkę i użytkujemy ją.
Zadnego ciągnięcia z bazy w inne miejsce czy wodowania. Już opłacona winieta, ubezpieczenie, zrobiony przegląd.

A jakby się rozrośli i mieli bazy w kilku ciekawych miejscach to wtedy można wynając na tydzień w jednym miejscu a na drugi w drugim.
I tylko zmieniamy kwaterę a łodka już czeka ...
lexi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lexi » 12.11.2016 14:21

ogorek napisał(a):Bo to są już poziomy cenowe, przy których posiadanie i ciąganie własnej łódki jest tylko dla tych co chcą posiadać a nie ma uzasadnienia ekonomicznego.

Zakładajać, że w sezonie taka łódka ma pełne obłozenie to będzie się zwracać właścicielowi to co zainwestowana w jej zakup a jednocześnie cena zaczyna być atrakcyjna dla wynajmujacego.

Fajnie by było jakby firma się rozrosła i miała w kilku miejscach w porcie łodki (np. rejon Murter-a) z opłaconym miejscem w marinie

Wtedy wystarczy wynająć kwaterę w pobliżu i wsiadamy na łodkę i użytkujemy ją.
Zadnego ciągnięcia z bazy w inne miejsce czy wodowania. Już opłacona winieta, ubezpieczenie, zrobiony przegląd.

A jakby się rozrośli i mieli bazy w kilku ciekawych miejscach to wtedy można wynając na tydzień w jednym miejscu a na drugi w drugim.
I tylko zmieniamy kwaterę a łodka już czeka ...

..mówisz ze taki HERTZ wodny....marzenie (jak każde inne jest wolne od opłat).. :wink:
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 12.11.2016 15:33

Marzeniom można pomagac a skoro opłaca sie firmie ten biznes to bedzie się rozrastać.
A pomóc mogą rodacy wynajmujacy łodki na tych zasadach.
Czyli zamiast się martwić, że nie mamy na łódkę - trzeba robić uprawnienia i wynajmowac w CRO.
Wypad w kilka rodzin, z których każda wynajmie RIB-a i potem pływanie "grupowe"

Teraz oświeciło mnie, że nie widziałem aby ludzie pływali "grupami"
Może raz w Tisno widziałem dwa pontony Zodiaka ze starszymi małżeństwami pływajace wspólnie.

I raz w Grecji udało się nam we trzy jednostki chwilę popływać (@Marsik @Bounty, ja)

>>>>

Czyzby to było hobby dla indywidualistów i odludków ;)
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 13.11.2016 12:32

ogorek napisał(a):Bo to są już poziomy cenowe, przy których posiadanie i ciąganie własnej łódki jest tylko dla tych co chcą posiadać a nie ma uzasadnienia ekonomicznego.

Tylko gdzie jest ten haczyk? Podobny RIB u chorwackiej "konkurencji" jest 2-3 razy droższy. Taki Maestral 555 ze 115-to konnym silnikiem to dziś wydatek ok 100000PLN - to mi daje zwrot po jakiś siedmiu latach z pełnym obłożeniem w lipcu i sierpniu (bez dodatkowych kosztów).
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 13.11.2016 12:51

Nie ma haczyka. 5-letni RIB kosztuje 40-50 tys. Kto powiedział, ze były kupowane nowe.
We Włoszech czy Cro (czy inne nacje trzymajace łodki w CRO) można kupić mało używane okazjonalnie sztuki w dobrych cenach.

Bardzo dobry pomysł na biznes. RIB-y tak jak i samochody z wyższej półki tracą dużo w pierwszych latach.
Zresztą od 5 sztuk RIB-y jak moje mogę zamawiać w fabryce bezpośrednio, silniki typu Suza 115 od tego dealera w Belgii (tylko wtedy gw u niego ale jak masz swoich serwisantów to w sumie można zaryzykować).

W zeszłym roku mogłem kupować HONDY BF100 po 33 tys PLN w PL (nówki z gw.)

Generalnie można kupić w dobrej cenie używki lub skompletować RIB-y nie u dealera lecz w fabryce.
Mój mnie wyniósł mniej jak 70% obecnej ceny bo kadłub kupiłem w UK a silnik i osprzęt wkładany był w PL

Generalnie przy takim biznesie nie kupujesz RIB-a w sklepie.
Zresztą zakładam, ze wynajmują się i w czerwcu i we wrzesniu.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 13.11.2016 14:58

Kolejny przykład możliwych oszczędności: http://cromania.pl/chorwacja-dla-zeglarzy-zakonczenie-sezonu/

Zimowanie łódki w CRO 100 EUR za 1m. Jest napisane, ze idzie się dogadać za 300 dla 5-ciometrowej
A jak zimujesz kilka ub kilkanascie to cena jednostkowa jeszcze może zmaleć ...
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 13.11.2016 22:35

Nie chcę kleić z poprzednimi postami bo ten jest inny.
Czy ktoś się orientuje czy przepłynę tędy ?
Obrazek
Navi Garmina pokazuje to 1m a Niavionics nawet i 2 ale zaraz 0.3 ... to czy da się tędy ?
Bo to skaraca mi droge z Tisno na Pag do Smokovic

To jest to miejsce, Mostek na Vir

Z depresji bezłódkowej planuję sobie trasy
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 14.11.2016 00:08

ogorek napisał(a):Nie chcę kleić z poprzednimi postami bo ten jest inny.
Czy ktoś się orientuje czy przepłynę tędy ?

