Dwutaktowe motory przyczepne nie mogą być produkowane na terenie EU od 01.01.2008 roku.
Od 01.01.2009 nie wolno ich sprowadzać do krajów EU.
Do 31.12.2009 mogły być sprzedawane tzw. resztki z magazynów.
Od 01.01.2009 nie wolno sprzedawać dwutaktów w ogóle. Wyjątek: nowoczesne dwusuwy z automatycznym wtryskiem produkowane np. przez "Evinrude" , spełniające europejskie normy o ochronie środowiska (wydalania spalin i poziom hałasu).
Kupione już jednak dwusuwy maja prawo być nadal używane na zasadzie ochrony własności. Regulacja ta dotyczy także rynku wtórnego.
Kompletny zakaz używania ma wejść w życie prawdopodobnie w 2018/2019 roku.
Projekt ustawy leży już w Brukseli. Ma to trwać tak długo, bo EU liczy, że do tego czasu dwusuwy umrą śmiercią naturalną. Ustawa ta ma dotyczyć nie tylko silników przyczepnych do łodzi, jachtów etc, ale wszystkich silników spalinowych (np. auta, motocykle i motorowery).
Ponieważ regulacje w Niemczech bazują w większości na prawie EU, nie ma tutaj aktualnie regulacji zabraniającej używania dwutaktów. Wyjątki to wody wewnętrzne (np. Jezioro Bodeńskie od 01.01.2008) gdzie kraje graniczne (Szwajcaria, Austria i Niemcy) podjęły odpowiednie kroki same.
Evinrude można również używać na jez. Bodeńskim bo spełnia normy
Wiec to nie jest tak, ze 2T nie można tylko 2T nie spełniających norm.
Jedynym pytajnikiem jest ten zakaz od 2018/2019 dotyczy wszystkich ale zakładam, że obejmuje on silniki, których obecnie już nie można sprowadzac czyli nie obejmuje przykładowego Evinrude (oczywiscie nic do końca nie jest pewne).
Stąd kupowanie używki 2T wiąże się z ryzykiem niemożności jej użytkowania za kilka lat
@infob - ja mam odwrotne doswiadczenia. Mój RIB w UK z HONDA BF100 i mój RIB z EVINRUDE. Max podobny, przelotowa na 4000 obr wyższa z E. Spalanie podobne (ale przelotowa z E wyższa). Dużo też zależy od śruby. E lubią stalowe VIPER-y. No i luz na lince od manetki (jak są zakręty lub gdzieś pętelka) skutkuje tym, że gaz nie wchodzi na ostatnią krzywkę Co zauważyłem u siebie i delikatnie poprawiłem. Róznica to było wlasnei 10%.