Nie byłem tam, ale w mądrych książkach piszą, że w tej okolicy jest od pół do nawet jednego metra pływu. Przy wysokiej wodzie powinno się udać.

pozdrav K
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 14.11.2016 06:16

Maćku,
tenże Navionics pokazuje (po zbliżeniu) że masz tam "rynienkę" 1-metrową (zaznaczyłem na zielono). Ale tylko "nad" Skoljicem (czyli między Skoljicem i Rtiną).
vir_rynna.png

Członka załogi z bosakiem na dziób, niech mierzy głębokość, podnosisz maksymalnie (tak aby jeszcze wodę do chłodzenia dostawał) silnik i pyrkasz na wolnych obrotach :D :wink:
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 14.11.2016 07:42

Tak, widziałem tę rynienkę i trochę mnie niepokoi. Plus wspomniane pływy.
Skąd wiadomo czy Navionix ma mapę przy njnniższym poziomie ...
(chociaż tak by było chyba najpoprawniej)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 14.11.2016 07:51

ogorek napisał(a):Skąd wiadomo czy Navionix ma mapę przy njnniższym poziomie ...
Ano właśnie. Najpoprawniej.
Jeśli dobrze pamiętam ze "szkoły", to na mapach podaje się najniższe stany wód.

ogorek napisał(a):Tak, widziałem tę rynienkę i trochę mnie niepokoi
To podnieś całkiem silnik i "grzej" na wiosłach :D
Oszczędzisz jakieś 20 km. Ino nie wiem czy Twoja łódka przy napędzie wiosłowym pozwoli zaoszczędzić czas :D

Jest jeszcze trzeci wariant:
jak już tam będziesz w pobliżu, poczekaj na jakąś łódkę (podobnych rozmiarów lub większą) i myk-myk za nią, "na zająca" 8) :lol:
lexi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lexi » 14.11.2016 09:25

boboo napisał(a):..................... "na zająca" 8) :lol:

...jak tak płytko to można na "indiańca" - kamizelka na "garba", "konia" za uzdę i boczkiem ..boczkiem.. :lol:

Faktycznie mądre księgi opisują ze tor wodny zaledwie kilkumetrowy miejscami ale jest wiec ostrożnie powinno się udać - byle nie masowcem .. (tak czy siak jakieś czarne kule czy czerwone światła bym zabrał :lol: )
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 14.11.2016 13:10

Zobaczcie co Garmin tam pokazuje ... NIC :O

Obrazek

łódka z podniesionym silnikiem wymaga 60 cm. 1m wystarczy aby płynąc spokojnie z podniesionym silnikiem (ale kratki pod wodą).
Jak będzie woda cieplą to przy niepewnej głebokości od 1.2m do 0.8m można zawsze pociągnąć jak cielaka na sznurku brodzac ...
Albo 2 km powoli albo 20 km dookoła.
Popatrzę sobie czy okolica warta okrążenia (na google.maps - szkoda, ze TripInView nie ma dla CRO)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ten "kanałek" ma w najwęższym miesjcu jakieś 15 m a tak to prawie 50m (spójrzcie na skalę)

Obrazek

Można go obrysować jakimis dwoma trasami w Navionicsie i przeniesc potem te trasy/punkty do Garmina ??
Navionics - webowa wersja
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 14.11.2016 13:33

ogorek napisał(a):Tak, widziałem tę rynienkę i trochę mnie niepokoi. Plus wspomniane pływy.
Skąd wiadomo czy Navionix ma mapę przy njnniższym poziomie ...

Wszystkie mapy mają zero przy niskiej wodzie, z tym, że niektóre przy średniej niskiej, a niektóre przy syzygijnej. Stąd pewnie różne wartości na różnych mapach.

Male Karte pokazują tam 1,1 m, ale te krzyżyki z czterema kropkami to skały zalewane na poziomie zera mapy, więc jeśli będziesz robił rozpoznanie bojem, to ostrożnie, powoli i przy gładkiej wodzie, żeby było dobrze widać dno.

Screen_01 2016-11-14 13.16.jpg

Wykres pływów dla Zadaru

PS. Wiesz już kiedy tam będziesz?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 461
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone